Idrettsjournalist David Walsh: Lance Armstrong "ble intoxisert av makt"

Når du ble steamrollered av Lance Armstrongs grufulle PR-maskin for å anklage ham for doping, sto mange mennesker av deg?

Noen gjorde, definitivt. Ingen opptrer alene, og hvis du er i en slik situasjon, trenger du absolutt folk som tror på deg. Min sportsredaktør på Sunday Times, Alex Butler, for en - da jeg fortalte ham hva jeg hadde funnet ut om Lance Armstrong, aksepterte han at det jeg sa var nesten sikkert sant, og han tillot meg å skrive i hovedsak den samme historien gjennom Armstrongs Tour de France-vinnende år, som alltid var en litt annerledes spinn på "fyren er en jukse".

Var det en stor risiko?

Absolutt fordi han var sportsredaktør, og han visste at vi skrev en historie som sannsynligvis skulle lede til et rettssalen, og det gjorde det. Det hadde potensial til å koste avisen en seriøs mengde penger, og det kostet dem ca 1 million kroner på en tid da avisene ikke gjorde mye. Men fortsatt, ingen på Sunday Times Aldri sagt til meg, "Du vet at du har kostet oss mye penger her, dette er ikke bra for virksomheten". Jeg fikk ikke en iota av det. Det jeg fikk, var administrerende redaktør Richard Caseby og sa: "Jeg er veldig lei meg for at vi ikke kunne ha tatt Armstrong lovlig og gått helt."

Var du spesielt overrasket over hvordan noen reagerte på deg når Armstrong fortsatt varklærte sin uskyld?

Absolutt. Folket jeg virkelig husker er de som uttrykte støtte for meg på en tid da det ikke var fasjonabelt å. James Cracknell, roveren, kom opp til meg og fortalte meg at arbeidet jeg gjorde rundt Lance Armstrong var fantastisk og å fortsette med det - det betydde så mye for meg fordi den gang var det veldig sjelden for noen å si at. Mange mennesker kunne rett og slett ikke tro at han ville ta narkotika.

Var det noen andre på en lignende korstog som du beundrer?

Min kollega Paul Kimmage som også var på Sunday Times var en stor inspirasjon. Han hadde vært en profesjonell syklist selv - han hadde sett skaden doping hadde gjort og var en virkelig engasjert anti-doping korsfarer. Og en fransk fyr kalt Christophe Bassons, han var på 1999-turen, og han kalte den som den var - han sa at doping fortsatt var en stor del av sporten, og du kunne ikke fullføre i topp ti uten den.

Og hva skjedde med ham?

Alle slått på ham, spesielt Armstrong - hvorfor ville Armstrong angripe en anti-doping-fyr hvis han var ren? - men han stakk på pistolene sine, og han tok folk på i løpet av den tiden da Armstrong trodde han var uberørt.

Hvem beundrer du fra den nåværende sportsarenaen?

Jeg er en stor fan av Andy Murray, jeg tror han har vært uttalt på dopingspørsmålet, og han har alltid ønsket at tennis skal være bedre enn det er i forhold til anti-doping. Som en tennisspiller og et menneske har jeg stor respekt for ham. Han har levd livet sitt og spilte sin tennis på en virkelig beundringsverdig måte.

Er det vanlig blant idrettsutøvere?

Ikke alltid. Fordeler i sport må være svært selvinteresserte, de kanaliserer hele energien i en aktivitetsfelt og lurer på, "Hvordan kan jeg bli bedre til å gjøre denne ene?" Og det betyr å kutte folk ut og være single-minded. Men det er folk som kan håndtere å være det beste uten å miste deres menneskehet.

Så hvorfor var Lance Armstrong slik han var?

Fordi han var beruset av makt. Når alle forteller deg at du er en fin fyr, når alle sier ja til alle dine forespørsler, når George W. Bush ønsker å gå med deg på en sti, når du har Bono teksting deg når ditt sosiale liv blir handlet ut med Hollywoods fineste, kommer noen to-biters journalist fra Irland ikke til å plage deg - du tror du kan knuse ham. Lance ville aldri bare slå sine motstandere, han ville knuse dem til støv.

Var det alt verdt det?

Det var helt verdt det. Folk spør meg alltid hvor tøft det var da jeg jaktet Armstrong og måtte håndtere leiren hans som ville angripe meg, dårlige meg - han pleide å ringe meg en liten jævla troll, den verste journalisten han noen gang hadde kommet over - men det aldri plaget meg. Jeg likte det. Det var tiden for mitt journalistiske liv, og jeg har aldri følt meg mer levende. Det var ingen følelse av, "Åh, denne fyren skremmer meg". Jeg elsket det.

Programmet, filmen om David Walshs rolle i å avsløre Lance Armstrong starring Chris O'Dowd, er ute nå på Blu-ray og DVD. Kjøp på Amazon

KONKURRANSE: Vinn en Trek Emonda S4 Carbon Road Racing Bike verdt £ 1.000

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar