De største matmytene busted

Innholdsfortegnelse:

De største matmytene busted - øVELSER 2023
De største matmytene busted - øVELSER 2023
Anonim

De er diettruinerne, de gamle konenes fortellinger og de misvisende mantraene som sperrer din sunne spiseprosess uten at du selv innser det. Våre venner over på Menns Fitness har sortert matfakta fra fiksjonen.

"Mikrobølger ødelegge næringsstoffer"

To faktorer påvirker grønnsens ernæringsmessige kvalitet: eksponering for varme og eksponering for vann. Det er derfor - ifølge Harvard Medical School - kan kokende være den verste måten å lage mat, mens mikrobølgeovnen utsetter dem for å varme mer kort, slik at de beholder mer godhet. Det er ikke en universell regel, men gulrøtter er mer næringsrike når de kokes fordi det gjør deres næringsstoffer lettere å absorbere. Den beste strategien er å spise så mye veg som mulig, men det er forberedt.

"Egg øker kolesterolnivået ditt"

Selv om dette er sant, er det ikke en grunn til å unngå dem fordi egg inneholder høyt tetthet lipoprotein (HDL) kolesterol - den "gode" typen som trengs for optimal helse. En amerikansk studie på 10.000 voksne fant ingen sammenheng mellom moderat eggforbruk (en eller flere om dagen) og hjerte-og karsykdommer eller slag. Egg er også høyt i protein og sunne fett, noe som gjør dem til en av naturens topp muskelmat.

"Rødt kjøtt er dårlig for deg"

Du bør begrense forbruket av rødt kjøtt til 500 g i uken - World Cancer Research Fund sier å holde seg til denne grensen og kutte ut behandlet kjøtt, kan redusere risikoen for tarmkreft - men ikke bin den helt. En diett som inneholder magert rødt kjøtt kan senke nivået av lavt tetthet lipoprotein (LDL eller "dårlig") kolesterol og øke absorpsjonen av omega 3 fettsyrer, ifølge en studie publisert i European Journal of Nutrition, samt å gi jern, sink og protein.

"Rødvin er den eneste sprut som er bra for hjertet ditt"

Rødvin inneholder et kjemikalie kalt resveratrol, som har vist seg å ha hjertebeskyttende egenskaper ved mange studier. Men en Harvard University studie publisert i tidsskriftet Sirkulasjon fant at en alkoholholdig drikk per dag bidro til å redusere risikoen for hjertesykdom, uansett om det var øl, vin eller brennevin. Drikker mer enn dette regelmessig, øker imidlertid risikoen.

"Mager mat er bra for deg"

Ikke la deg lure av etikettene. Et fettfattig matelement kan inneholde samme mengde kalorier som den fulle versjonen fordi den erstatter fett med slike sukker som dekker forandringen i smak. En studie i Journal of Marketing Research viste at folk spiste 28% mer sjokolade hvis de ble merket som fettfattig, og dette førte til en samlet økning i forbrukte kalorier.

"Økologisk mat er mer næringsrik"

Bare fordi det er dyrere betyr det ikke at det er bedre for deg. London School of Hygiene and Tropical Medicine systematisk gjennomgang av mer enn 50.000 studier over en 50-årig periode rapporterte at konvensjonelt og organisk produserte matvarer var sammenlignbare i ti av de 13 næringsstoffkategorier som ble analysert, uten noen betydelige helsemessige fordeler som skyldes forskjellene.

"Du bør ikke spise fullstendig fettost"

Det kan være høyere i kalorier enn den fettfattige typen, men en som serverer en dag med fettost kan faktisk hjelpe deg med å gå ned i vekt, ifølge forskningen fra Stockholms Karolinska Institutt. Dette skyldes at kombinasjonen av protein og sunne fett gjør at du føler deg full og forhindrer snacking. Det er også en god kilde til beinforsterkende kalsium.

"Bare frisk frukt teller virkelig"

Frisk frukt er fortsatt den beste kilden til vitamin C, men tørket og hermetisert frukt teller også til dine anbefalte fem daglige porsjoner frukt og grønnsaker. Tørket frukt er lavt i fett og natrium og høyt i fiber og kalium. En studie ved University of Illinois viste også at hermetisk frukt gir samme fiber og vitamininnhold som fersk frukt.

Se relatert QUIZ: Hvilken frukt og grønt teller mot din fem-en-dag? Frossen frukt og grøt er like sunt som ferskproduktens rødvin bra for deg? Deep Down, du vet allerede svaret

"Kok grønnsaker helt"

Koker du fortsatt brokkoli? Gå vekk fra gryten nå hvis du vil ha maksimal godhet fra veggen for bedre helse. Forskere fra Zhejiang University i Kina kokte brokkoli ved hjelp av de vanligste matlagingsmetodene og konkluderte med at damping holdt intakt mest antall næringsstoffer, inkludert løselig fiber, vitamin C og glukosinolat, syntes stoffet å ligge bak kreftbekjempende egenskaper. Mikrobølgeovnen var neste best, med stekepanne og kokende resulterte i det største næringsstapet på grunn av vegens eksponering for høy varme og vitaminer som lekker ut i vannet.

Dette støtter Harvard-forskning som fant den beste matlagingsmetoden for å beholde næringsstoffer, en som "kokker raskt, oppvarmer mat i kortest mulig tid, og bruker så lite væske som mulig". Det høres ut som mikrobølgeovn til oss. Spis paprikaen din, selv om en medium inneholder rundt 150% av dine daglige C-vitaminbehov, men matlaging paprika over 190 ° C ødelegger antioxidanten uopprettelig, ifølge US National Institutes of Health.

ANBEFALT: Din antioxidant shopping liste

"Smør er dårlig for helsen din"

Smør tilbrakte tiår i ernæringsmessige villmark på grunn av en foreslått kobling mellom dens høye mettede fettinnhold og hjertesykdom, fedme og høyt kolesterol. Men støtten til smør sprer seg - verdensomsetningen økte med 7% i de fem årene til 2014, mens salget av ikke-melkespred som margarin falt 6%, ifølge forskningsfirma Kantar Worldpanel - fordi undersøkelsene bak disse påstandene er blitt diskrediterte .

En meta-analyse av 72 studier på 600.000 mennesker fra 17 land, publisert i Annaler om internmedisin, fant totalt mettet fettforbruk ikke noe forhold til hjertesykdomsrisiko, mens forskning i British Medical Journal funnet dødelighet blant menn med hjertesykdom faktisk økt når de droppet mettet fett for typen flerumettet fett funnet i margarin. Smør er også en kilde til vitaminer A, D, E og K, samt selen, en kraftig antioksidant som spiller en stor rolle i en effektiv metabolisme. Tid til å støv av den smørretten.

"High-protein dietter skade nyrene dine"

Vi utviklet seg til å bli det smarteste dyret som noen gang har gått på jorden, takket være en diett som er høy i protein, så det er vanskelig å tro at protein i plutselig begynte å skade nyrene i den siste menneskelige generasjonen - et blunk i øynene i evolusjonære termer.

Og du bør ikke tro det, fordi studien som koblet høyt proteininntak til organskader, ble gjort på personer med eksisterende nyresykdom. Hvis du er i god helse, kan et høyt proteinholdig kosthold hjelpe vekttap uten bivirkninger, ifølge Journal of The International Society of Sports Nutrition, samt å redusere blodtrykket, ifølge nederlandsk forskning.

Det er verdt å merke seg at Verdens helseorganisasjon i fjor klassifiserte rødt kjøtt som et karsinogen i gruppe 2 og tilsatt bearbeidet rødt kjøtt i gruppe 1, og rådet folk til å begrense daglig inntak av begge til ikke mer enn 70g. Det er imidlertid viktig hva kjøtt du spiser: Økologisk og grøtoppdret rødt kjøtt er veldig annerledes ernæringsmessig til det som har vært fabrikk oppdrettet eller tungt bearbeidet.

"Booze før sengetøy hjelper deg med å sove dypere"

Du har kanskje funnet ut at en snifter etter en lang dag hjelper deg å nippe raskere - men sprut før sengetid oppfordrer ikke en god natts søvn på grunn av hvordan alkohol påvirker aktivitet i hjernen din, ifølge forskningen i journalen Alkoholisme: Klinisk og eksperimentell forskning.

Personer som drakk like før sengetid hadde mer langsomme bølge søvnmønstre kalt deltaaktivitet, som er perioden med dypere søvn som er forbundet med restaurering. Så langt så bra. Men fagene hadde også økt alfa bølger, som hjernen din vanligvis viser når du er våken. Denne konkurransen mellom alfa- og deltabølger forstyrrer søvn, derfor etter en drink eller to vil du våkne om morgenen som om du ikke har sovet.

Hver kveld bør du ha rundt seks eller syv sykluser av dyp og opprettholdende REM søvn - men hvis du har drukket, har du vanligvis bare en eller to, i henhold til veldedighet drinkaware.co.uk, slik at du kan vekke følelsen utmattet. Horlicks, noen?

"Karbohydrater etter 6 pm gjør deg feit"

Denne vil virkelig ikke gå bort. Troen på at spise karbohydrater om natten er en rask rute til fettøkning er bygget ut fra antakelsen om at vår hvilemetabolske frekvens (RMR) bremses ned under søvn, slik at alt overskudd blir lagret som fett.

Mens energiforbruket reduserer 35% i løpet av den tidlige scenen, ifølge tidsskriftet metabolisme, det øker da betydelig under dypere REM søvn i den grad at RMR er det samme om natten som det er i dag, i henhold til European Journal of Clinical Nutrition. I tillegg, hvis du trener, øker du RMR betydelig under søvn, ifølge Canadian Journal of Applied Physiology, slik at kroppen din brenner mer fett som den gjenoppretter fra anstrengelse.

I virkeligheten kan en høy-carb-middag bidra til å redusere kroppsfett ved å sende deg til å sove raskere fordi karbohydratforbruket øker blodkonsentrasjonen av aminosyren tryptofan, noe som gjør at du føler deg døsig. Folk som spiste et høykarbid måltid i de fire timene før senget sovnet raskere enn de som ikke fikk karbohydrater i en studie utført av University of Sydney.

Populært emne