Det er Parkruns bursdag denne helgen så gå og kjøre en

Innholdsfortegnelse:

Det er Parkruns bursdag denne helgen så gå og kjøre en - øVELSER 2023
Det er Parkruns bursdag denne helgen så gå og kjøre en - øVELSER 2023
Anonim

Foto: Andy Waterman

Den aller første parkrun ble holdt tidlig i oktober 2004, da 13 løpere kom sammen og grep 5K rundt Bushy Park i London. I helgen, når parkrun feirer sin 13. bursdag, deltar mer enn 200 000 løpere og frivillige på tvers av 1200 hendelser og 17 land.

Parkrun er nå den største løpende hendelsen på planeten, og årsakene bak den suksessen er enkle å se - det er gratis, det er lett å bli involvert i og det ganger din 5K innsats, i tillegg til den oppmuntrende atmosfæren ved hver hendelse, holder løpere på alle nivåer kommet tilbake for mer.

En mann som indikerer det gode som parkrun gjør, er 38 år gammel Des Pratt, en filialforvalter av et detaljhandelsselskap, hvis hjemlige begivenhet er Daventry parkrun i Northamptonshire. Etter å ha blitt oppfordret til å delta på hans første parkrun i januar i fjor, har Pratt blitt vanlig på arrangementet og en ivrig løper, som har hjulpet ham med å gå ned i vekt og forbedre sin kondisjon.

Hvorfor begynte du å løpe?

"Jeg hadde vært ganske stor i mange år," sier Pratt. "Jeg er 6ft 7in [2m] så jeg trodde det var bare et fint spredt vekt. Jeg visste at jeg var stor, men jeg trodde aldri jeg var over-the-top stor.

"Så gikk jeg bort på en guttes helg, kom tilbake og følte meg helt forferdelig. Det var et lyspære øyeblikk. Jeg sa til min kone: "Det er det, du kommer aldri til å se meg se slik ut igjen".

"I løpet av omtrent 42 uker mistet jeg 9½ stein [60kg], og jeg har opprettholdt det. Jeg gjorde det gjennom Slimming World i utgangspunktet, men en stor del av det kjørte, og spesielt parkrun. "

Hvordan kom du inn i parkrun?

"En venn introduserte meg til det i slutten av januar i fjor. Han hadde jobbet parkrun hver lørdag, sier Pratt.

"På min første var jeg fortsatt veldig overviktig og sliter. Det tok meg 42 minutter - jeg hatet det hvis jeg er helt ærlig. Jeg var syk på slutten. Jeg gikk ganske mye hjem og gråt. Jeg trodde, 'Hvis dette er hva det skal ta for å få meg til å passe, så glem det, jeg er ikke interessert'. Men min venn plaget meg hele uken, og jeg gikk tilbake til neste, og det ble litt lettere, og tiden ble litt raskere. Jeg nyte det mer og jeg begynte å lage venner der.

"Det snøballet derfra - jeg begynte å løpe i uken alene, og visste at jeg hadde parkrun på lørdag for å gå til. På baksiden av året fikk jeg min tid helt nede og jeg begynte å skrive inn andre løp og gjøre lengre løp med vennene mine.

"Vekten hadde begynt å gå, og jeg hadde fått meg til en fin sirkel av å løpe lenger og raskere og miste vekt, noe som hjalp meg til å løpe ytterligere og raskere, og så videre.

"I år klarte jeg å få min parkrun personlig best ned til 23min 51sek. Det er en av de tingene jeg elsker mest om parkrun. Det er gratis og morsomt - og det er 100% morsomt - men du har også det tidspunktet der også, slik at du kan kaste deg selv mot deg selv.

"Du er ikke i konkurranse mot de andre menneskene - det er konkurranse med deg selv, hvor du kan forbedre deg selv hver uke."

Hvor lang tid tok det å begynne å nyte å løpe etter den tøffe første uken?

"Jeg vil virkelig si at det var sannsynligvis bare den første uken," sier Pratt. "Det er bare det første," Å, min Gud, hva gjør jeg? "

"Men selv i den første uka da jeg ikke likte det, gjorde menneskene der og atmosfæren til hele arrangementet det bedre. Jeg tror at hvis det var et fiendtlig miljø og folk ikke var vennlige, ville jeg nok ikke ha gått tilbake den andre uken. "

Vil du oppfordre løpere med all evner til å gi parkrun en tur?

"Ja. Da min venn først fortalte meg om det, var det litt skremmende, men han forklarte at alle er veldig vennlige og atmosfæren gjør det, sier Pratt. "Uten å prøve å være fornærmende, sa han at det er andre som meg der. Alt jeg så i hodet mitt var at folk gjorde det veldig fort, og så vil alle fortsette, og ingen vil støtte meg.

"Men det er folk på Daventry - og jeg er sikker på at det er det samme på andre arrangementer - som blir hvis de kan og hjelper og støtter, selv de som gjør det på en rask tid. Det er en høyde i mål på Daventry, og noen går tilbake for å hjelpe folk oppover bakken. Jeg har sett folk ofre sine egne løp for å hjelpe andre om de har falt eller de sliter. Det er bare en flott atmosfære.

"Jeg prøver å oppmuntre så mange som jeg kan for å gjøre det. Det er ikke bare løpere - det er frivillige og folkene som også organiserer det. Det hele er som en familie. "

Hvis du er villig til å gi parkrun en tur, og du bor i London, kan vår valg av de beste parkrunsene i London hjelpe deg med å velge din første løp. Ett tips - det er nok klokt å fjerne Lloyd parkrun i Croydon hvis du er nybegynner (selv om Pratt sier at du vil få nok hjelp).

Finn en britisk parkrun i nærheten av deg på parkrun.org.uk

Populært emne