Stress i svangerskapet

Arbeid, relasjoner, regninger, kontorpolitikk, familietrykk ... alle de tingene som stresser deg ut i en normal verden, kan virke forstørret når du er gravid.

Med hormoner som flyter rundt, er den voksende realiseringen at livet ditt skal være drastisk annerledes, og når det gjelder å forandre seg med din skiftende kropp, kan det til og med forekomme små problemer. Verst av alt, bekymre seg for å bli stresset, fører uunngåelig til mer stress, noe som er en ubehagelig ond syklus som kan holde deg om natten.

Men er det unormalt å føle seg stresset når det er gravid? Og hvordan kan du se på advarselsskiltene?

Vi snakket med Dinesh Bhugra fra World Psychiatric Association, som også er professor i mental helse og mangfold på Psykiatrisk institutt ved King's College London, for å få nedgangen i stress i svangerskapet.

Selv om stigmatikken rundt å snakke om mental helse har gått seg ned de siste årene, med allmennheten som har økt bevissthet om stress og utfordringene det bringer, når vi opplever det for oss selv, kan vi føle seg utrolig isolert.

Er det normalt å føle seg stresset når det er gravid?

Selv om stigmatikken rundt å snakke om mental helse har gått seg ned de siste årene, med allmennheten som har økt bevissthet om stress og utfordringene det bringer, når vi opplever det for oss selv, kan vi føle seg utrolig isolert.

Bhugra sier det er en normal følelse - og at den kan forstørres når du forventer av mange grunner.

"Nesten alle føler seg stresset til tider," sier han. "Stress under graviditet er ikke uvanlig. Graviditet kan føre til at du føler deg stresset om babyens helse og velvære, evnen til å være en god forelder, eller evnen til å takle etter fødselen. "

Dessuten legger han til at hvis du er en førstegangsforelder eller har hatt en vanskelig fødselserfaring tidligere, kan følelsene bli enda mer overveldende - for ikke å nevne andre problematiske omstendigheter som kunne forstørre normale bekymringer.

"Det er mulig at din første graviditet kan være mer stressende, eller hvis det har vært tidligere miskramper eller vanskelige fødsler, kan det også føre til stress," sier han.

"Manglende sosial støtte, ikke å ha partner, overbefolkning og fattigdom kan også gjøre stress verre.

"Noen mennesker kan bekymre seg om babyens ankomst vil påvirke deres forhold til partneren, eller være bekymret for fødsel, smerte og evnen til å takle barnet.

"En historie med vanskelig fødsel, samt tidligere erfaringer med stress, angst og depresjon kan også legge til en følelse av bekymring - og potensielle endringer i roller, for eksempel å ta seg av eller gi opp jobben din, kan nok være en annen kilde til bekymring .”

Hva er tegn på stress i svangerskapet?

Det er normalt å føle seg stresset når vi har en stor tidsfrist som kommer opp eller har hatt et argument med vår partner. Men hvordan vet vi når stresset har gått for langt og kan skade vår psykiske helse? Å se på tegn kan være nøkkelen til å få hjelp raskt, før stresset blir overveldende.

"Noen av tegnene inkluderer ikke å kunne sove, bekymre seg mye og stadig om trivielle saker og bekymringsløshet, som kan påvirke humør, søvn, appetitt og konsentrasjon," sier Bhugra.

"Folk kan føle at deres humør endrer seg med tiden på dagen, eller føler seg ulykkelig, trist, ikke interessert, og ikke i stand til å nyte ting som en gang var hyggelig. Gravide mødre kan også føle at de ikke klarer å klare seg, at de sover for mye eller for lite, at de mister sin appetitt eller overmål. De kan føle seg utilstrekkelig, irritabel eller håpløs, og at de vil unngå andre. "

Ofte, under svangerskapet, kan mødre som føler seg stresset også føle seg skyldige og frustrert fordi de føler at de burde være på skyen 9 - og disse følelsen av skyldfølelse fører selvsagt ofte til mer stress.

"Tanker om selvskader kan få en til å føle seg enda mer utilstrekkelig, særlig fordi graviditet skal være en hyggelig tid," legger Bhugra. "I tillegg kan enkeltpersoner oppleve fysiske symptomer som hjertebank, racing hjerte, svette, tung pust, svette, rister og så videre. Sjeldent kan enkeltpersoner utvikle panikklidelse som fører til rask pust og følelse av panikk. "

Kan stress i svangerskapet skade min baby?

Mens det ville være umulig å gå hele ni måneder uten å føle noen nivåer av stress, vil det sporadiske øyeblikk av bekymring trolig ikke skade barnet ditt.

Imidlertid sier Bhugra, at fortsatt nivå av stress kan påvirke barnets immunsystem og kunne skape problemer.

"Langvarig stress kan godt påvirke barnets hjerne, så det må tas vare på å håndtere stress på best mulig måte," sier han. "Kronisk tung stress med dårlig coping ferdigheter kan legge til for å skape forskjeller i hjernens utvikling. Under stress er det godt kjent at kroppen går i fly eller flymodus som fører til en økning i nivåene av kortisol. Kronisk stress kan holde disse nivåene høye som kan krysse placenta og påvirke babyen. Fortsatt høyt stressnivå er problematisk, og det skal gjøres alt for å redusere disse. "

Bhugra bemerker også at når du er gravid, må du være forsiktig med eventuelle medisiner du tar for å håndtere stress, da noen former for medisin kan krysse magebarken og muligens kunne påvirke fosteret.

Hvis du føler at du trenger medisin for å håndtere stressnivået, er det best å søke råd fra din lege eller fødselslege for å hjelpe deg med å identifisere en trygg form for medisinering som passer for deg.

Hvordan kan jeg redusere stress under graviditeten min?

Det viktigste å innse hvis du føler deg stresset under graviditeten din er at du ikke er alene. Du er ikke den første kvinnen som føles som dette, og du vil ikke være den siste: så det er viktig å takle stresset tidlig og ikke la det bygge opp over tid.

"Del dine bekymringer og bekymringer," sier Bhugra. «Snakk med venner og andre som du er i stand til å betro.»

Å snakke med familie eller venner som har vært gjennom en graviditet før, kan ikke bare være katartisk, men kan også føre til handlingsfulle og nyttige forslag du kanskje ikke har om deg selv. Selv om vi kan være vant til å ta et glass vin hver gang vi har hatt en dårlig dag, eller når vi når koffein når vi er utmattet, er det ikke tilrådelig når gravid. I stedet sier Bhugra at det er viktig å holde seg i god fysisk form, noe som vil oversette til god mental helse.

"Gjør små utbrudd av fysisk aktivitet om mulig - som korte turer - for å redusere spenningen og hjelpe deg med å slappe av," sier han. "Prøv å også gjøre noen avslappende aktiviteter, som å lytte til musikk, som vil hjelpe deg å sove. Spis også sunt: ​​selv om du ikke har lyst til å spise, prøv å ha små porsjoner mat med vanlig frisk frukt og grønnsaker. Hvis du ikke kan sove, prøv å ikke bekymre deg for det, sier han. "Sett deg ned med litt avslappende musikk eller lesing."

Ikke vær redd for å spørre om hjelp også: Hvis du er for utmattet til å lage middag, eller ønske noen andre ville ta hunden en tur, så du kan sette føttene opp, spør en venn eller familiemedlem som du vet vil ha for å gjøre livet enklere.

Hvis du kan bli vant til å akseptere eller spørre om hjelp mens du er gravid, vil det bare gjøre det lettere å delegere ansvar til andre når barnet kommer, og du er desperat etter noe blikk.

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar