Klatring i Yosemite

Innholdsfortegnelse:

Klatring i Yosemite - øVELSER 2023
Klatring i Yosemite - øVELSER 2023
Anonim

Lære å klatre i Yosemite National Park er litt som å velge å gjøre ditt første 5 km-løp på den olympiske stadion eller prøve din første runde golf på Augusta National. Det er inspirerende, men det er også mye press. Klatrefjell som vi vet, det kom av alder på Yosemite, og i Nord-Amerika klatrer er vurdert av vanskeligheter på Yosemite Decimal System. Men du kan ikke la det faktum at det er elsket av eksperter, gjør at du tror det er ikke noe sted for nybegynnere.

Swan Slab er et ideelt utgangspunkt for nybegynnere - ved 60 meter høyde på sitt laveste punkt vil det fortsatt få deg til å føle deg som en helt når du fullfører en oppstigning. Som med alle nye aktiviteter, er det mye å lære. Avhengig av hvilken tid på året du går, kan for eksempel mygg være ute i kraft, så sørg for at du er godt sprøytet med egnet avstøtende middel. Hvis en av de små b * stardene begynner å tømme blodet i midten, er det ikke så mye du kan gjøre med det.

Leksjon 2 er at det er vanskelig å skrive om klatring. Ikke fordi det er vanskelig å formidle opplevelsen, men fordi fingertuppene dine kan bli så frynsete og ømme fra en dag med å gjøre det, er det et smertefullt arbeid å bruke et tastatur. Som nybegynner bruker du ikke mye tid på å trekke deg opp med fingrene, men de kommer i kontakt med nok grov stein for å få deg til å føle at du har slitt et lag bort. Opplevde klatrere utvikler tøffere hud, men den gjennomsnittlige forkledde kontorist vil oppleve det som en temmelig chastening opplevelse først.

For å gjøre noen fremskritt på et fjell trenger du noen dårlig montering klatresko. Det merkelige, glatte solede, tettsittende fottøyet ("De burde føle seg komfortabelt", ble jeg fortalt da jeg prøvde dem, "uten å klemme") er det mest essensielle settet du vil ha på deg. Selv om du aldri skal forsøke å klatre uten hjelm, er det i det minste mulig å gjøre det, men uten disse skoene vil du ikke gjøre det opp til første tåle.

Image
Image

ANBEFALT: De beste stedene å gå klatring i London

Før du begynner å klatre, må du tørke sålene på buksene dine for å rydde av grus og støv som hindrer at skoene dine stikker til veggen. Like stram som jeg ville ønske jeg ville få dem enda strammere fordi det hjelper deg med å holde deg i tålene.

I motsetning til hva du kan gjette, vil beinmuskulaturene være arbeidshestene når du begynner å klatre. Eventuelle visjoner du hadde om det var en ekstrem pull-upsession vil bli utryddet når du oppdager hvor viktig det er å "gå opp". Når du har en klatersko som er trykket i en tåle med kneet bøyd, må du presse hardt gjennom lårene for å rette opp nok til å finne neste sted. Solid quadstyrke vil være en bonus her, men kalvene kan bli sliten ganske raskt. Jeg hadde lidd av og til med Achilles smerte fra åsen tilbake i Storbritannia, og også oppoverbakke tur i Yosemite dagen før (12 miles og tilsvarende 210 trappetrinn), så dette kom tilbake med en hevn da jeg stod i tåler og lette etter det neste trinnet, på grunn av hvordan tærne kan peke opp og strekke ut akillene dine. Så ikke stopp for lenge hvis du kan hjelpe det.

Jeg er ikke redd for høyder, men jeg har en ganske sunn frykt for å sette meg i en posisjon der jeg realistisk kunne falle til min død i stor avstand. Dette var mest presserende i begynnelsen da vi måtte abseil (eller "rapel" som amerikanerne kaller det) ned en stein for første gang. Selv om jeg visste at det var trygt - noen hadde allerede gjort det og jeg var fast festet til ankeret - overtalte føttene mine til å gå av, og for overkroppen min lente meg tilbake, tok mer arbeid enn jeg forventet. Det føles helt mot-intuitivt - og bonkers - men når det første skrittet ble tatt, og jeg kunne føle meg selv støttet av selen, var jeg i stand til å slappe av og til og med nyte den. Det er ikke veldig fysisk beskattende og gjør deg likevel som en skikkelig klatrer - et stort tillitshøyde før du starter en oppstigning.

