Spray Pay: Hvordan Graffiti-artister tjener penger

Innholdsfortegnelse:

Spray Pay: Hvordan Graffiti-artister tjener penger - øVELSER 2023
Spray Pay: Hvordan Graffiti-artister tjener penger - øVELSER 2023
Anonim

Møt Tom McDonald, AKA DCipher - en mann som viser at graffiti ikke bare er noe gjort av folk med talent for kunst og mye tid på hendene.

Det var da Tom begynte å undervise i gatekunst til unge studenter at han skjønte at det var mer å graffiti enn kulturen det ofte er knyttet til. Begrepet kriminalitet og anti-etablering retorikk går ofte hånd i hånd med malte veggmalerier, selv om Tom sier stereotypene er "bare paranoia".

Graffiti er et kraftig medium som er svært etterspurt, som Toms imponerende kundebase viser; Han maler heltid fra Australia, hvor han flyttet fra sitt hjemland i Irland, og har gitt kunst for slike som MTV og store jernbaneselskaper. Vi spurte ham hvordan han klarte å forvandle sin lidenskap til en heltidsjobb, og fant ut at selv de mest kreative yrkene ikke er immun mot det fryktede behovet for nettverk …

Hvor begynte intrigen?

Jeg ble forelsket i graffiti tilbake på 80-tallet da jeg så på at noen skrev "U2" i fancy 3D-ord på en vegg ved siden av skolens fotballbane. Dette var lenge før jeg selv visste hvem U2 var [ler]. Jeg trodde det var bare en del subliminal melding, skrevet av en mystisk person om deres egen subversive agenda. Det var der jeg innså at gatekunst har fengslende kraft. Det var der min fascinasjon sparket av.

Hvordan skulle noen bli en profesjonell graffitiartist?

Det er ikke noe du bare kan tilfeldigvis ta opp og få betalt for. Du trenger erfaring, og mye av det. Du må finpusse dine ferdigheter før du kan belaste folk for arbeidet ditt, samt bygge opp ditt rykte og stil. Omdømme er alt - det samme som med alle yrker. Uansett hva kunst eller lidenskap er, må du sette tiden inn i det før du kan tjene penger på det.

Image
Image

Hvordan gjorde du ditt første salg?

Mesteparten av arbeidet mitt har kommet gjennom munn til munn - nettverk er en stor del av virksomheten. Jeg må gjøre noe riktig fordi jeg så langt ikke har annonsert! Graffiti handler om troverdighet - det kommer ned til hvordan du selger deg selv. Hvis du har godt omdømme, vil bedriftens salg komme til deg.

Har du noen gang vært i trøbbel for å forlate … uønsket graffiti hvor som helst?

Heldigvis ble jeg aldri arrestert for noe av det tvilsomme arbeidet jeg gjorde da jeg var yngre. Når jeg begynte å undervise i gatekunst til unge mennesker på 20-tallet, innså jeg at effektgraffiti kan ha og betydningen av å bruke den til å skape varige inntrykk i stedet for billig arbeid som bare er verdt et blikk.

Image
Image

Hva slags oppdrag å jobbe med, og har du hatt noen bemerkelsesverdige kunder?

Jeg har gjort oppdrag for mange forskjellige kunder: Irish Rail og Cityrail her i Sydney, og fra massive merker som MTV Europe til mindre franchise-bedrifter. Det er en eklektisk kundebase. Nylig har jeg malt et nydelig par nyoppusset kjøkken, som var like tilfredsstillende som noen av de større klientene jeg har jobbet med.

Folk tror ofte at graffitikulturen er knyttet til kriminalitet. Hva sier du til den slags mening?

Disse misforståelsene er helt ned til paranoia. Mye av denne fryktmanglingen stammer fra dårlig mediedekning, negativ hype fra politikerkampanjer og fester med andre motivasjoner som eiendomssalg. Virkeligheten til graffitikulturen er at vi bare er mannskap av gutter og jenter som liker å samle, lage og feire kunst. Noen av mine sterkeste vennskap har vært basert på dette fantastiske bindingen.

Image
Image

Du er fra Irland, men flyttet til Australia - hvordan er graffiti og kreativ kultur generelt forskjellig der borte?

Kanskje det er solskinnet, men folk her er generelt i bedre ånd … uten behov for ånder, som ofte er tilfelle hjemmefra! Det utrolige været tillater meg også å gå ut og male når jeg vil. USA og Europa har unike graffiti-identiteter, og Australia identifiserer mer med USA, mens Irland har stor innflytelse fra Europa.

Populært emne