5: 2 diett på prøve

Det har gått over to år siden 5: 2 diett første treffer bokhyller, sparket opp en intermittent faste fad som feide de vanlige media og tiltrukket en rekke A-list hengivne, fra Beyoncé til Benedict Cumberbatch. Men fungerer det egentlig? Hvor vanskelig er det å holde fast ved? Og viktigst, kan det hjelpe du gå ned i vekt?

Teorien

Den mest populære formen av fastende diett. På to dager i uken spiser du 600 kalorier; på de andre fem har du ditt normale matinntak. Prinsippet er at det er lettere å brenne fett fordi kroppen din er i en postabsorberende tilstand der insulinnivåene er lave. Det er også noen bevis på at ved å etterligne en "sult" -stat, kan fasting gi de samme beskyttende effektene mot demens og kreft som ekstrem kaloribegrensning uten ubehag.

Det gode

Som dietter går, er planen 5: 2 veldig enkel å forstå, og ingen spesifikke matgrupper demoniseres.

"Noen mennesker finner at det å holde seg fast i kalorikontrollert kosthold bare to dager i uken, er mye enklere enn å følge det i en hel uke," sier dietter Chloe Miles fra British Dietetic Association.

Det har også vært noen lovende resultater fra studier på intermittent fasting.

"Noen få studier har funnet at det oppnår en tilsvarende mengde vekttap til et standard kalorikontrollert kosthold," sier Miles. "Og noen studier har antydet at 5: 2 dietten kan forbedre insulinfølsomheten og redusere risikoen for fedme-relaterte kreftformer, som for eksempel brystkreft."

Det dårlige

Mangelen på veiledning om hva som utgjør et sunt kosthold, kan torpedo vekttap innsats.

"Noen tolker kostholdet slik at de kan spise så mye som de liker på ikke-raske dager," sier Miles. "Dette kommer ikke til å resultere i vekttap og er ikke en sunn tilnærming til å spise."

I mellomtiden er fasting ikke en hyggelig opplevelse. "På raske dager kan folk være irritabel, føle seg svimmel og finne det vanskelig å konsentrere seg," sier Miles.

Mens det er noen studier som støtter 5: 2 dietten, er beviset ikke avgjørende.

"Studiene som har sett på 5: 2 dietten er begrensede, og vi vet ikke effektene av å følge denne dietten på lang sikt, sier Miles. "Mange av studiene inkluderer bare et lite antall deltakere eller er dyreforsøk."

Ekspertvurderingen

Hvis du planlegger kostholdet nøye, kan intermittent fasting godt hjelpe deg med å gå ned i vekt, som det vil være en kaloribegrensende plan. Men 5: 2 dietten er ikke noe som Miles vil anbefale.

"For noen mennesker kan det virke, og de kan kanskje følge den på en sunn, balansert måte. For andre mennesker kan det forverre forstyrret mat og føre til en besettelse med slanking og mat.

"På grunn av det begrensede bevisgrunnlaget for tiden, tror jeg ikke det bør anbefales som den første tilnærmingen til å miste vekt."

Opplevelsen

For å finne ut hva 5: 2 dietten egentlig er, spurte vi en forfatter for å prøve den i 28 dager, og sammenlignet den med fire andre forfattere som prøvde forskjellige fire-ukers dietter. Klikk på linken nedenfor for å finne ut hvordan de kom på.

ANBEFALT: Den beste fire ukers diettplan

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar