Hva er Dopamin? The Dopest Pleasure Pill Inside of You

Innholdsfortegnelse:

Hva er Dopamin? The Dopest Pleasure Pill Inside of You
Hva er Dopamin? The Dopest Pleasure Pill Inside of You
Anonim

Du har sikkert hørt om det, men vet du virkelig hva dopamin er? Her er en ELI5 guide på alt du trenger å vite om dopamin og dets effekter.

Rockstar av alle hjernekjemikalier, hodebrystet i hodet ditt, de dopeste av dem alle, det er dopamin.

Mens du tror at hjertet ditt har noe å gjøre med å bli forelsket og orgasme har noe å gjøre med det som skjer mellom beina dine, er mastermindet av det hele mellom ørene dine.

Ja, det er hjernen din som gjør alle dine følelser, tanker og følelser mulig. Og mye av dette skyldes dopamin.

Så hva er dopamin?

Dopamin er den viktigste neurokjemiske som aktiverer belønningskretsene dine, som er kjernen i ditt limbiske system. Det limbiske systemet er et komplekst nettverk av nerver i hjernen, som styrer dine grunnleggende følelser, motivasjoner, instinkter og stemninger.

Dopamin er med andre ord i arbeidet når du utfører mange oppgaver, spesielt de som er avgjørende for overlevelse. Fra planlegging til å ha sex, fra sult til omsorg for andre mennesker, har dopamin mye å gjøre med det. [Les: Mind spill og hvordan kroppens kjemi påvirker kjærlighet]

Hvordan fungerer dopamin?

Dopamin er bare en av de mange kjemiske signaler som sender informasjon fra en neuron til den neste gjennom synapsene, som er mellomrom mellom milliarder av nevroner i hjernen din. Hver neuron sender eller mottar signaler fra dopaminmolekyler mellom hverandre, avhengig av stimuliene som hjernen din mottar.

Når en neuron frigir dopamin, støter den mot reseptorene til den mottakende nevronen, og sender et signal. Tenk deg dette skjer gjennom hele hjernen din, i større målestokk via de forskjellige komplekse nettverkene i hjernen din, spesielt dopaminveien.

Denne vei, også kalt mesolimbic pathway, begynner dypt i midten av hjernen og sender signaler til andre regioner, noe som forårsaker et komplekst samspill mellom hjernekjemikalier og hjerneceller. Effekten av dopamin i hjernen, og generelt på deg, avhenger av hvor dopamin kommer fra, hvor de mottakende nevronene er, hvilken type neuroner de er, og hvilke reseptorer som mottar signalene, og så mange andre faktorer.

Din hjerne i kjærlighet * og på dopamin *

De som har blitt forelsket, kan likestille eufori som å være høy på rusmidler. Faktisk, å være forelsket har de samme effektene i hjernen som å være på kokain. I en studie utført av Helen Fisher of Rutgers University, er elskere funnet å få visse deler av hjernen deres til å lyse opp når de fokuserer på deres gjenstand for kjærlighet.

Disse hjerneområdene er forbundet med dopamin- og norepinefrinproduksjon, som er ansvarlige for følelser av glede, belønninger og spenning. Dette kan også være grunnen til at bryte opp er som å sparke en avhengighet. [Les: 23 overraskende fakta om kjærlighet som vil blåse deg]

For langsiktige relasjoner og ekteskap, hvor par fortsatt er overkroppene forelsket som om de bare var på sin første date, er de samme hjernekjemikaliene fortsatt i arbeidene, i de samme regionene. I en undersøkelse utført av Ted Huston på langsiktige par, ser deres hjerneskanning fortsatt ærlig ut som de av Fishers hjerneskanninger av blomstrende elskere.

Her, la oss se nærmere på hvordan dopamin fungerer når du blir forelsket.

Dopamin og stadier av kjærlighet

# 1 Attraksjon. Så det er en ny fyr på kontoret din, og du finner ham attraktiv. Hver gang du ser denne personen, føler du deg all uanstendig, glad og spent på grunn av dopamin som er utgitt i hjernen din. Og siden hjernen din ønsker at du holder denne følelsen av forelskelse, brenner den av mer dopamin hver gang du ser eller tenker på denne personen. [Les: 10 klare tegn du er forvirret av noen rundt deg]

# 2 Courtship og dating. Fyren merker deg også. Snart nok spør han deg ut på en dato. Kom datoen kveld, dine palmer er svette, hjertet ditt er racing, og du er så nervøs og spent. Denne gangen påvirker ikke bare dopamin deg - det er også en mengde andre kjemikalier som pumper ut av hjernen din og kroppen din, som adrenalin fra binyrene, samt noradrenalin og epinefrin i hjernen din. Alle disse gir deg et spenst av spenning.

# 3 Falling. Datoen var flott, og nå er du hekta. På dette punktet lyser hjerneområdene som er ansvarlige for den "in-love" følelsen, det limbiske systemet styrt av dopamin. I utgangspunktet har hjernen din bestemt at den vil fortsette denne følelsen, og kanskje fører til at du ønsker og ønsker den personen. [Les: Infatuation vs love - 14 måter å fortelle forskjellen]

# 4 Rose-farget briller. Når du er forelsket, ser du ikke feilen til den andre personen. Alt du ser er hvor fantastisk han eller hun er, ignorerer de røde flaggene som kan skade deg eller ditt forhold. Dette skyldes at når ditt limbiske system holder en fest, slår din amygdala ned, noe som får deg til å kaste god mening ut av vinduet. Amygdala er ansvarlig for å oppdage farlige situasjoner, selv kresne hvis en person lyver for oss.

# 5 Vedlegg. Når du bruker mer og mer tid med denne personen, oppretter du et bånd, et vedlegg, forårsaket av oksytocin. Dette "kjærlighetshormonet" er produsert i hypothalamus og frigjort i hjernen i tider med intimitet og tilkobling, selv når vi orgasmer.I motsetning til den intense, men kortere levetiden av dopamin, stikker oksytokin rundt mye lenger, noe som kan føre deg til å bli festet til din partner. [Les: Hvorfor oksytocin kan være veldig giftig for feil forhold]

# 6 Dypt vedlegg. På dette stadiet kan du tenke at du ikke kan leve livet uten denne personen, kjærligheten i livet ditt. Dette er fordi du har utviklet engasjement, og hjernen din har vist økt aktivitet i ventral pallidum, som er rik på oksytocin og vasopressinreceptorer. Disse kjemikaliene er forbundet med monogami og dypt vedlegg som gjør relasjoner til og med siste for livet.

Derfor, når det gjelder kjærlighet, er det mer til hjernen din enn bare dopamin gjør arbeidet. Faktisk er dopamin mer fremtredende i de tidlige stadiene av tiltrekning og forfølgelse, den bølge av intens tiltrekning og lidenskap. Men når det kommer til langsiktige følelser, er det andre kjemikalier som er ansvarlige for lengre, mer varige relasjoner. [Les: 9 forholdsfaser som alle par går gjennom]

Så er dopamin bare en fornøyelseskjemikalie?

Mens mange sier at dopamin er gleden kjemisk i hjernen, det faktisk gjør mer enn å gi deg en høy. Faktisk er det ansvarlig for at du overlever - og til og med varer lenge nok til å vokse.

Det er en lang liste over daglige aktiviteter som forårsaker frigivelse av dopamin, noe som gir deg tilfredsstillelse, glede og forårsaker overlevelse:

-Enlig krydret mat og andre tilsynelatende farlige ting som varm, sprø og iskrem mat [Les: Aphrodisiacs and food hell - En elskers guide til å spise godt]

Konsumere mat som gir deg øyeblikkelig energiforsterkning som søtsaker, sjokolade og kaffe

-Melding av visse dufter

-Touching teksturerte og glatte overflater

-Listende til spennende musikk

-Ser på attraktive severdigheter

-Taking risiko og vellykket

-Vi overrasket

-Exercising

-Laing ved vitser eller pranks

-Gjennom funn enten ved å lære, se, utforske eller reise

Bortsett fra disse kan mange andre stoffer føre til at dopamin slippes ut, og disse er produsert for å behandle akutt smerte, oppmerksomhetsforstyrrelser, nyresvikt og kardiovaskulære sykdommer. Dette er fordi dopamin har evnen til å øke blodstrømmen og hjertefrekvensen blant annet. Det er også ulovlige rusmidler som kokain og metamfetamin som oversvømmer nevrale veier med dopamin, noe som forårsaker en økning av ecstasy til hjernen.

Mange forskere vil også si at dopamin er mer som en "må ha det!" Kjemisk, hva som helst "det" er. Det er kjemikaliet som frigjøres når du har en belønning, og det er også kjemikalien som er ansvarlig for at du går etter belønningen. I hovedsak er dopamin aldri fornøyd, som denne studien sier.

Dopamin er …

Fra melk til cupcakes, vitser til kokain, spiller dopamin en veldig stor rolle med tiltrekning, lyst, kjærlighet, spenning og avhengighet, bevegelse, motivasjon og mye mer. Det bør ikke sees ganske enkelt som en negativ eller positiv, skjønt. Det er bare hvordan du er koblet til. Dopamin er med andre ord naturlig og viktig for overlevelse. Videre viser dette enkle, enkle molekylet bare deg hvor kompleks ditt sinn er, og hvor ekstraordinært du er som et menneske.

[Les: 16 hemmeligheter til et lykkelige, lykkelige forhold]

I det hele tatt, hva er dopamin? Vel, det er mer enn bare en fornøyelseskemikalie. Det er viktig å overleve. Det forteller deg hva du skal gjøre og hva du skal gjøre. Uten det ville livet være så kjedelig og kjedelig, og du ville ha mindre forståelse for folk og ting rundt deg.

Populært emne