Image
Image

REKOMMENDERT: Hvor skal man starte klatring ute?

Jeg var omtrent halvveis inn i min første klatring da jeg fikk "frykten". Jeg er ikke sikker på nøyaktig hva som førte den på, men det krypte opp fra mine stadig viktige tær gjennom mine en gang mektige ben, skutt opp ryggen min, fikk fingertuppene mine til å føle seg svake og bosatte seg i hodet mitt. Munnen min var så tørr, det var som om jeg hadde vært oppe hele natten med skudd av soyasaus. Jeg følte at jeg hadde verdens øyne på meg i stedet for en håndfull andre nybegynnere. Kanskje det var bare tretthet; Det er vanskelig å slappe av med dette som en nybegynner, men det er også umulig å holde kroppen spent og ikke lide dårlig effekt. Inntil dette tidspunktet hadde min eneste frykt ikke vært i stand til å gjøre det i det hele tatt eller revet ansiktet på min Apple-klokke på fjellet. Nå virket hver finger eller toehold for liten eller for langt unna. Det ble en psykologisk kamp. Klatring er ikke bare deg mot veggen, det er kroppen din mot tankene dine. For å bekjempe dette, minnet jeg meg selv om at jeg hadde fått det bra, og at jeg var godt sikret - det var ingen grunn til å tro at jeg ikke kunne gjøre en annen 30ft eller at jeg selv ville falle hvor som helst hvis jeg mistet foten min. Med hodet ryddet jeg var i stand til å sette frykten ut av meg og fortsette oppstigningen.

Det er nesten umulig å måle hvor mange kalorier du vil brenne fra å klatre, fordi i motsetning til, si en løp eller svømmetur, varierer stigningen dramatisk og vil alltid innebære noen perioder med å stå rundt. Men et sikkert tegn på en god kaloriforbrenning fra en aktivitet er en intens appetitt i timene som følger - du vil polere av en stor middag, det er sikkert. Hvis du har lunsj ute på fjellet, hold det relativt lett - du vil ikke føle deg nede. Et godt alternativ er å kjøpe en "unmade" matpakke. De bestanddelene er alle individuelt innpakket i klamfilm, så når du monterer det på fjellet, blir smørbrødet ditt friskt heller enn det er soggy. Du vil vanligvis få en side av stien blande med det også - beite på tørket frukt og nøtter i mellom klatrer er viktig for å opprettholde energi.

Hvis du er en total nybegynner, vil du sannsynligvis ikke bruke to påfølgende dager til aktiviteten, men hvis du vurderer det - ikke. Jeg ble fortalt at jeg kanskje har problemer med å få kledd neste morgen, et forslag jeg lo av fordi jeg enten kjører eller går på treningsstudioet fire eller fem dager i uken hjem. Laughs ga måte å stønne da jeg forsøkte å dusje neste morgen. På grunn av konstant tørke er det dårlig oppførsel å ta lange dusjer i California. Jeg lurte på om vannmangelene skyldtes vanskeligheten folk har å vaske etter denne typen aktivitet.

Detaljene

  • Oppføring i Yosemite National Park, fra $ 25 (£ 19) per bil (gyldig for en uke). For mer se yosemiteexperience.com.
  • Beginners klatring klasser fra $ 143 (£ 107) per person per dag, $ 8,50 (£ 6) for sko leie.
  • Fly til Oakland International fra London-Gatwick med Norwegian Air. Fly fra £ 179 (fra £ 499, premium økonomi).
  • Fra Oakland leie en bil fra Hertz og kjør 150 miles øst til Yosemite (omtrent tre timer).
  • Bo på Yosemite Bug. Rom fra $ 25 (£ 19) per natt; rom med eget bad fra $ 75 (£ 57) per natt.

Takket være Patagonia og GoPro for å gi noen viktige klatredskaper.

Populært emne