Er menneskelig veksthormon farlig eller bør vi alle ta den?

Innholdsfortegnelse:

Er menneskelig veksthormon farlig eller bør vi alle ta den? - øVELSER 2023
Er menneskelig veksthormon farlig eller bør vi alle ta den? - øVELSER 2023
Anonim

"Du ser på rundt 160 kroner per måned for en lav dose", leser meldingen på telefonen min. "Det er produsert i Storbritannia, og har en tendens til å være litt dyrere enn de kinesiske eller østeuropeiske ting, som ikke er så bra."

Jeg kunne ikke tro at det var så enkelt. Alt det tok var noen telefonsamtaler og et par tekster før jeg ble tilbudt menneskelig veksthormon på det svarte markedet. Jeg har hatt mer kompliserte turer til Sainsbury's.

Humant veksthormon (hGH) forekommer naturlig i kroppen og bidrar til reparasjon og regenerering av bein, muskel, sener og ledbånd. Det er av og til foreskrevet for å behandle vekstforstyrrelser hos barn og hormonmangel hos voksne. Oh, og den kontinuerlige ulovlige bruken av atleter for å øke utvinningen og ytelsen har ført World Anti-Doping Agency (Wada) til å doble den mulige lengden på forbudet mot en idrettsutøver som er funnet skyldig i å ta det.

Det er den delen vi er interessert i. Hva gjør det egentlig? Og hvorfor er idrettsutøvere fristet til å ta det?

Ekte vare

Da jeg gikk på jakt etter hGH, hadde jeg tenkt meg at jeg ville bli solgt litt knock-off kjemikalie kokt opp på baksiden av en varebil. Jeg trodde absolutt det første en nybegynner som jeg ville bli tilbudt, ville være i form av piller eller krem (som er langt mindre effektive enn hGH-injeksjoner). Så da jeg ble tilbudt Norditropin SimpleXx, et medisin som ble brukt av NHS, ble jeg litt overrasket. Det virker som folk som kjøper dette, vet hva de vil. Likevel er jeg ganske sikker på at jeg ikke har hormonmangel, og jeg er definitivt ikke et barn med vekstlidelse, så hvorfor skulle jeg ta det i utgangspunktet?

"Jeg anbefaler alle som er over 30 år, som aktivt trener hardt i enhver sport for å gi det en tur," sier Jack, en 39 år gammel personlig trener og brasiliansk jiu jitsu instruktør som har brukt veksthormon uten resept siden Januar 2013. Han er åpen om hans bruk av hGH til mennesker rundt seg og passer ikke til stereotype-stereotypen folk ofte forestiller seg når de hører om noen som bruker nåler. "Jeg bruker en relativt lav dose, mellom to og tre [Internasjonale enheter, hver tilsvarer rundt 0,33 mg] per dag. Noen mennesker går ikke på med det eller føler seg ikke bra på det, men jeg er veldig, veldig pro-veksthormon. "

Jack begynte å ta menneskelig veksthormon etter en rekke kneskade fra en karriere i blandet kampsport. "Jeg hadde tre tårer til mitt medialbånd. Jeg rev mitt bakre korsbånd og menisken i begge knærne, sier han. "Jeg endte med et kne som jeg ikke kunne presse over tærne mine. Det gikk sideveis og alle slags ting. "
Jack begynte å ta menneskelig veksthormon etter en rekke kneskade fra en karriere i blandet kampsport. "Jeg hadde tre tårer til mitt medialbånd. Jeg rev mitt bakre korsbånd og menisken i begge knærne, sier han. "Jeg endte med et kne som jeg ikke kunne presse over tærne mine. Det gikk sideveis og alle slags ting. "

Knestret

Jack ble henvist til en ortopedisk kirurg, men planlagt aldri en operasjon. "Jeg kunne ikke ha råd til tiden uten trening fordi det er arbeid for meg," sier han. "Så jeg begynte å se på veksthormon, og jeg fant ut at så vel som de umiddelbare effektene, som fett tap, da det ble brukt over en lengre periode, ville det faktisk føre til at kroppen begynte å vokse brusk hvor den var skadet." Sammenlignet med stress og lange utvinningstider ved kirurgi er det enkelt å se påkjenningen av hGH, selv om Jacks outlook først fokuserte på noe litt enklere. "Jeg trodde at hvis ingenting annet, i hvert fall min abs kunne se bedre ut," innrømmer han.

Seks måneder senere hadde Knaks knær ikke bare forbedret, de var bedre enn de hadde vært før hans skader. Han ble solgt.

Kjertelens ende

Men kan alle som er forberedt på å injisere dette ulovlige stoffet forvente Jacks resultater? Dr Alan Sweeney, en spesialist innen sport og trening medisin, sier, "Det er en av åtte hormoner som kommer fra en ert-størrelse kjertel i hjernen, kalt hypofysen. Av alle åtte er hGH uten tvil det minste forstått når det gjelder hva det gjør med vår fysiologi. "

Imidlertid har indikasjoner på dens formål og effekter vist seg ved forskning. "Det ser ut til å samhandle med leveren, og forteller det å produsere et annet hormon som kalles insulinliknande vekstfaktor 1 eller IGF-1, som antas å være ansvarlig for alle de foreslåtte effektene som oppstår", sier Sweeney. "Dette er forbedret gjenopprettingstid for reparasjon av muskler, sener og ledbånd, som i teorien tillater atleter å trene oftere og med større intensitet uten å påføre en overdreven skade."

Men det vitenskapelige beviset som støtter dette er begrenset. "Ingen troverdige studier har vært i stand til å vise noen forbedring i muskelmasse eller styrke når hGH administreres sammen med en rekke ulike treningsprotokoller hos middelaldrende og eldre menn," sier Sweeney.

Sportsdoping kroppen Wada tar ikke noen sjanser. Det viser hGH som forbudt stoff inn og ut av konkurranse. "Hvis en idrettsutøver begynner å bruke syntetiske former [av hGH] på toppen av normal produksjon, så kan du få økt muskelstørrelse," sier Nick Wojek, vitenskapssjef og medisin ved UK Anti-Doping, den britiske armen til Wada. "HGH øker også kollagenproduksjonen, noe som reduserer sjansene for å få skade og vil bidra til å reparere musklene mye raskere."

Selv om troverdige studier er tynne på bakken, er det fortsatt en rådende ide om at å ta hGH er bra for kroppsbygning. Så hva brenner dette? "Det er ingen tvil om at hGH øker lipolysen, dvs. fettbrudd, sier Sweeney. "Fordi det er svært begrenset bevis for hGHs rolle i å øke muskelmassen, er det sannsynlig at" forbedret fysikk "som noen brukere rapporterer er rent tap av subkutant fett."

Nå som knærne er mindre av et problem, er det dette fett tapet og raskere utvinning som holdes Jack bruker hGH. "Jeg trener og lærer jiu jitsu seks dager i uken. Så tilbringer jeg åtte timer i uken med en bestemt klient som betaler meg å trene med ham, sier han. "Det gjør det mulig for meg å fortsette med treningsvolumet som jeg gjør i min alder."

Jack ler når ideen om å se seg bedre blir tatt opp, men innrømmer at "det er også litt forfengelighet. Det hjelper med å holde kroppen fett ned, noe som betyr at jeg kan være litt løsere med kostholdet mitt. Det har også fantastiske anti-aging egenskaper. Folk som ikke har sett meg en liten stund, forteller meg at jeg ser yngre ut enn den siste gangen de så meg. "Mens du ser trim i speilet, er det en ting, sier Wojek at det er en ytelsesfordel for hGHs utvilsomt vekttapseffekter. "I sport er det viktig at idrettsutøvere ikke bærer mye vekt, så de kan bevege seg bedre," sier han.

Krasj og brenn

Jacks erfaring med hGH ser ut til å ha vært helt positiv - men det er ikke å si at det ikke er risiko. Sweeney sier at flipsiden til den økte fettfrekvensen er en tidligere inntreden av laktatgrense under høy intensitetsaktivitet, noe som betyr at du brenner ut raskere når du trener. "Det er ironisk fordi mange som pleier å bruke hGH, er de som trener med høy intensitet," sier Sweeney.

Det er en effekt som øker jo oftere du trener også. Med kroppen din bruker fett som energi i stedet for glukose, vil laktatgrense forekomme enda raskere neste gang du trener med høy intensitet.

Dette er imidlertid ikke den viktigste medisinske bekymringen. "En høy grad av lipolyse er den anerkjente årsaken til plutselig hjertedød på grunn av unormalt høye nivåer av frie fettsyrer i blodet," sier Sweeney.

Den andre risikoen er at kronisk eksponering for hGH hos en voksen kan forårsake symptomer på en medisinsk tilstand kjent som akromegali. "Denne tilstanden skjer vanligvis når en svulst vokser på hypofysen, noe som får det til å utskille masse hGH," forklarer Sweeney. "Men det kan også skje ved å injisere det i lang tid ved høye doser."

Effektene av akromegali? Mens et barn vil vokse høyere når det utsettes for høye nivåer av hGH, vil en voksen ikke, fordi vekstplater innenfor deres bein allerede har smeltet. I stedet blir bein av en voksen tykkere og tyngre. Kjeve, nese, ører, panne, hender og føtter vil alle vokse ut av proporsjoner. Flott for Bond-skurke og profesjonelle brytere, ikke så mye for å tiltrekke motsatt kjønn.

I tillegg til de fysiske endringene som skyldes akromegali, sier Sweeney, at folk ofte dør yngre enn de burde fordi hjertet svikter mens de prøver å pumpe ekstremt hardt for å gi blod til det nye vevet. Eller de dør fra komplikasjoner av type 2 diabetes - kroppen mener at de høye nivåene av IGF-1 som kommer fra leveren, er insulin, og derfor stopper insulinreseptorene og blodsukkernivåene skyter opp. Enhver med langvarig eksponering for høye hGH-nivåer vil være i fare for å utvikle disse samme komplikasjonene. "

Pin drop

Jack skyver av risikoen, sier forsiktige brukere vil ikke se negative bivirkninger. "De fleste av disse bivirkningene er symptomer på hva jeg ville kalle misbruk fremfor bruk - mengder som en profesjonell kroppsbygger ville bruke," sier Jack. "Det er som noe - du kan nyte en drink, men det gjør deg ikke en alkoholiker. Det kommer ikke til å ødelegge livet ditt. "

Den eneste bivirkningen Jack sier at han har lagt merke til, er en prikker på baksiden av hendene. Mens han innrømmer at han ikke kjenner spesifikkene bak pinnene og nålene, sier han det, "på en måte er det litt beroligende fordi det minner deg om at produktet du bruker faktisk er ekte".
Den eneste bivirkningen Jack sier at han har lagt merke til, er en prikker på baksiden av hendene. Mens han innrømmer at han ikke kjenner spesifikkene bak pinnene og nålene, sier han det, "på en måte er det litt beroligende fordi det minner deg om at produktet du bruker faktisk er ekte".

For å understreke hvor ubekymret han handler om risikoen, nevner Jack at hans kone også bruker veksthormon. "Hun er en skjønnhetsterapeut, og hun er veldig i fitness," sier han før hun legger seg med latter, "den store attraksjonen for henne er anti-aldring."

Uavhengig av effektene, positive eller negative, hvis du bruker det mens du konkurrerer, setter du deg i alvorlig fare. "Det er ikke bare å teste positivt for et forbudt stoff som vil få deg bannlyst - det er åtte overtredelser av anti-dopingreglene," sier Wojek. "Så hvis en idrettsutøver ble funnet i besittelse, bruk eller handel, ville de også få et forbud."

Strek forbudt

Testene blir også mer sofistikerte. I 2012 tok to russiske paralympiske kraftløftere, Nikolay Marfin og Vadim Rakitin, begge inntil å bruke hGH etter at en ny test hadde identifisert det i blodet. I stedet for å lete etter hGH selv, som går veldig fort ut av systemet, ser nyere tester på den unaturlige økningen i to markører, IGF-1 og et annet stoff som heter P3NP, som produseres når ben eller kollagen dannes. Begge løftene fikk to års suspensjoner.

En rekke syklister og baseballspillere har blitt utestengt for bruk av hGH, men misbruk skjer i et bredt spekter av sport. "Tennisspilleren Wayne Odesnik ble fanget ved skikker i besittelse av hGH," sier Wojek. "Det var også en langrennsløyper, Andrus Veerpalu, som ble fanget."

Mens straffen normalt vil være en toårs suspensjon, vil den nye Wada-koden som er effektiv i 2015 inneholde strengere sanksjoner, ifølge Wojek, med forbud som strekker seg i opptil fire år.

Utover de fysiske effektene, sier Wojek det er også moralske problemer med å ta noen stoffer. "Det er mot sportens ånd, uavhengig av nivået du konkurrerer på."

Hvis du er på gjerdet, vil det kanskje være å vurdere de juridiske aspektene. Menneskelig veksthormon er et ulovlig legemiddel i klasse C i Storbritannia. Wojek påpeker at britisk anti-doping har data-delingsavtaler med politiet og grenseansatte. "Vi deler data der det er informasjon som er potensielt knyttet til kjøp, handel eller levering av hGH," sier han. "Så selv om du ikke konkurrerer ennå, kan du kjøpe det nå, når du kjøper det nå."

Jack, kanskje overraskende, har et annet å ta på dette. "Jeg rørte ikke noe i det hele tatt mens jeg konkurrerte som en profesjonell, men jeg ville ikke føle meg dårlig å konkurrere på det," sier han. "Veksthormon kommer ikke til å gjøre deg større, sterkere, raskere eller noe som helst - i utgangspunktet gjør ikke veksthormonet deg til å vokse. Det får deg til å lene deg og hjelpe deg med skade reparasjon. "

Vekstrapport

Avhengig av hvem du spør, varierer hGH fra en risikofylt kjemikalie med effekter som vi ikke forstår fullt ut på noe som kan sitte i badskapet ditt ved siden av hårvoks og solkrem. Jacks erfaringer med det er uten tvil så positivt som han sier, men uten troverdige vitenskapelige tester er det vanskelig å være sikker på alle fordelene eller fallgruvene ved å ta hGH. Men det er viktig å huske at kjøp og salg av hGH er ulovlig i Storbritannia, noe som betyr at du tar stor risiko for noe som ikke er 100% påvist.

Og hvis du lurer på om jeg kjøpte hGH som ble tilbudt meg, gjorde jeg det ikke. For det meste fordi jeg ikke ville bryte loven, delvis fordi nåler får meg til å føle seg morsomt, men hovedsakelig fordi på £ 160 i måneden, jeg er ærlig glad for å lene meg på den gammeldags måten.

Populært emne