Sannheten om linolsyre

Innholdsfortegnelse:

Sannheten om linolsyre
Sannheten om linolsyre

Video: Sannheten om linolsyre

Video: Sannheten om linolsyre
Video: Out of the Picture (Buitenbeeld) - Thunderdome - Flabber.nl 2023, September
Anonim

Linolsyre er en væske som hovedsakelig finnes i flerumettede fettstoffer, for eksempel matoljer. Det er en omega 6 fettsyre som sammen med omega 3 er en av to essensielle fett som kroppen krever, men kan ikke produsere, så vi må få det gjennom kostholdet vårt. Det spiller en rolle i reproduksjon, hjerneaktivitet, hårvekst, bein tetthet og energiproduksjon - men hvis du bruker for mye og resten av kostholdet ditt ikke er riktig, kan det forårsake alarmerende helseproblemer, inkludert metabolsk sykdom, hjertesykdom, ledsmerter og hudforhold som eksem. Så hvordan kan du sikre at du bare får de gode tingene fra dette avgjørende fettet?

Inflammende spenninger

Av de to essensielle fettsyrene er omega 6-er inflammatoriske og omega 3-antiinflammatoriske, så vi trenger både å balansere hverandre. Når vi bruker for mye linolsyre uten nok omega 3, blir omega 6'ene omgjort til kjemikalier som fremmer betennelse i kroppens vev. Det er da helseproblemer kan oppstå.

Dette problemet er resultatet av motstridende råd vi har fått om fett. I årevis har dietister rådet oss til å forbedre kolesterolnivået ved å unngå mettet fett (funnet i mat som foredlet kjøtt og smør) til fordel for flerumettede fettstoffer som vegetabilske oljer.

Selv om det er effektivt for kolesterol, øker så mange flerumettede fett mengden linolsyre i kostholdet, og øker risikoen for inflammatoriske tilstander. Den eneste måten å balansere dette på er å konsumere nok omega 3s.

Finn din balanse

Heldigvis er det ikke spesielt vanskelig å gjenopprette balansen. Den beste måten å redusere omega 6-inntaket er å bytte fra flerumettede matoljer (som solsikke og mais) til enumettede oljer (oliven, linfrø og rapsfrø).

Å unngå bearbeidet mat er en annen flott måte å unngå overskudd av linolsyre. Kok måltider fra bunnen av med hele, sunne ingredienser. Legg også til flere omega 3 til dietten: snack på nøtter og frø, spesielt gresskarfrø, og å spise mer fet fisk som laks.

Linolsyre bør ikke forringes - det er viktig for kostholdet vårt. Men som med nesten hver mat på planeten, må vi konsumere det i moderasjon.

Følg Brewer på Twitter @DrSarahB eller besøk drsarahbrewer.com. Hennes bok The Essential Guide to Vitamins, Minerals And Herbal Supplements er tilgjengelig fra Amazon

Hold et sunt kosthold med disse 10 matvarer

Pass acid testen

Kjenn symptomene

Skiller at du spiser for mye linolsyre og ikke nok omega 3 er å føle tørst og irritabel, ha tørr, kløende eller knust hud og flass, sliter med å bekjempe sykdom og finne sår sakte å helbrede, sier Brewer.

Ta prøven

Et omega blodtest kit viser deg nivåene av omega 6 og omega 3 (et forhold på rundt 3: 1 er sunt) og anbefaler de diettendringene du må gjøre for å oppnå en bedre balanse. Den ideelle Omega Blood Test er £ 55 fra nutricentre.com.

Gjør riktig bytte

Margarin og andre spreads er ofte høye i linolsyre, så bytt til et omega 3-rik alternativ eller bruk usaltet smør, som også bidrar til å øke immunforsvaret. Peanøtter har også et høyt linolsyreinnhold, så erstatt dem med omega 3-pakkede chia frø eller valnøtter.

Anbefalt: