Er Gluten dårlig for deg?

Innholdsfortegnelse:

Er Gluten dårlig for deg? - øVELSER 2023
Er Gluten dårlig for deg? - øVELSER 2023
Anonim

Rundt en av hver 100 mennesker i Storbritannia er rammet av køliaki, som er en autoimmun sykdom som påvirker næringsopptaket og forårsaker ulike ubehagelige symptomer, og kan kun behandles ved å spise et glutenfritt kosthold. Det er imidlertid ikke bare personer som er diagnostisert med cøliaki, som unngår gluten, som også har blitt et populært livsstilsvalg.

Vi snakket med kostholdsekspert Emer Delaney fra British Dietetic Association for å få henne ekspertvis på gluten og cøliaki, og om det er noen fordeler å gå glutenfri uten en cøliaki-diagnose.

Hva er gluten og i hvilke matvarer finner du det?

Gluten er et protein som finnes i hvete, bygg og rug og er til stede i mat eller drikke som er laget av eller inneholder disse kornene, som brød, pasta, frokostblandinger, mel, kaker, pizza baser, mel, bakverk og kjeks. Det kan også finnes i bearbeidede matvarer som supper, sauser, pølser og ferdige retter. Du bør bare unngå gluten hvis du har blitt diagnostisert med cøliaki.

Hva er symptomene på cøliaki?

Folk opplever symptomer som varierer fra svært mild til alvorlig som inkluderer oppblåsthet, vekttap, diaré, vind, kvalme, forstoppelse, tretthet, magesår og anemi. Folk trenger ikke å oppleve alle disse symptomene for å bli diagnostisert. Hvis du er bekymret for at du kan ha utiagnostisert cøliaki, er det beste du kan gjøre å se din lege og de kan utføre en enkel blodprøve.

Dermatitt herpetiformis er en hudtilstand som kan oppstå med cøliaki. Det presenterer som utslett som ofte opptrer på albuer, knær, skuldre, skinker og ansikt, med røde, hevede flekker ofte med blærer. Det påvirker rundt en på 3300 personer.

Hvis du ikke har køliaki og ikke har hatt noen tilsynelatende reaksjon på gluten, er det noen helsemessige fordeler for å kutte det ut av kostholdet ditt?

Nei, det er ingen helsemessige fordeler for å kutte gluten ut av kostholdet ditt. Faktisk inneholder glutenfrie matvarer ofte mer kalorier og fett enn deres glutenholdige kolleger, som mange ikke er klar over.

Hvis du har sluttet å spise gluten på grunn av cøliaki, må du bytte ut visse næringsstoffer du normalt vil få fra det?

Nei, du trenger ikke å erstatte bestemte næringsstoffer. Men noen kan trenge å ta ekstra kosttilskudd som jern og kalsium, siden absorpsjonen av disse næringsstoffene kan ha blitt påvirket før diagnosen. Dette skjer fordi tarmen er skadet fra å spise gluten.

Populært emne