Postpartum Psykose: Hva du trenger å vite

Det er den psykiatriske tilstanden som kan påvirke så mange som en av 1000 nye mødre. Men hva er postpartum psykose - også kjent som puerperal eller postnatal psykose - og hvem er i fare? Hva forårsaker denne psykiske sykdommen, og er det en kur?

Vi har lav nedgang på alt du trenger å vite om skremmende lidelse ...

Hva er postpartum psykose?

Ifølge Dr. Karen Joash, konsulent Obstetrician & Gynecologist på Portland Hospital, en del av HCA Healthcare UK, skal postpartum psykose ikke forveksles med baby blues, postnatal depresjon eller angst.

"Post-partum psykose er en sjelden psykiatrisk krise som også er kjent som puerperal psykose," sier hun. "Det kan starte noen dager etter fødselen eller kan starte så sent som noen få uker etter."

Hva er symptomene?

Symptomene på postpartumpsykose kan ofte være skremmende og forvirrende, noe som gjør at du lærer deg selv om lidelsen enda viktigere.

"Symptomer inkluderer irrasjonell frykt, racing tanker, labile humør og hallusinasjoner som kan være auditiv eller visuell, Sier dr Joash. "Det kan også manifestere seg med alvorlig angst, manglende evne til å sove, forvirring og en drømmeløs tilstand. Kvinner kan også føle seg ekstremt tårefulle og fryktelige. Til slutt kan kvinner ikke gjøre daglige aktiviteter som før. "

David James Lees, en integrert helseekspert som spesialiserer seg på emosjonell velvære, sier at lider kan også oppleve vrangforestillinger.

"Liderne kan også oppleve karriereopplevelser som høy eller lav stemning, tap av hemninger, rastløshet eller agitasjon, og noen ganger forvirring," tilføyer han.

Hva forårsaker det og hvem er i fare?

Ifølge Dr. Joash er det vanskelig å forutsi hvem som kan være i fare for postnatal psykose som det kan forekomme i noen: Men hvis et familiemedlem som din mor tidligere har hatt lidelse, kan du være i økt risiko.

"Hvis en nær slektning har hatt tilstanden, som din søster eller mor, er risikoen din rundt 3%, sier Dr. Joash. "Men hvis du har hatt tidligere postpartum psykose, er risikoen for en gjentakende episode rundt 25%."

"Hvis en nær slektning har hatt tilstanden, som din søster eller mor, er risikoen din rundt 3%, sier Dr. Joash. "Men hvis du har hatt tidligere postpartumpsykose, er risikoen for en gjentakende episode rundt 25%. I tillegg kan de med bipolar lidelse eller skizofreni utvise en alvorlig utbrudd av deres symptomer etter fødselen. "

genetikk

Når det gjelder årsaken, er det fortsatt mye mer forskning som trengs, men det er en genetisk link, så vel som en mulig link til hormoner.

"Nåværende tenkning er at den stammer fra forstyrrelsen i hormoner etter fødselen til barnet ditt, som blir verre av mangel på søvn eller forstyrret søvnmønster," sier Lees.

"Det kan skje uten advarsel. Første gang mødre har høyere risiko for å utvikle denne tilstanden, spesielt hvis fødselen har vært komplisert eller traumatisk.

Lider av en psykisk sykdom under svangerskapet

"Det er andre risikofaktorer som kan øke sjansene for å utvikle den, for eksempel hvis du tidligere har hatt bipolar lidelse eller manisk depresjon, hvis du tidligere har hatt postpartumpsykose, hvis du led av alvorlig psykisk lidelse under graviditeten din, eller om det er en familiehistorie av psykisk lidelse, legger han til.

"Det er viktig å si at å ha noen av disse symptomene ikke betyr at du blir syk etter fødselen til barnet ditt."

Hvis du er bekymret for at du kan være i fare, anbefaler Dr. Joash å snakke med en helsepersonell for å avgjøre om det er verdt å starte medisinering i sen graviditet eller etter levering.

Kan det herdes?

Så skremmende som symptomene kan være, sier Dr. Joash at de fleste lider vil bli bedre innen et år. "Den gode nyheten er at de fleste kvinner vil komme seg fullt ut innen seks til 12 måneder," sier hun. "De verste symptomene varer vanligvis i 2 uker, og de fleste ser en oppløsning på tre måneder.

"De fleste kvinner vil kreve støtte fra deres helsebesøkende eller spesialiserte perinatale mentale grupper hvis det er noen tilgjengelige i ditt område. Noen kvinner vil også kreve støtte fra sosiale tjenester. Hovedformålet er å holde moren og barnet sammen og dermed er det mor- og babyenheter som tjener hvert område.

"Hvis det er noen bekymringer for at denne tilstanden utvikler seg, er det best å søke råd fra en helsepersonell så snart som mulig, da tidlig inngrep noen ganger kan begrense alvorlighetsgraden."

Lees legger til at rask, tidlig handling er utrolig viktig, fordi puerperal psykose reagerer godt på tidlig behandling.

"Postpartum psykose vil ikke bli bedre ved å ignorere det eller håpe det vil gå vekk," sier han. "De fleste mors symptomer vil rydde opp etter noen uker uten gjenoppretting.

"Ikke vær bekymret for å snakke ut og be om hjelp - din jordmor og lege vil ikke dømme eller kritisere deg.

Blir jeg syk igjen?

Ifølge Dr Joash, hvis du har hatt tidligere postpartum psykose, er risikoen for det tilbakevendende er rundt 25%. Lees anbefaler å informere legen din og jordmor om dine tidligere omstendigheter hvis du blir gravid igjen slik at de kan gi deg råd om riktig tilnærming.

"Mødre og deres partnere kan utvikle en fødsels- og etterbehandlingsplan basert på kunnskap og erfaring med det som fungerte best for dem sist, bare i tilfelle de møter noe lignende etter deres nåværende fødsel," tilføyer han.

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar