Wayde Van Niekerk: Den sydafrikanske Sprinter satt for å lykkes Usain Bolt på toppen av atletisk verden

Wayde Van Niekerk: Den sydafrikanske Sprinter satt for å lykkes Usain Bolt på toppen av atletisk verden - øVELSER 2023
Wayde Van Niekerk: Den sydafrikanske Sprinter satt for å lykkes Usain Bolt på toppen av atletisk verden - øVELSER 2023
Anonim

Når Usain Bolt kaller tid på sin utrolige karriere ved verdensmesterskapet i London i sommer, vil det være noen veldig store, og sannsynligvis gull, sko for en annen idrettsutøver å fylle. Hvis alt går til plan, kan den atleten vel være Wayde van Niekerk.

I fjorårets olympiske løp i Rio ble den 24-årige sør-afrikanske overveldet konkurransen ved ikke bare å vinne 400m-finalen fra lane eight - den utvendige sporet ingen ønsker å løpe inn - men også å bryte Michael Johnsons 17-årige verdensrekord i prosessen. Van Niekerk er også den eneste mannen i historien som kjører 100m på under 10sek, 200m på under 20sek og 400m på under 44sek. Selv Bolt og Johnson klarte ikke prestasjonen.

I år konkurrerer Van Niekerk i både 200m og 400m ved Londons VM, og prøver å vinne en dobbel som kun har blitt oppnådd av Johnson tidligere.

Framfor hva som kunne være en massiv sommer, Trener snakket med Van Niekerk ved lanseringen av Adidas PureBOOST DPR-trener i Berlin. Intervjuet fant sted bare noen få uker etter at VM-timeplanen var bekreftet, slik at Van Niekerk kunne ta et skudd på 200m / 400m doblet, så kravene til å forsøke begge var i forkant av hans sinn.

"Det kommer til å være tøft," innrømmer han. "Det er dobbelt arbeidet og doble innsatsen, men jeg er spent på utfordringen. Det blir første gang jeg har gjort det. Vi snakker etterpå, og jeg forteller deg om jeg likte det eller ikke! "
"Det kommer til å være tøft," innrømmer han. "Det er dobbelt arbeidet og doble innsatsen, men jeg er spent på utfordringen. Det blir første gang jeg har gjort det. Vi snakker etterpå, og jeg forteller deg om jeg likte det eller ikke! "

De 200m kunne se Van Niekerk konkurrere mot Bolt, selv om Jamaican har antydet at han kanskje bare kjører 100m i London. Bolt har vært en inspirasjon for Van Niekerk, og han forutslo selv at sør-afrikanske ville gjøre noe spesielt på fjorårets OL.

"Vi chattet i Jamaica, og han sa at han virkelig trodde jeg kunne bryte verdensrekordet på 400m. Å få så høy ros fra en så god idrettsutøver var en massiv tillitskompetanse for meg. "

Idrettsutøvere snakker alltid om å kjøre sitt eget løp og ikke reagere på hva andre gjør, men få har noen gang satt det i praksis så klart som Van Niekerk i Rio Olympics 400m final. Han startet utenom kjørefelt, langt fra de foretrukne midtbanene, og såg aldri sin konkurranse da han stormet til seier, og ble den første mannen til å vinne olympisk gull fra felt 8.

- Det var en velsignelse i forkledning, sier Van Niekerk. "Ikke å se konkurransen, bare å gå der ute og kjøre mitt eget løp - jeg hadde ikke noe annet valg. Du kan ikke vente på at noen skal hente deg! "

Selv om han er den regjerende olympiske og verdensmesteren over 400 meter, er det en avstand at Van Niekerk bare begynte å konkurrere i det siste.

"Jeg er en elsker av 100m og 200m. Det var bare på grunn av skade som jeg endte med å gjøre 400m om fire eller fem år siden. Jeg er faktisk fortsatt en nybegynner til 400m. "

Etter å ha brutt Johnsons 400m-rekord (som nybegynner, husk), kan neste på Van Niekerks hitliste være Bolts 200m benchmark.

"Vi skal se," ler han. "Jeg har så mye mer arbeid å gjøre for å komme dit. Vi vet aldri - hvis du hadde bedt meg om å få 400 posten i fjor, ville jeg ha gitt deg det samme svaret! "

Ledet av Bolt har Jamaica dominert sprintløpene på de siste OL og VM, men Van Niekerk håper å spydde en tilsvarende suksessperiode for Sør-Afrika.

"Vi har så mye potensial, men bare vi som land og enkeltpersoner kan skape det kraftverket. Vi må kontrollere kontrollene. For meg vil jeg lage meg et kraftverk i spor og mark. Det er det beste jeg kan gjøre som en idrettsutøver.

"Spor og felt trenger fortsatt så mye vekst i vårt land. Støtten vokser sakte, men sikkert. Folk i Sør-Afrika elsker sport. Vi trenger bare å gi dem en grunn til å komme ut i tall og tilbake oss. "

Skulle Van Niekerk fullføre 200m / 400m doble i London, vil han etablere seg som den nye kongen av sporet og banen. Det vil medføre et helt nytt nivå av press selv for en olympisk mester, men den sør-afrikanske har ingen frykt for det.

"Er det aldri noe press?" Sier Van Niekerk. "For noen år siden da jeg ikke engang var i nærheten av å være verdens nummer ett, var det så mye press å komme seg opp der. Nå som jeg er her, skal jeg bare nyte øyeblikket. "

Den nye Adidas PureBOOST DPR er tilgjengelig på adidas.co.uk, £ 109.95.

Populært emne