Paleo diett forklart

Innholdsfortegnelse:

Paleo diett forklart - øVELSER 2023
Paleo diett forklart - øVELSER 2023
Anonim

Å spise smartere hjelper deg med å slå dine helse- og treningsmål raskere - men hvilken diett er den ideelle for deg? Coachs søster tittel Men's Fitness vurderer beviset og spør ekspertene slik at du kan ta de riktige ernæringsmessige avgjørelsene.

Teorien

Paleo er kort for Paleolithic - perioden med menneskelig historie hvorfra denne diettplanen låner sine ideer. Det er en måte å spise på, basert på bare å spise mat som ville vært tilgjengelig for våre caveman-era forfedre, basert på ideen om at vårt moderne kosthold - fullt av transfett, raffinerte karbohydrater og lett tilgjengelig sukker - er skyld i alt fra kreft og Alzheimer er til depresjon og infertilitet.

Frukt, grønnsaker, kjøtt, nøtter og frø er alle på menyen, mens meieri, sukker og stivelse er av. Den mest argumenterte unnlatelsen? Korn og belgfrukter, som mange Paleo-advokater sier, inneholder "anti-næringsstoffer" som kan blokkere absorpsjon av mineraler og vitaminer, samt forårsaker fordøyelsesproblemer.

Beviset

Rimelig. Flere studier som sammenlignet Paleo med et typisk amerikansk diett, har knyttet det til økt insulinfølsomhet og forbedret lipid (kroppsfett) profiler - og et 2016 papir koblet dietten til redusert betennelse, noe som ofte antas å være forbundet med kreft. Så igjen er nesten alt bedre enn et typisk amerikansk diett.

Det gode

Å få mer protein, veg og sunne fettstoffer er ikke dårlig, og kutte ut sukker er usannsynlig å gjøre skade. For mange som fører stillesittende livsstil, er det reduserte karbohydratforbruket også sannsynlig å hjelpe vekttap. Tak Paleo på riktig måte ved å spise gressmatet, frittgående kjøtt, og du vil dra nytte av det forbedrede hormonprofilen og omega 3: 6-forholdet. Åh, og det ville ikke skade å spise litt vitaminpakkedyr av og til.

Det dårlige

Paleo-fansen støtter i stor grad seg fra "våre langsomme organer har ikke tilpasset seg landbruket" argument som bidro til å starte bevegelsen, fordi det sannsynligvis ikke er sant: det er anstendig bevis på at forskjellige populasjoner ha utviklet seg til å spise matvarene dyrket de siste tusen årene.

På samme måte bærer de Paleo-godkjente matvarer som er tilgjengelige i ditt lokale supermarked, ikke mye sammenheng med det som en caveman spiste - alt fra asparges til yams er selektivt avlet for størrelse og smak, noen ganger på bekostning av næringsverdi. Og ikke alle Paleo dieters skiller mellom bearbeidet og ubearbeidet kjøtt - ikke ideelt, siden WHO har knyttet prosesserte ting som bacon og pølser med litt økt kreftrisiko.

Du må også huske at de paleolitiske menneskene hadde en gjennomsnittlig forventet levetid på midten av 30-tallet. Maten var absolutt ingen medisin i dette tilfellet.

Ekspertvurderingen

"Det jeg liker om Paleo dietten er at det i utgangspunktet forbereder matlaging fra bunnen av og shuns overprosesserte matvarer, sier nutritionist Yolanda Hinchliffe. "Det fremmer også lokale og sesongbaserte matvarer og bærekraftig hevede proteiner. Jeg tror det er et godt grunnlag for en diett - men pass på, fordi det kan bli for begrensende. Å spise til en veiledning i stedet for å lytte til kroppens behov er ikke den beste måten. "

Tim Hart, ernæringsekspert og elite PT på Third Space Canary Wharf, er enig i at - til tross for advarslene - tilbyr Paleo store fordeler.

"Prinsippene i Paleo-dietten er gode," sier Hart. "Det er mye fornuftig å inkludere i kjøttkjøttet, dynger av veg og sunne kilder til fett i kostholdet ditt. Disse matvarene er rike på mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) som kan avverge sykdom, bekjempe betennelse og hjelpe utvinning fra trening.

"Paleo har blitt feilaktig gruppert med kjepphest dietter som eksisterer mer for markedsføringsformål, men grunnlaget for å spise Paleo vil hjelpe deg å danne grunnlag for en bærekraftig ernæringsplan."

Hart mener også at vi pleier å se på ideen om bearbeidet mat for forenklet.

"Selvfølgelig behandles matvarer som myseprotein, nøtter og olivenolje, men vi må vurdere hva som menes med" behandlet "i denne sammenhengen. Alle former for matlaging og matlaging innebærer behandling. Nøkkelen er i omfanget av behandling - det er en forskjell mellom matlaging fra friske og spise ute av en pakke. "

Populært emne