Hva er det som å kjøre London Marathon når du har Parkinsons?

Det spiller ingen rolle hvem du er eller hvilken form du er i, kjører en maraton er hardt arbeid, og det tar mye motivasjon for å komme igjennom det. En av de beste kildene til denne motivasjonen er å løpe for en grunn du tror på, og det er det som har inspirert Joe Lacy til å registrere seg for å kjøre sin tredje påfølgende London Marathon i år.

Lacy, 62, har Parkinsons sykdom og løper for å skaffe penger til Parkinson's UK. Trener snakket med Lacy om hvordan sykdommen påvirker hans løping, og hvordan trening kan hjelpe med fysiske og mentale symptomer på Parkinsons.

Når ble du diagnostisert med Parkinsons?

Jeg ble diagnostisert for fire år siden. En av mine kolleger gikk en gang bak meg i korridoren og sa: "Er du klar over at du ikke svinger din venstre arm i det hele tatt? Det står fast ved siden av deg. "Senere la jeg merke til at jeg hadde en riste i venstre side, som jeg satte ned for å stresse. Jeg gikk gjennom en vanskelig tid på jobben, og jeg trodde det var bare stress som manifesterte seg på den måten.

Det ble verre, og jeg hadde et par hendelser i løpet av den sommeren der jeg følte meg veldig merkelig, og at noe var definitivt feil. Jeg dro til en nevrolog og de gikk gjennom prosessen med å utelukke noe annet, fordi det ikke er noen test for Parkinsons.

Hva gjorde at du begynte å løpe maraton?

Når jeg ble diagnostisert, var jeg heldig nok til at jeg møtte en nevrolog som oppfordret meg til å få en blanding av medisin og mosjon. Å være ganske passende på den tiden var likevel en stor fordel for meg. Jeg tror det er sant for alle som har noen form for medisinsk tilstand - du kan håndtere det bedre hvis du har en sunn kropp.

Jeg kastet meg inn i alle former for kondisjon. Golf, svømming, sykkel, løping, hagearbeid selv. Jeg hadde kjørt flere halvmaratoner og planlagt å kjøre en full maraton, men jeg var aldri tilpas til rett tid. Til slutt tenkte jeg: "Nå er klokken, om jeg noen gang kommer til å gjøre det".

Jeg gikk inn i 2016 London Marathon med Parkinson's UK, og det var en slik oppløftende opplevelse. Folkemengdene langs sidene ... hver og en av dem gleder deg til, selv om de ikke aner hvem du er. Den anonyme støtten er bare veldig oppløftende. Det oppfordret meg til å gå og gjøre en annen.

Og nå trener du på din tredje London Marathon?

Det er riktig. Jeg har et par niggly små skader i øyeblikket som jeg prøver å ta opp. Jeg trener ikke så mye som jeg var i andre år - jeg prøver å gjøre litt mer på sykkelen og svømme for å få treningen min uten å knuse føttene.

Hvordan påvirker Parkinson din trening?

Jeg synes det vanskeligste med trening med Parkinsons er motivasjon. Jeg hopper ikke ut av sengen om morgenen fordi jeg er stivere enn jeg burde være. Du må jobbe med motivasjon. Parkinsons er mangel på dopaminproduksjon, og dopamin er faktisk en motivator også. Når du har mindre av det, har du mindre motivasjon til å utføre fysisk trening som du trenger for å hjelpe deg. Det er en dobbel whammy.

Er det noen andre fysiske symptomer du opplever?

Jeg har litt svakhet på venstre side, men jeg tror det har alltid vært tilfelle - jeg vet ikke hvor mye det er Parkinsons.

Den tradisjonelle Parkinsons gang er litt av en dra. Det er vanskelig å beskrive, men hvis du ikke ser på det, vil du ende opp med å shuffle sammen. Jeg må gjøre et fast målrettet skritt for å få min venstre fot nede på riktig måte, i stedet for å dra den. Og jeg får mye å gripe med mine venstre tær, derfor får jeg kramper etter omtrent to eller tre kilometer, og jeg må gå av det. Det er en av de fysiske aspektene som er ganske vanskelig.

Den andre er ... ikke en frossen skulder, men det er som en frossen skulder. Det er et annet symptom som er vanlig i Parkinsons. Når jeg løper for en stund, tenner den skulderen litt og blir ganske smertefullt, og det bringer på shaken enda sterkere på grunn av angst. Det mentale aspektet av angst er bare utrolig. Når du blir engstelig i noe, begynner du å riste. Det er en av de tingene som gjorde det umulig å fortsette å jobbe. Under noen form for en stressende situasjon ville jeg begynne å riste. Når jeg kjører, er jeg litt klar over at folk vil se meg riste - sannsynligvis gjør de det ikke, men jeg føler at de kanskje.

Trener trening med de mentale og fysiske symptomene?

Det gjør det. Fysisk, hvis jeg skulle gå tilbake til før jeg ble diagnostisert, da jeg kom ut av sengen om morgenen, var jeg veldig stiv og jeg hadde problemer med å få anklene mine til å bevege seg. Nå gjør jeg noe aktivt hver dag, jeg har ikke det problemet. Jeg er mye bedre enn jeg var.

Faren med Parkinsons er at du mister den motivasjonen, slutter å gjøre øvelsene og alt blir bare verre. Det er en ond syklus. Fysisk er jeg definitivt bedre. Jeg har overvunnet noen av mine fysiske symptomer.

Og mentalt ... Hvis du studerer for eksamener og du går for en løp, fjerner du hodet ditt - det er slik. Det bidrar til å få litt klarhet i tankene dine i hvordan du håndterer ting.

Det andre er at legen min ikke har økt medisinen mye i det hele tatt - bare veldig lite siden jeg begynte.Jeg tror at treningen min virkelig har begrenset økningen, så det er en veldig positiv ting.

Trenger trening for maraton å motivere deg?

Åh ja, du må ha et mål. Jeg har alltid gjort mitt beste arbeid til frister. De to målene jeg har for maraton er at jeg ønsker å fullføre det uansett tid og den andre tingen er målet å øke så mye penger som mulig, fordi vi har denne forferdelige sykdommen at det ikke er botemidler for det, og det er blitt behandlet av samme medisin i nesten 50 år. Forskningen som blir gjort er virkelig oppmuntrende, men de kan ikke fortsette å gjøre det uten finansiering. Så alt jeg kan gjøre er å øke så mye penger som mulig og la Parkinson's UK gjøre det best ut av det ved å finansiere de riktige prosjektene, og jeg har stor tro på hvordan de jobber.

Har du noen innsamlings tips?

En av de fundraisingstrategiene jeg har brukt er å la det være ganske sent for å starte, fordi jeg har funnet ut at hvis du starter for tidlig, vil folk sette det av og ikke komme rundt til det. Hvis du sender den ut med bare to måneder å gå, vil de gjøre det med en gang. Jeg var den høyeste fundraiser for Parkinson's UK i 2016. Jeg var helt glad for at jeg fikk så mye støtte.

Se relatert Hva er det som å kjøre London Marathon med tap av syke? Amazing! Hvordan Fundraise For Marathon Hva Det Liker Å Run London Marathon For A Charity

Nå er du på ditt tredje maraton, har du råd til nybegynnere?

Det er veldig vanskelig for folk å tro at de kan kjøre en maraton, men jeg er overbevist om at hvis du kan kjøre 5K, kan du jobbe deg opp til full avstand. Problemet med de fleste er at de satte sine mål for høyt. Jeg ser folk som krysser linjen eller jeg sender dem på veien, og de er helt bortkastet, fordi de går for fort i starten. De hører ikke på kroppen deres. Det er nøkkelproblemet jeg vil oppfordre folk til å tenke på - du må høre på kroppen din. Hvis det er for mye for deg, ta av og velg et mindre mål.

Også maraton kan være veldig off-putting, fordi det er en så stor oppgave. For Parkinsons pasienter vil enhver form for bevegelse de gjør for å hjelpe dem. Jeg får gode fordeler fra Tai Chi og yoga også. Begge er gode aktiviteter. Så jeg vil ikke at disse menneskene skal bli kvitt fordi de aldri kommer til å drive maraton - det er andre ting de kan gjøre. Det er en stor forskjell å bare flytte i stedet for å være stasjonær.

Du kan finne Joe Lacys pengeinnsamling siden her. Parkinsons UK støtter World Parkinsons Day 2018-kampanje Unite For Parkinsons, som har som mål å øke bevisstheten om sykdommen. For å finne ut mer om utfordringene folk står overfor og hva du kan gjøre, besøk parkinsons.org.uk

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar