Hva er elektrolytter og hvorfor trenger du dem

Innholdsfortegnelse:

Hva er elektrolytter og hvorfor trenger du dem - øVELSER 2023
Hva er elektrolytter og hvorfor trenger du dem - øVELSER 2023
Anonim

Når en kraftig tørst kommer etter at du har foretatt en spesielt energisk aktivitet, er det naturlig å nå et glass vann. Og det er ikke en dårlig ide i det hele tatt - ingen kommer til å kritisere deg for drikkevann - men noen ganger trenger kroppen din mer enn H2O alene. Noen ganger trenger kroppen din elektrolytter.

Heldigvis er elektrolytter ikke spesielt vanskelig å komme forbi. For all info om hva elektrolytter gjør og hvorfor du trenger å fylle dem etter trening, Trener snakket med dr. Ieva Alaunyte, registrert ernæringsfysiolog og seniorforsker ved Lucozade Sport, ved lanseringen av FitWater, en ny elektrolyttrik drikk.

Hva er elektrolytter?

"For å si det veldig enkelt, er elektrolytter mineraler," sier Alaunyte.

"Du finner dem i kostholdet ditt. Natrium, magnesium, kalsium og kalium er noen av dem.

"Du finner også elektrolytter i hver eneste celle i kroppen din. Din hud, muskelceller, hjernen din - de inneholder alle elektrolytter i væsken. "

Hvorfor trenger du elektrolytter?

Så elektrolytter er overalt, noe som er bra, for uten dem ville kroppen vår slutte å fungere.

"Der er mange forskjellige typer elektrolytter, og de har forskjellige funksjoner i kroppen," sier Alaunyte.

"En av de viktigste funksjonene de har er å overvåke hydrering og sikre at du er hydrert."

Elektrolytter spiller også en viktig rolle som kommunikatorer mellom celler - for eksempel overfører de elektriske impulser fra hjernen som forårsaker muskelkontraksjon når du beveger deg.

Hvorfor er de spesielt viktige når du trener?

Mesteparten av tiden trenger du ikke å vurdere elektrolyttbalansen mye, for du vil nok få alt du trenger fra dine daglige måltider, men det endres når du svetter.

"Når du trener, taper du ikke bare vann, men du mister også elektrolytter," sier Alaunyte.

"Du får elektrolytter fra ditt daglige kosthold, men folk som trener kan trenge større mengder elektrolytter, for å fylle på hva de mister i svette under trening.

"Å miste kun 2% av kroppsvekten din gjennom væsker kan føre til dehydrering. Noen av symptomene på dehydrering er hodepine, ikke i stand til å konsentrere også og musklene dine ikke er så effektive. Samlet vil du finne trening hardere og nyte det mindre hvis du ikke er fullt hydrert. "

Naturligvis vender folk flest til vann for hydrering, men i løpet av anstrengende aktivitet kan drikkevann alene fortynne elektrolyttnivåene ytterligere, og det kan til og med føre til hyponatremi - lavt natriumnatrium. Dette påvirker noen ganger amatørmarathonløpere som er bekymret for å bli dehydrert og legge ned mye vann under hendelsen.

ANBEFALT: Half Marathon Training Guide: Opplæringsplaner, tips og mer

Hvor intens trenger trening din å være å gjøre med å bruke en elektrolyttrik verdt?

Så snart du begynner å svette, begynner du å miste elektrolytter. Enten du føler behov for å erstatte dem direkte, i stedet for å stole på kostholdet ditt, vil avhenge av intensiteten i treningen din (og når ditt neste måltid er).

"Vi er alle veldig forskjellige, og det avhenger av hvor mye du svetter, hvilket miljø du trener i, og intensiteten til øvelsen du gjør," sier Alaunyte.

"Men vanligvis i løpet av 30-60 minutter med moderat intensitetsøvelse vil du sannsynligvis miste en halv liter til en liter kroppsvæske. Med det vil du miste elektrolytter, og du vil etterfylle det du mister. "

La noen mennesker miste mer elektrolytter i svette enn andre?

"Det avhenger av hvor godt du er og kroppssammensetningen din. Også, noen mennesker svetter bare mer eller svetter mer elektrolytter, sier Alaunyte.

Hvis svetten virkelig stikker øynene dine og etterlater hvite tegn på huden din eller klærne etter trening, kan du godt være en salt genser, noe som betyr at det kan være verdt å legge merke til elektrolyttnivåene dine.

Hva er de forskjellige elektrolyttene du trenger?

Hittil har vi tatt elektrolytter som en stor, lykkelig familie, men det er noen som er spesielt viktige å erstatte når du trener.

"Elektrolyttene du mister i størst mengder i svette er natrium og klorid, selv om du også mister andre som kalsium og magnesium," sier Alaunyte.

"De har alle en funksjon i hydrering, men natrium er spesielt viktig. Kalsium er viktig for bein og muskelfunksjon, mens magnesium hjelper til med å forhindre tretthet. "

Hvordan er elektrolyttdrikker forskjellig fra sportsdrikker?

Sportdrikkene er designet for å hydrere, men også for å gi energi til ytelse, sier Alaunyte.

"De inneholder elektrolytter, men de gir også kalorier i form av karbohydrater. For lengre eller vanskeligere treningssporter kan drinker bidra til å holde deg i gang, men for lav intensitetstrening, eller hvis du ikke vil kaloriene i sportsdrikker, kan en elektrolyttdrink som FitWater hjelpe. En sportsdrink inneholder vanligvis over 100 kalorier en flaske, mens vann ikke har noen. "

ANBEFALT: Slik brenner du til en 100-Mile Sportive

Populært emne