Jordemor på samtalen: Hva skjer når vannet ditt går i stykker?

Jordmor Rachel Fitz-Desorgher er her for å hjelpe deg med alle dine spørsmål om graviditet, babyer og småbarn.

Denne ukens kolonne tar en titt på temaet "Mine farvann". Mammene spør meg mange spørsmål om vannet deres, og vi ser på noen av dem om et øyeblikk, men først, la oss tenke litt om hva vannet er og hva de gjør ...

Hva skjer når vannet ditt går i stykker?

Mens våre babyer vokser inni oss, er de omgitt av en væskefylt membransekke. Selv om vi ofte beskriver denne sac som "vannet mitt", tilhører det egentlig barnet og er alt som ett med moderkaken (etterfødsel), navlestrengen og babyen selv. I tillegg til å beskytte babyen mot banker og støt, gir den elastiske sekken og væsken også barnet plass til å bevege seg rundt og trene. Væsken er en liten bit tykkere enn vanlig vann, og det gir litt motstand mot musklene og leddene når babyen beveger seg, noe som gjør at hun er veldig tonet og sterk når hun blir født. Tenk deg å gjøre aqua aerobics i 9 måneder! Membranene (det er to og de holder sammen som tolags toalettpapir) er veldig sterke og elastiske, slik at ingen sparking kan skade dem.

Når babyen vokser, begynner han å svelge og puste væsken. Dette hjelper hans tarm og nyrer å holde seg frisk og også trene de intercostal musklene mellom ribbeina slik at han vil kunne puste og gråte lustily ved fødselen. Væsken holder temperaturen inne i livmormen fin og stabil og bidrar også til å lette styrken på arbeidskonstruksjonene for babyen ved å spre sin kraft over hele kroppsoverflaten

Fostervæsken i seg selv er laget av mors plasma og fra babyens urin og lungekresjoner. Væsken svelges av baby og reabsorberes og mer er laget - en konstant forfriskning av væsken. Baby får noen næringsstoffer fra væsken, så vel som noen infeksjonsbekjempende antistoffer. Når du kommer rundt 36 uker med graviditet, vil det være rundt 800 ml væske, og deretter reduseres mengden gradvis til i slutten av graviditeten vil det være nærmere 600 ml. Jo større babyen din er, desto mer væske vil det være, og hvis du er gravid med tvillinger, er det sannsynlig å være mye!

Så la oss håndtere noen av dine spørsmål:

Er det noen tegn på at vannet mitt skal bryte?

Sannsynligvis ikke, men du kan få tegn på at de har brutt før fluidet kommer ut og dette kan gi deg noen dyrebare øyeblikk for å gjøre det til loo! Mange kvinner føler seg pose pop. Det føles som om noen har blåst opp en brun papirpose inni deg og så dukket opp det - et plutselig tap av trykk og en følelse av noe "å gå". Noen kvinner får en veldig hørbar "BANG!" Og noen ganger kan andre i rommet selv høre det. Med min fjerde sønn gikk vannet mitt klokka 5 og banget var så høyt at det våknet mannen min opp! Så snart du føler deg på posehullet, koble bekkenbunnsmusklene dine sterkt og ta deg til loo. Når du er der, slapp av og væsken vil ende opp med å gå der i stedet for over hele sengen eller teppet. Hvis du er for sent, husk at det er derfor vi har husstandsforsikring ...

Hvordan kan jeg fortelle om vannet mitt har gått, eller hvis jeg bare har våt meg selv?

Det er ikke alltid lett å fortelle, spesielt hvis det bare er en liten lekkasje i membranene, og bare små spruter kommer ut. Men legg en pute på plass - du skal fortsette å lage fostervann selv etter at vesken har bristet, så du trenger å beskytte buksene dine - og du vil legge merke til at fostervann ikke har samme farge som kisse. Fostervann er klart, litt melkaktig eller veldig lys rosa (veldig lys rosa faktisk). Det lukter også annerledes enn tisse. Det lukter som en kroppsvæske med sin egen distinkte lukt som er frisk og ikke i det hele tatt horrid. Hvis du i det hele tatt er usikker, ring din jordmor slik at hun kan sjekke og fortelle deg om dette er fostervann eller hvis du bare trenger å gjøre litt mer bekkenbunnsøvelser! Hvis væsken er blodig, brun, grønn eller stinkende, må du se en jordmor så snart som mulig, slik at både deg og din baby kan kontrolleres, så ring sykehuset og ta deg inn.

Hvor lenge etter at vannet mitt har brutt, kan babyen min overleve?

Membranene utvikles for å bli satt til tiden er riktig for dem å bryte. Fordi væsken hele tiden blir gjort, absorbert og gjort igjen, tørker ikke babyen ut hvis vannet ditt går. Faktisk vil du bare ha et lekkende arbeid! Hvis du er i svært tidlig graviditet og vannet ditt går, så kan ikke barnet overleve. Dette skyldes at arbeidet ditt sannsynligvis vil starte, og babyen kan være for liten og svak til å bli født. Hvis arbeidet ditt ikke starter, er det en større infeksjonsfare som kan true livet til en for tidlig baby, men hvis du holder deg godt og arbeidet ikke starter, kan babyen fortsette å vokse og bli født trygg og lyd, selv om det er potensielt svakere enn du ellers ville forvente og trenger så spesiell omsorg for en stund. Hvis vannet ditt går i slutten av graviditeten og det ikke er arbeidskraft så er sjansene svært høye at arbeidet vil starte naturlig innen en dag eller to, og babyen din er godt utviklet for å takle dette.De fleste sykehus tilbyr induksjon innen 24 timer etter at membranene bryter sammen med antibiotika for å redusere infeksjonsrisikoen. Jordemoren vil kunne forsikre deg om at barnet ditt er helt fint, og du kan se frem til å kose henne snart, selv om din vannet gikk litt raskere enn forventet.

Hva skjer hvis vannet mitt går i stykker, men jeg har ikke sammentrekninger?

Til tross for det vi alltid ser på TV, må membranene ikke bryte for at arbeidet skal starte. Faktisk, for de fleste kvinner kommer kontraksjonene først. Membranene utvikles for å holde seg rett gjennom arbeidskraft, da de bidrar til å beskytte vaginalt vev fra det beinete hode til babyen din, og også lette styrken av sammentrekningene for dere begge. Noen babyer er selv født i sac (noen ganger kalt en caul), og noen anser dette for å være lykke til! Når vannet ditt går i stykker, enten før eller etter sammentrekningene har startet, bør du ringe din jordmor eller fødselssenter (du har fått telefonnummer) som skal sjekke deg og barnet og gi råd om hvorvidt det er greit å bo på hjemme for nå eller å komme inn i fødselen. Fostervæsken og hardheten til en baby er på hodet på livmorhalsen, både forårsaker sammentrekninger, slik at innen 72 timer etter at membranene går, vil det store flertallet av kvinner ha startet naturlig arbeidskraft. De fleste sykehus i disse dager, vent ikke så lenge, for å redusere risikoen for infeksjon, er det sannsynligvis at du vil bli tilbudt en induksjon for å starte ting innen 24 timer dersom ingenting har skjedd. Det er andre alternativer for å bli indusert hvis sammentrekninger ikke starter, så sørg for å stille spørsmål slik at du kan gjøre et fullt informert valg.

VIKTIG: Rachel forklarer hva som skjer når vannet ditt går i stykker:

Hei, jeg heter Rachel Fitz-Desorgher, men alle ringer meg Rachel FitzD. Jeg er mor og babyens agony tante og jeg er frilansespesial jordemor, spedbarnskonsulent og foreldrekonsulent. Jeg har fire voksne sønner, et barnebarn og et annet barnebarn på vei (på grunn i november!).

Jeg har vært en jordemor og spedbarnsfôringspesialist i over tretti år, etter å ha ønsket å være jordemor fra så tidlig som jeg kan huske. Jeg studerte foreldre for over 25 år siden og begynte å tilby foreldrekurs og en til en konsultasjon om syv år siden da jeg forlot NHS for å begynne å jobbe freelance.

Jeg vil være vert for Facebook Live på M & B Facebook siden, hver tredje mandag i måneden klokka 8.00. Pass på at du har likt siden vår, slik at du ikke savner et varsel!

Pass på at du følger Mor & Baby på Instagram for relatable memes, inspirerende historier og foreldrehack!

Har ca 60 sekunder å spare? Hvorfor ikke bli med tusenvis av mødre-å-være og start din egen Amazon baby ønskeseddel! De er helt gratis å skape og perfekt å sende til vennene, tante og mamma din for å sikre at du får babyprodukter du virkelig trenger ... Klikk her!

For foreldre tips, triks og råd du kan stole på, klikk her for å laste ned et gratis digitalt nummer av Mother and Baby magazine.

Les nå:

Birthing balls: hva er de og hvordan bruker jeg en?

Det som er indusert, er virkelig like

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar