Mer eksponeringseffekt: hvorfor noe kjent er ikke alltid bedre

Bare eksponeringseffekten er et psykologisk begrep som sier at mennesker foretrekker ting som er kjent for dem. Skal du komme deg ut av din komfortsone?

Har du noen gang sett "din" serie med en venn? Etter å ha overbevist dem hvor fantastisk det er, er du bare sjokkert når de tror at skuespillet er dårlig, naturen er urealistisk, eller at skrivingen er fryktelig.

Hvis du kan tenke tilbake til første gang du så på det, har du kanskje tenkt på alle disse tingene. Men du bestemte deg for å gi det et nytt forsøk, og deretter en annen, og deretter en annen. Da du introduserte det til din venn, var du allerede kjent og investert. Du hadde den eneste eksponeringseffekten.

Som å prøve å røyke eller alkohol, kan ting som kanskje, eller kanskje ikke, være behagelige bli foretrukket rett og slett fordi du er utsatt og kjent for dem. En psykologisk teori, det forklarer hvorfor folk forelder sine barn slik de var foreldre, selv når de tror at foreldrene var forferdelige. [Les: 5 kraftige trinn for å bryte ut av din komfortsone]

Det forklarer hvorfor vi gjør vanlige ting som vi vet ikke er gode for oss, eller til og med hvorfor vi holder oss i vaklende forhold. Bare eksponeringseffekten gjør at tingene føles "gode", selv om de kanskje ikke er.

Historien bak den blotte eksponeringseffekten

Først bemerket som et fenomen så langt tilbake som 1800-tallet, leder kun eksponeringseffektteorien mye av atferdene og beslutningene som vi gjør i vårt daglige liv uten at vi er klar over det.

Det som føles kjent, er å foretrekke for noe som er uforutsigbart, eller når vi ikke er sikre på hvordan tingene vil vise seg. Selv om noe ikke er "størst", er det bedre enn frykten for det ukjente. Derfor styrer vi i stor grad hva vi gjør ved det vi kjenner fra tidligere eksponering eller erfaring.

Bare eksponeringseffekten tar to psykologiske funksjoner

I tekniske termer eksisterer eksponeringseffekten på grunn av samspillet mellom to psykologiske funksjoner. Først foretrekker vi ting som er kjent fordi vi kan behandle dem raskere, og de er lettere for oss å forstå.

Hvis det er en ting vi vet om menneskets natur, er det at vi vanligvis velger de tingene som er enkle over de som krever mer innsats. [Les: 14 tegn på at du blir for komfortabel med hverandre]

For det andre, fordi vi bedre kan behandle ting som er kjent for oss, har vi større sannsynlighet for at vi vet hvordan manøvrer dem for en positiv effekt versus en negativ. Lydende måte mer komplisert enn nødvendig, foretrekker vi ting vi finner kjent og ikke trenger å finne ut. Vi reagerer bedre på dem, noe som fører til et bedre emosjonelt eller fysisk utfall.

Det største problemet med den eneste eksponeringseffekten er at det er ganske motstandsdyktig å forandre, med mindre du gjør en bevisst og virkelig innsats for å undersøke atferdene dine, din tro på disse atferdene, og hvordan du reagerer på en konkret og systematisk måte for å overstyre dem. Bare gjennom gjentakelse og bevissthet er mennesker i stand til å overvinne preferansen av den eneste eksponeringseffekten.

Annonsører elsker bare eksponeringseffekten

Ingen steder er den eksponeringseffekten mer tydelig enn i markedsføringsverdenen. Bildene vi ser kontinuerlig blir kjent for oss, og derfor blir de komfortable og ønskelige. Det er derfor, selv om det er helt unaturlig for de fleste kvinner å være en perfekt størrelse 2 når seks meter høye, fordi det er det vi ser repetitivt, tror vi det er noe å streve etter fordi det er vår erfaring.

Markedsførere vet at ved å bombardere oss med bilder, logoer eller merkedesigner, blir vi kjent med dem. Når vi blir kjent, danner vi et bånd, og det fører til noe som heter "merkevare lojalitet." [Les: Sex selger så bra - Bruk av sex og lyst gjennom tidene]

Et ganske arbeidsspesifikt begrep betyr at når du føler deg investert og kjent med et merke over en annen, vil du sannsynligvis velge den, og til og med betale mer for det, hvis alternativer er tilgjengelige. Tross alt, hvem ønsker å ta en sjanse til å kjøpe generiske merkede grønne bønner når vi er så komfortable med Jolly Green Giant?

Hvordan den eneste eksponeringseffekten styrer beslutningsprosessen

Andre områder som er svært styrt av den eneste eksponeringseffekten, er beslutningsprosesser. Har du noen gang lurt på hvorfor du tror at en Volvo er den sikreste og beste bilen, selv om statistikken viser deg annerledes?

Du har sikkert vokst opp med foreldre som var veldig satt på bilen ... du kjørte Volvos vokser opp og ble gitt en på din 16. bursdag fordi den var "trygg". Disse typer relasjoner og bare eksponeringsopplevelser er vanskelig å overstyre selv når de presenteres med motsatte opplysninger.

Den eneste måten å overvinne den eneste eksponeringseffekten er å stille spørsmål til tanken og ta deg tid til å dissekere hvorfor du føler måten du gjør før du reagerer. Hvis du tror at du er den største fyren i verden, selv om alle andre er uenige, må du slutte og spørre deg selv om alle andre har feil.

Eller kan det være at forholdet har blitt kjent, og derfor mindre engstelig eller risikotatt enn å gå ut på egen hånd eller prøve noe nytt. [Les: 15 grunner til at du kjeder deg med ditt forhold]

5 trinn for å utfordre bare eksponeringseffekten

De kan ta noen reelle tanker og være vanskelige, men lærer å utfordre dine egne tros systemer for å finne ut om de er basert i virkeligheten * eller det du har blitt utsatt for gjentatte ganger *, er den beste måten å ta gode beslutninger på.

Det hjelper også ikke å holde seg fast i noe fordi den ukjente og ukjente er skremmende. Fordi du kunne utmerke seg i stedet for å bukke for middelmådighet. Å lære å tenke utenfor det som føles behagelig er en utmerket måte å finne ditt ekte selv.

Spør deg selv disse fem kritiske spørsmålene

# 1 Hvorfor tror jeg måten jeg gjør? Det er viktig å undersøke hvorfor du tror på tingene du gjør. Kom du til en konklusjon på egen hånd? Eller vet du bare hva du har blitt fortalt? Ta deg tid til å tenke på rationelt gjennom hvorfor du tror måten du gjør, kan få deg til å stille spørsmål til alt du trodde du visste. [Les: Hvordan slutte å bli manipulert i et forhold]

# 2 Har jeg ekte bevis for min tro, eller har de blitt avgjort eller har noen overbevist meg om dem? Har du CONCRETE bevis på at noe er ekte og sant, eller er det bare en akseptert gruppe eller personlig tanke?

# 3 Hva er alle de andre alternativene? Er det andre alternativer til et problem som du ikke har vurdert, fordi du er mer komfortabel med å være forutsigbar? Det er sannsynligvis mange andre scenarier du kan tåle hvis du tar deg tid til å vurdere at du ikke trenger å gjøre det du alltid gjør, eller hva som føles "naturlig" bare fordi det er enkelt.

# 4 Hva er fordeler og ulemper ved å bo med status quo eller prøve noe nytt? Å lage en ekte liste over det gode og det dårlige som kan komme fra enhver beslutning, betyr at du vurderer og tar deg tid til å tenke på noe i stedet for bare å gå med det kjente status quo.

Den beste måten å utfordre en tanke på er å liste alle positive og negative ting, og deretter veie resultatene. [Les: 20 geniale måter å holde et forhold spennende]

# 5 Er det bra med å føle seg ubehagelig? Det er noen ganger når det er greit å sette litt usikkerhet i, og da andre hvor kjennskap kan være en god guide. Sværheten kommer i å bestemme når ting er verdt å gå utenfor din komfortsone, og når de ikke er det. Det avhenger av hva du skal miste, hvor mye du vil ha noe, og om det er verdt tid eller krefter eller ikke.

Vi lager tusenvis, om ikke millioner, av beslutninger på daglig basis. Bare eksponeringseffekten er både en velsignelse og en forbannelse. Sannsynligvis opprettet av evolusjonære grunner, er det noen ganger å gå med trygt, forutsigbart og stabilt, den beste måten å styre en beslutning på.

Det er imidlertid tidspunkter når du skal utfordre deg selv til å være den beste du. Du må sette din kjennskap til side og prøve noe som kanskje ikke føles trygt. Men etter en stund vil det være like kjent som de andre tingene i livet ditt, og kan hjelpe deg med å bli mer vellykket.

[Les: 16 ting du må gi opp for å ha et lykkeligere liv]

Bare fordi noe er kjent, betyr det ikke at det er det beste for deg eller den riktige tingen å gjøre. Kampen mot den blotte eksponeringseffekten er noen ganger nødvendig for å nå nye personlige høyder.

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar