Hva forårsaker angst og hva du kan gjøre med det

Da Eleanor Morgan var 17, led hun et panikkanfall så kraftig at hun trodde at hun skulle dø. Det var den første av mange slike episoder, en nedadgående spiral som til slutt førte til to alvorlige sammenbrudd hvor hun "bare ga opp", helt utmattet av angst. Til tross for dette handikapet klarte hun å skape en karriere som journalist, spesielt for vergen og vice. En førstepersonskonto av hennes kamp, Angst For Nybegynnere er en oppriktig undersøkelse av hvordan det er å oppleve psykiske helseproblemer. Ofte sjokkerende, ofte ekstremt morsomt (hvor ellers vil du se Judy Murray ansikt som beskrives som å se ut som "en forjordet ule"), det gir et uhindret barred innsikt i en tilstand som - altfor lenge - har blitt sett på som noe å skam deg over.

Hva føles et panikkanfall?

For meg personlig er det veldig fordøyelseskraftig. Jeg kaster ikke opp, men jeg føler meg konstant på randen av den. Det er veldig ubehagelig. I hovedsak er hjernen din fortelle kroppen din at du er i fare, slik at "kamp eller fly" reaksjonen går inn. Kjemikalier sirkulerer raskt og forårsaker symptomer som kvalme, diaré, svette, hjertebanken, svimmelhet og svimmelhet.

Hvor mange mennesker lider av dem?

Verdens helseorganisasjon [WHO] anslår at en av tre personer vil oppleve noen form for angst eller depresjon. Du ville ikke nødvendigvis kjenne det ved å se på dem, da det er mulig å være "velfungerende" i hverdagen, selv om du er ganske uvel. En mannlig venn av meg begikk selvmord i fjor, og han var en utrolig vellykket fotograf. Korrespondansen han etterlot, indikerer at han ville ha hjelp, men han følte seg også skamfull for å be om det. Han valgte å lide i stillhet til det var for sent.

Hvorfor frykter menn å snakke om sine problemer?

Det er en kulturell ting, ideen om at du ber om hjelp er svak eller feminin. Derfor er noen deprimerte menn faktisk voldelige - de foretrekker å bli full og slåss. Vreden de viser er faktisk et uttrykk for frykten inne i dem, eller en måte å unngå å møte opp til. Noen ganger er de selvskadet også.

ANBEFALT: Jack Urwin på giftig maskulinitet

Hva forårsaker angst?

Det kan være i dine gener, eller komme fra måten du ble tatt opp, eller fra en enkelt traumatisk hendelse som posttraumatisk stresslidelse [PTSD].

Er det en kur?

Nei. Depresjon er ikke som en svulst som kan kuttes ut av en kirurg, men det er mange effektive behandlinger som gjør det lettere å leve med. De vanligste pillene foreskrevet for angst er SSRIs [selektive serotonin reuptake inhibitors]. Jeg har tatt dem på to krisepunkter i mitt liv, og de hjalp meg med å gå utenfor den katastrofale tankesyklusen jeg ble sittende fast i. Du må fortsette med dem, skjønt - de kan få bivirkninger.

Hva med terapi?

Det fungerer, men det kan være skremmende for menn, fordi du må være veldig ærlig om dine frailtier. Kognitiv atferdsterapi [CBT] adresserer her og nå, og lærer deg teknikker som hjelper deg med å fange deg selv før du blir for engstelig.

ANBEFALT: Hvordan fire menn behandlet depresjon

Og oppmerksomhet?

Det er også utrolig nyttig. Noen ganger blir det kapret av livsstilsguruer og vannet ned i tull, men det er helt grunnlagt i empirisk vitenskap. Når vi konsentrerer oss om å være i øyeblikket, og på våre sanser og vår pust, beroliger den ned den delen av hjernen som omhandler "kampfly". Når man ser på hjerneskanninger av mennesker som praktiserer oppmerksomhet, kan nevrologer se større aktivitet i de deler av hjernen som beroliger oss.

ANBEFALT: Mindfulness Øvelser og Apps for å prøve

Hvor kan menn søke hjelp hvis de ikke har tid til å se en lege?

En fyr jeg snakket med bruker et fotballforum for å snakke om hans depresjon. Mange menn går der, tilsynelatende, og de er veldig ærlige om deres problemer på grunn av anonymiteten. Det er et glimrende første skritt for å innrømme at de ikke føler seg bra, og mye enklere enn å ha en ekte livssamtale med vennene dine eller partner. Jeg kan også anbefale nettstedet CALM [Campaign Against Living Miserably], som er en veldedighet som arbeider for å øke bevisstheten om mannlig selvmord. De har hjelpelinjer, og de har til og med bussholdeannonser for å bringe motivet ut i det åpne.

Bruker ikke internett å gjøre depresjon verre?

Sosialmedier kommer ikke til å gjøre noen syk, men hvis du er utsatt for depressiv drøvhet, så ja, det er elementer av det som er dårlig. Du kan føle deg utilstrekkelig når du dømmer deg selv mot andre mennesker, spesielt hvis de ser ut til å være langt mer vellykkede eller lykkelige enn deg. Men selvfølgelig presenterer alle en kirsebærplukket versjon av sitt liv på Facebook, det ytre inntrykk de vil at andre skal se. Det er ikke ekte. Folk som ser på profilen din, føles nok også sjalu!

Hvorfor er depresjon fortsatt et tabu emne?

Jeg er sikker på at vi en dag vil se tilbake på tabloidmedias behandling av mental helse og tenke på hvor dystert det var. Alle de "Bonkers Bruno!" Overskrifter når Frank Bruno bekjente å ha psykiske helseproblemer, de er så uansvarlige.Den dunkle effekten av denne forenklede rapporteringen ses hver dag i kontorer og byggeplasser, og det gjør det så mye vanskeligere for en deprimert person å eie seg. Etter at Germanwings lufttragedi, da piloten fløy flyet til et fjell, foreslo rapporteringen i noen tabloider praktisk talt at alle deprimerte mennesker var en fare for publikum, noe som er absolutt tull. Alt som skjuler mental nød i frykt og sperring er forferdelig.

Vil vitenskapen sprekke depresjon til slutt?

Som mennesker er vi utsatt for angst ved design. Vi må utvikle seg som en art, og det tar tid. Men når det gjelder å leve med depresjon, blir det bedre. Terapier vil skreddersys for hver person, i stedet for å bruke en "en størrelse passer alle". Legene vil se på genetypen deres og identifisere om de vil reagere bedre på terapi eller medikamenter, og utforme et kurs for å gjøre livet lettere.

Kjøp angst for nybegynnere på Amazon UK

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar