Tegnene du kan ha Postnatal Depresjon og behandlinger som kan hjelpe

Du har hatt barnet du alltid ønsket, men av en eller annen grunn føler du deg lav og overveldet. Med en av syv mødre som lider av postnatal depresjon, bør du ikke skamme seg for å snakke og søke hjelp. Mye av tiden blir depresjonen din bedre uten behandling, men du må ikke lide i stillhet, da det er mange behandlinger tilgjengelig hvis du trenger det.

Det hektiske, søvnberøvede kaoset av det nye foreldreskapet kan være utrolig overveldende, og det antas at rundt 14% av de nye mødrene lider av postnatal depresjon (PND) de første tre månedene etter fødselen. Det er viktig å huske, dette er også en tilstand som kan påvirke fedre og samarbeidspartnere, med 1 av 25 menn som lider av depresjon etter å ha barn, så sørg for å kjenne symptomene og søke hjelp så snart du kan.

Hva er postnatal depresjon?

I svært enkle termer er postnatal (eller postpartum) depresjon en form for depresjon som påvirker nye foreldre etter å ha fått en baby. Mange kvinner føler seg nede, tåre eller engstelige etter fødselen, men hvis dette varer i mer enn to uker, kan du få postnatal depresjon. Som alle former for depresjon, er dette veldig normalt, veldig behandles og ikke noe å skamme seg for.

Hvorfor utvikler det og hvor lenge skal det vare?

Postnatal depresjon kan starte når som helst i det første året etter fødselen. I lang tid ble postnatal depresjon forklart av hormonendringer, men det er faktisk mange forskjellige faktorer involvert. Som alle former for depresjon er årsakene ikke svart og hvite, men det har vært knyttet til følgende:

 • En historie med mentale problemer, enten i svangerskapet eller tidligere i livet ditt.
 • Mangel på nær familie og venner til å støtte deg etter at babyen din kommer.
 • Forholdet til forholdet med din partner.
 • Stressfulle livshendelser som for eksempel en avlastning

Det er viktig å huske, selv om du ikke har noen av disse symptomene, kan du fortsatt lide av postnatal depresjon. Du har nettopp gjennomgått en massiv livsendrende begivenhet, som ofte kan være en utløser i seg selv.

Hvor lenge du lider av PND, avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden din og typen behandling du velger å ta. Ikke bekymre deg, du kommer over dette.

Hva er tegn på postnatal depresjon?

Symptomene på postnatal depresjon varierer fra mor til mor, men de vanligste å se etter er:

 1. Lavt humør: Det er veldig vanlig å føle seg ned i de første dagene etter fødselen, ofte referert til som "baby blues", men for kvinner med postnatal depresjon, fortsetter følelsen av tristhet eller irritasjon, og de begynner ikke å føle seg mer positive etter en uke eller to.
 2. apati: Hvis du har postnatal depresjon, kan du også miste interessen i verden rundt deg og finne det vanskelig å motivere deg til å gjøre noe. Du kan også finne at du ikke kan nyte tid med babyen din. Ikke bekymre deg, dette gjør deg ikke en forferdelig mor, du vil gjenopprette og begynne å elske morskap.
 3. Søvnproblemer: Utmattelsen av å se etter en baby som ikke vil sove eller våkne ofte kan gjøre postnatal depresjon verre, men du kan også finne deg å slite for å sove eller våkne om natten. Det kan også føre til generell følelse av konstant tretthet eller tretthet.
 4. Mangel på selvtillit: Postnatal depresjon kan gjøre deg veldig engstelig selv når babyen din er glad og blomstrende. Ved siden av dette kan pasienter begynne å stille spørsmål til sine beslutninger og evne som en mamma. «Kvinner begynner å tro det er min feil, min baby er slik, jeg jobber ikke godt nok,» sier dr. Liz McDonald fra Royal College of Psychiatrists.
 5. Appetitt: Å miste appetitten og interessen for mat kan være et tegn på at du kan ha postnatal depresjon (PND). Men så kan det være behagelig å spise å prøve og få deg til å føle deg bedre.
 6. Skremmende tanker: Det er tenkt at rundt halvparten av kvinner med postnatal depresjon har tanker på å skade deres baby - som kan føle seg utrolig skummelt og isolerende, men ikke at du er en dårlig mor. «Kvinner kan også ha selvmordstanker og svært negative ideer,» legger Dr. McDonald. Hvis du lider av disse tankene, snakk med din partner og kontakt din lege eller helsepersonell umiddelbart.

Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre postnatal depresjon?

Det er umulig å forutsi om du vil lide av PND etter at barnet ditt er født, og selv om det har vært flere studier på hvordan å forebygge postnatal depresjon, er det ikke noe vitenskapelig bevis for å støtte noen. Eksperter anbefaler at du spiser godt, opprettholder en sunn livsstil og tar vare på deg selv når barnet ditt er født. Det er også viktig å bygge et støttenettverk rundt deg.

Når det er sagt, hvis du har en historie med depresjon eller psykiske helseproblemer, bør du snakke med lege eller psykisk helse-team når du er gravid, da de vil kunne ordne ekstra støtte de første ukene etter fødselen.

Hva er behandlinger for postnatal depresjon?

For mange kvinner, er det første trinnet som tar hånd om postnatal depresjon hjemme, men avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene dine, kan du bli tilbudt ekstra støtte for å hjelpe deg til å føle deg bedre raskere.

Behandlinger inkluderer:

 • Besøk fra din helsepersonell: Denne økte støtten tilbys til de med mild depresjon.Disse besøkene fra din helsebesøk hjelper deg med å prøve å komme tilbake til å gjøre ting du liker.
 • Snakkende terapier: Hvis du har moderat postnatal depresjon, vil du sannsynligvis bli henvist av legen din til en terapeut eller rådgiver, spesielt hvis dette er første gang du har hatt en psykisk lidelse. En type terapi som vanligvis brukes i NHS er kognitiv atferdsterapi (CBT), som hjelper folk å bryte sykluser av negativ tenkning.
 • antidepressiva: Hvis du har moderat til alvorlig postnatal depresjon som er usannsynlig å gå bort alene, kan du bli tilbudt medisinering. Selv om dette kan virke skummelt, kan antidepressiva midler hjelpe til med å behandle tilstanden uten å påvirke familien din.

Hvis du velger å unngå behandling og vil forsøke å kurere din postnatal depresjon uten ekstra støtte, er det noen ideer som kan hjelpe.

Hvor kan jeg gå for støtte og råd?

Fra helsepersonell til dedikerte telefonlinjer, hvis du lider av postnatal depresjon, er det mange ressurser der ute for å hjelpe. Ikke skam deg eller lider alene.

 • Venner og familie: Å ha en ny baby er definitivt en tid å ringe på folk som kjenner deg best. Enten det er for hjelp med å ta vare på din nye ankomst, eller bare dele tankene dine over en kopp te, ikke vær redd for å be om hjelp.
 • Din helse besøkende: Han eller hun er der for å sikre at du og din baby gjør det bra. Hvis du ikke føler deg komfortabel å diskutere dine følelser med familie og venner, vil de kunne anbefale lokale ressurser og støttegrupper som kan hjelpe.
 • Din lege: Din lege er en flott person som hjelper deg med å gi deg en formell diagnose og finne ut hva den beste behandlingen vil være for å hjelpe deg. Husk at de er utdannede fagfolk og ikke vil dømme deg på noen måte.
 • veldedige organisasjoner: Det er en rekke fantastiske veldedighetsorganisasjoner der ute som bidrar til å øke bevissthet og støtte til nye foreldre som lider med PND. Foreningen for Post Natal Illness (APNI) hadde nedlastbare brosjyrer, og det samme gjør PANDAS (Pre og postnatal Depression Advice and Support). NCT og MIND har også dedikerte seksjoner der du kan lese mer om tilstanden, og finne råd til partnere og familiemedlemmer om hvordan du best kan støtte deg.
 • Telefonhjelper: Mange støtteorganisasjoner har telefonlinjer (og noen ganger tekst), som er et flott sted å starte hvis du vil søke noen anonyme råd. Mens folkene på slutten av telefonen ikke er helsepersonell, har de trening og støtte og vil kunne gi deg råd. Vi har oppført noen gode numre for å ringe på slutten av denne artikkelen.
 • Støtte grupper: Selv om disse kan føle seg skremmende, er støttegrupper en fin måte å møte andre mødre gjennom akkurat det samme. Spør din lege eller helsepersonell, eller søk på nettet for å finne en PND eller ny forelderstøttegruppe i ditt område.

MIND: 0300 123 3393

APNI: 0207 386 0868

PANDAS: 0843 28 98 401

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar