Skal du ta multivitaminer?

Innholdsfortegnelse:

Skal du ta multivitaminer? - øVELSER 2023
Skal du ta multivitaminer? - øVELSER 2023
Anonim

Mange av oss tar multivitaminer for å få vår anbefalte daglige dose av essensielle næringsstoffer. Men noen sier at de ikke er nødvendige, mens andre tror at de kanskje ikke engang er trygge. Her diskuterer to eksperter problemet.

Ekspertene

Patrick Holford, bestselgende forfatter av The Optimum Nutrition Bible og medlem av Orthomolecular Hall of Fame, sier ja. På den andre siden er dr. Saverio Stranges, lektor i kardiovaskulær epidemiologi ved Universitetet i Warwick og konsulentlege i folkehelsemedisin.

Ja, sier Patrick Holford

Vitaminer og mineraler hjelper kroppens grunnleggende funksjoner, og den eneste måten å få nok på i kostholdet er gjennom tilskudd. Før supermarkeder og masseoppdrettsteknikker ble innført, besto den gjennomsnittlige dietten av fersk, økologisk mat med høye nivåer av næringsstoffer. Det er ikke tilfelle lenger. Faktisk fant en studie på den gjennomsnittlige viktorianske arbeiderklassens kosthold at den var så rik på mikronæringsstoffer at i dag den eneste måten vi kan håpe å konkurrere på, er ved å bruke multivitamintilskudd.

Optimal inntak av vitamin C, for eksempel - som bekjemper infeksjoner, reduserer risikoen for sykdom og øker immuniteten - er rundt 1 g per dag. Du må spise rundt 20 appelsiner for å få så mye, og de fleste bruker bare en tiendedel gram gram hver dag. På samme måte, med beinsterkende vitamin D, er det umulig å få nok av kosthold og sollys (spesielt i Storbritannia). Disse manglene blir ytterligere forverret av stressene på kroppen som hyppige treningsøkt forårsaker. Muskler slapper av og kontrakteres ved å bruke kalsium og magnesium, energi blir laget ved hjelp av vitaminer B og C, og biprodukter fra energiskapning avgiftes ved hjelp av antioksidanter. Derfor er det fornuftig at et høyere inntak av næringsstoffer resulterer i bedre atletisk ytelse.

Vitaminer og mineraler kreves for hver funksjon som menneskekroppen utfører, fra å lage energi til å bygge muskler, holde immunitet sterk og holde seg fri for sykdom. Det moderne kostholdet gir ikke høy nok mengder, så tilskudd er viktig, spesielt for de som trener. patrickholford.com

Nei, sier dr. Saverio Stranges

Gullstandarden for klinisk prøvefaktor støtter ikke bruk av multivitamintilskudd i kronisk sykdomsforebygging. Dessuten er ideen om at jo flere mikronæringsstoffer vi har i våre dietter, jo bedre, er falsk. For eksempel finnes selen i de fleste multivitamintilskudd på grunn av dets antioksidantegenskaper. Men når du får selen fra naturlige matvarer, er effektiviteten optimalisert, og det er ingen fysiologiske bevis som tyder på at ekstra selentilskudd vil øke kroppens antioxidantpotensiale.

De fleste forskning på multivitamintilskudd er økonomisk drevet og derfor partisk. I tillegg utføres studier på den velfylte vestlige befolkningen. For å fortelle oss noe verdt, bør kliniske forsøk utføres i f.eks. Afrika sør for Sahara hvor det er mangel på makronæringsstoffer. Om noe viser bevisene potensielle bivirkninger av vitamintilskudd.

En studie om vitamin E og selen ble stoppet etter at personer som tok den tidligere erfarne høyere kreftrisiko, og de som tok sistnevnte, opplevde økte risikoer med hensyn til diabetes. En rekke studier fra Johns Hopkins University i USA viser lignende risiko fra høye doser vitamin A og vitamin E-tilskudd. Det er skremmende når supplement produsenter ignorerer denne undersøkelsen for økonomisk fordel.

Bunnlinjen er - med mulig unntak av vitamin D - får du sannsynligvis nok mikronæringsstoffer fra diett. Å fylle opp med multivitaminer vil i beste fall brenne et hull i lommen og negativt påvirke helsen din til verre. warwick.ac.uk

Populært emne