Hva er det nordiske kostholdet og er det sunt?

Innholdsfortegnelse:

Hva er det nordiske kostholdet og er det sunt? - øVELSER 2023
Hva er det nordiske kostholdet og er det sunt? - øVELSER 2023
Anonim

En viking diett er den beste måten å holde hjernen frisk og kan kjempe mot demens Mail Online denne uken, med ganger, Uavhengig og andre som følger med. Nyhetene kom ut av Alzheimers Association International Conference, og mens overskriftene var basert på en svensk studie av 2000-odde mennesker, presenterte presentasjonen på konferansen konklusjoner fra fire studier som også så på Middelhavet diett og MIND dietten ( som fokuserer på ti av de mest hjerne-sunne matvarer, inkludert grønn grønn veg, fisk og fjærfe).

Likevel sa det at en av disse diettene, Äúlong kjent for å bidra til kardiovaskulær helse, bidrar til å holde hjernen i livet senere. Demens-vis, la forskerne vekten fast kan.

Det samme, nå er frøet plantet i våre sinn, vi ønsker å spise som vikinger. Så hva i helvete er det nordiske dietten?

Den deler mange prinsipper med Middelhavet diett, med fokus på planter og sjømat, men med nordeuropeisk billettpris erstattet for sine solbeskyttede kolleger fra sørsiden av kontinentet. Det legger også vekt på bærekraft, med lokale, sesongbaserte råvarer presset i forgrunnen, noe som etter vår mening ikke anbefales nok.

Er det nordiske kostholdet sunt?

Navnet kan fremheve bilder av vikinger som roser hele elkene over store bål, men diettplanen selv er faktisk en veldig moderne skapelse. I 2004 kom næringseksperter, forskere og kokker sammen i København for å lage planen, som er basert på vanlige råd om kosthold.

Resultatet er at den smekker alle de sunne boksene, med mindre sukker og fett enn en vanlig vestlig diett, flere hele matvarer (i motsetning til bearbeidede matvarer) og fiber og betydelige mengder fet fisk og grønnsaker. Alt en voksende gutt trenger, kort sagt.

Tidligere studier har funnet at det kan senke dårlig kolesterol og blodtrykk, og redusere risikoen for hjerte-problemer.

På grunn av de nordiske landets beliggenhet og klima, bør diettplanen bli enda enklere for folk i Storbritannia å følge enn middelhavsdietet. Her er hvordan å gjøre nettopp det.

Spis mer av disse

For dine fem (eller flere) en dag fokus på rot (pastinetter, gulrøtter) og cruciferous grønnsaker (kål, brokkoli), bær, epler og pærer. Fullkornsprodukter som rug, bygg og havre er også en stiftmat av det nordiske kostholdet. Oljefisk som laks, makrell og sild bør spises regelmessig, mens magert kjøtt, egg og meieri skal spises i moderasjon.

Når det gjelder sunne fett, velger den nordiske dietten for canola- eller rapsolje heller enn den klassiske middelhavsolivenoljen. Som olivenolje er rapsolje høy i enumettede fettstoffer og inneholder også alfa-linolensyre, en plantebasert omega 3-fettsyre.

Unngå disse

Det nordiske kostholdet anbefaler å begrense inntaket av rødt kjøtt, søtsaker og høyt bearbeidede matvarer. Ingenting spesielt kontroversielt der. Kostholdet taler også for å velge sesongbaserte og lokale matvarer, så unngår alt for godt reist eller overfisket. Dette vil sannsynligvis spare deg for litt penger, fordi frukt og grønnsaker ofte er dyrere.

Populært emne