Hva er Low-FODMAP dietten?

Innholdsfortegnelse:

Hva er Low-FODMAP dietten? - øVELSER 2023
Hva er Low-FODMAP dietten? - øVELSER 2023
Anonim

Det er rimelig å si at irritabel tarmsyndrom (IBS) er et mareritt. Det er en kronisk, ubehagelig og ofte livslang tilstand, og en som kan påvirke så mange som 20% av personene i Storbritannia. Det er ingen enkelt løsning på IBS som fungerer for alle sufferers, men det er både medisiner og livsstilsendringer, spesielt for kostholdet ditt, som kan hjelpe til med å behandle symptomene.

En slik diettendring er lav-FODMAP dietten. For mer informasjon om det, snakket vi med dietter Claire Pettitt fra British Dietetic Association.

Hva er low-FODMAP dietten?

Det er et komplekst diett som har vist seg å være effektivt i styringen av IBS. Det innebærer begrensning av dårlig absorbert, gjærbar karbohydrater, kollektivt kjent som FODMAPs, for en begrenset tid - vanligvis mellom fire og seks uker.

I løpet av denne fasen har symptomer en tendens til å slå seg ned og en ny grunnlinje av symptomer oppstår. Denne elimineringsfasen følges deretter av en reintroduksjonsfase hvor kroppen utfordres med de tidligere begrensede matvarer for å identifisere noen utløsende matvarer.

Hva står FODMAP for?

Det er et akronym for disse typer mat, som følger:

Fermentable Oligosakkarider, inkludert fruktanser og galakto-oligosakkarider funnet i hvete, rug, løk, hvitløk, belgfrukter og andre matvarer Disakkarider, laktose som finnes i melk og andre meieriprodukter Monosakkarider, fruktose som finnes i næringsmidler som vannmelon og sukkerbindelterter ENnd Polyoler, inkludert sorbitol, mannitol, xylitol funnet i epler, plommer, tyggegummi og andre

Disse er alle typer dårlig fordøyet eller ikke fordøyelig karbohydrater som naturlig finnes i mange matvarer. De kan også være til stede i sportsprodukter som geler og pulver.

ANBEFALT: De 10 beste sunne spiserappene

Bevisene og retningslinjene anbefaler å prøve low-FODMAP dietten med støtte fra en dieter, som kan sikre at dietten forblir balansert gjennom eliminering og gjeninnføring faser og utover. Det er viktig å ikke forbli i begrensningsfasen for lenge, ettersom en streng lavfomdap diett på lang sikt kan påvirke de gode bakteriene i tarmen negativt. Derfor er gjeninnføringsfasen så viktig.

Er det bare for personer med IBS eller lignende forhold?

Flertallet av undersøkelsen som bruker lav-FODMAP-dietten, har blitt gjort innen IBS-forskning, og 60-80% av IBS-pasientene hadde noen forbedringer i symptomene deres. Det er imidlertid økende bevis på at det kan være effektivt under andre forhold som inflammatorisk tarmsykdom (IBD), inkludert Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, og liten tarmbakteriell overvekst (SIBO), men mer forskning må utføres i disse områder.

Skal du få en diagnose før du starter med low-FODMAP dietten?

IBS-symptomer kan være forskjellige i hver person, og noen av symptomene på IBS kan være tegn på andre forhold. Det er derfor viktig å se en helsepersonell for å få en diagnose først og å utelukke andre potensielle helseproblemer som cøliaki, matintoleranser eller allergier eller andre tarmrelaterte tilstander.

Populært emne