Hva er tilpassede innleggssåler og hvordan kan de hjelpe løpere?

Som med de fleste ting i livet, er det ikke lett å behandle løpeskader, og det kan bli komplisert raskt. Det er spesielt sant når medløperne og dr. Google kaster forslag til venstre, høyre og midtpunkt. En av disse forslagene kan godt være tilpassede innleggssåler (aka ortoser), men hvis du Google dette begrepet, som vi gjorde, blir en hel mengde informasjon hentet fra deg fra en rekke kilder. For å gjøre ting klarere, snakket vi med Alex Ross, spesialist idrettspesialist ved Pure Sports Medicine, for all den informasjonen du trenger på tilpassede innleggssåler.

Hva er tilpassede innleggssåler?

Når du ser på nettet, ser du mange forskjellige typer. Podiatriste bruker tilpassede fot ortoser. De er designet av et inntrykk eller en form av personens fot.

Er ortoser forskjellig fra tilpassede innleggssåler?

Det offisielle navnet på hva podiatristene tilbyr er tilpassede fot ortoser. Mange av de "tilpassede" innleggssålene du får på nettet, er en standard form eller innersåle, som deretter er varmstøpt og tilpasset. Vi pleier å kalle dem semi-tilpassede ortoser.

Hvilke problemer kan de hjelpe til med løpere?

Måten orthoses arbeidet er ved å endre lasten, kreftene, går gjennom foten. Tradisjonelt pleide folk å tenke det var ved å korrigere foten - noe som gjorde det rett, slik at det rullet i mindre. Vi vet nå, det er ikke hvordan de gir sin fordel.

Mange løpskader er sakte, repeterende skader, som plantarhæl smerte, eller runner knel eller patellofemoral leddsmerter. Hvis for eksempel din tibialis posterior sene er irritert - så det er vondt å gå - vi kan bruke en ortotisk enhet for å redusere hvor hardt det har å fungere. Vi prøver å jevne ut hvor mye det kan tolerere, samtidig som vi styrker styrken i den.

Er de bare til bruk for løpere med skadeproblemer?

Jeg pleier mest for å se folk som har skader, og selv da når du kommer til en podiater, får ikke alle en innersåle.

Hvis du kom til meg for en ganganalyse og en løpende vurdering, og du er fin og sterk og oppnå alt uten symptomer på skade, ville jeg ikke gi deg en ortotisk enhet. Det kan hjelpe deg med å redusere belastningen på ett sted, men som følge av dette øker du belastningen et annet sted. Når du hjelper i ett område, må du sørge for at det andre området kan ta økt stress.

Se relatert En ekspert forklarer hvordan man kan forebygge og behandle akilles tendonitt. Plantfasciitt: Slik spot, behandle og forhindre denne løperens NightmareFive øvelser for å minimere risikoen for skinnesplinter

Hva er de viktigste forskjellene mellom innleggssålene du får fra en kjemiker, fra en fotskanning på en kjørebutikk, og fra en full vurdering med en podiater?

Fra apoteket får du gelsåler med en standard form. Disse prøver å gjøre det slik at flere mennesker finner det behagelig å gå eller løpe, noe som for noen mennesker er fantastisk, og for noen er det forverrende.

Fra løpebutikken med fotskanningen er det en statisk vurdering. Hvis [en tilpasset innersåle blir introdusert] bare fordi folk ser ut som de ruller litt, vil det være problematisk, fordi en person kan finne at innleggssolen er fantastisk og føler at den er veldig behagelig, men noen med en fot som ser ut til å gjøre det Det samme kan absolutt hate det.

Fra et podiatriske synspunkt handler det ikke om å prøve å rette foten, fordi det ikke er noe slikt som "normalt" i fotposisjon eller i måten vi skal flytte. Vi har alle våre forskjellige individuelle bevegelsesmønstre.

Det er i hvert enkelt tilfelle. Hva er sår? Hvorfor er det sår? Hvilken jobb gjør det så vondt i muskler eller sener? Og da, hvordan kan vi hjelpe muskel eller sene gjøre jobben sin?

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar