Veg ut: Hvordan og hvorfor å spise mer grønnsaker

Innholdsfortegnelse:

Veg ut: Hvordan og hvorfor å spise mer grønnsaker - øVELSER 2023
Veg ut: Hvordan og hvorfor å spise mer grønnsaker - øVELSER 2023
Anonim

Likevel sliter med å slå din fem-dag? Dårlige nyheter: Du dithering rundt i den lave enden av hva som er akseptabelt. Verdens helseorganisasjon sier 400 g frukt og grønt om dagen (eller fem 80 g porsjoner) er det krevende minimumet for helsemessige fordeler, og offisielle anbefalinger i andre land er høyere. Australia foreslår fem porsjoner veg og to av frukt bør være målet ditt , mens Japans 5 A DAY-organisasjon oppfordrer sine borgere til å spise 350 g veg og 200 g frukt daglig.

ANBEFALT: Hvilken frukt og grønt teller mot din fem-en-dag?

Og hvis du planlegger å fylle opp med noen multivitaminer og grønnpulver, husk: du trenger den virkelige tingen. "Grønnsaker inneholder antioksidanter og andre sykdomsbekjempende stoffer som er vanskelig å komme andre steder", sier kroppssammensetningsspesialist Luke Leaman (Musclenerds.tv). "Plantfytokjemikalier reduserer betennelse, eliminerer kreftfremkallende stoffer, regulerer cellegjengivelse og opprettholder DNA-helse."

En 2014-meta-studie fant at høyere vegforbruk er knyttet til en nedgang i all årsak dødelighet, men selv om du planlegger å leve raskt og dø ung (usannsynlig, vet vi), er det mer til det: mer fiber vil hjelpe få deg til å føle deg full og i fettforbrenningsmodus, slik at du får mager mens du opprettholder muskler. Slik holder du ting grønt og behagelig.

Så, bortsett fra vitaminer, hvorfor andre trenger jeg grønnsaker? Alle slags grunner

"Jeg vil ærlig talt se nesten hvem som helst som støtter opp frukt og grønnsaker og tar proteininntaket ned, i stedet for å ha tre protein shakes en dag," sier Leaman.

"Ved å spise flere grønnsaker oppdager du mengden fiber du spiser, øker alkaliniteten og reduserer acidosen i kroppen." Acidose oppstår når nyrene og lungene ikke regulerer pH-nivåene, noe som ofte forårsaker alvorlige helseproblemer.

"Hvis du prøver å kutte kalorier, bør du likevel holde vegen høy. Du vil også rampe opp dine anti-aging pathways. "I utgangspunktet sier Leaman, hvis du vil ha et sunt kosthold," veg er det første du bør legge til, og det siste du bør tenke på å kutte ut ".

Noen andre fordeler? Du vil spise mindre av de dårlige greiene

"En av de beste årsakene er matforskyvning," sier Leaman. "Jeg jobber mye på vaner og hvis noen ikke har spist riktig i 30 år, skal de gjøre tre dager med godt kosthold og deretter ha en pizza. I stedet for å forandre alt, er trikset å legge til flere av de gode greiene til det skyver de dårlige greiene ut. Hvis frokosten din nå er egg på ristet brød, legg til litt brokkoli eller spinat, eller kaste i et annet egg. Til slutt vil du forlate skålen. Tenk praktisk istedenfor optimal, og fortsett å gjøre mindre endringer. "

Det spiller ingen rolle hvordan jeg lager dem? Ja

"Det er godt bevis på at du beholder mer av fiber- og antioksidantinnholdet i de fleste grønne grønnsaker når du damper i stedet for å koke dem," sier Leaman. Kast asparges eller brokkoli i en gryte med et glass med vann i fire til fem minutter. For ekstra smak, avslutt dem med en smørblomst og et dryss salt.

Må jeg gå organisk? Det kan hjelpe

Vi er fortsatt ikke sikre på fordelene med økologisk mat generelt, men bevisene begynner å bunke opp for veg spesielt. En studie fra Newcastle University publisert i 2014 konkluderte med at det er "statistisk signifikante, meningsfulle" forskjeller, med en rekke antioksidanter som er "vesentlig høyere" - mellom 19% og 69% - i økologiske grønnsaker.

Studien ble basert på en analyse av 343 peer-reviewed studier, og fant lavere nivåer av tungmetallkadmium og pesticider i økologiske matvarer - men det er fortsatt kontroverser over hvor nøyaktig resultatene knytter seg til helseresultater. Konsensus? Gå økologisk hvis du har råd til det - men noe veg er bedre enn ingen.

Skal jeg noen gang bruke greenerpulver? Ikke før du har rammet fem til seks daglige portioner av veg

Å kaste en håndfull grønnsakspulver inn i protein shake kan være mer tiltalende enn wolfing handfuls av brokkoli, men dessverre er det ikke så enkelt. Selv om vitamininnholdet er likt, er fiber og fytokjemikalier du får fra veg, vanskelige å replikere.

"Jeg anbefaler ikke grønn shakes," sier Leaman. "Det burde være en godbit du tjener når du allerede ødelegger fem eller seks porsjoner veggies om dagen. Hvis du vil ha en grønn drikke som virker, damp litt brokkoli og kast den i en blender, så ha et par kopper med det med hvert måltid. Jeg har sett gutta bokstavelig talt gå fra intet abs til abs, bare gjør det. "

Populært emne