Slik forstår du babyens søvnmønstre

Drømmer du om at babyen din slipper å sove? Eller ditt nyfødte sover gjennom lyden av deg som går? Og at han ikke trenger deg igjen til klokka sju i morgen?

Å sove gjennom natten er det vi alle arbeider for, angivelig. Men dette er hvordan en voksen sover, ikke en baby. Og en babyens søvn er veldig annerledes.

Alle de "baby søvnproblemer" vi snakker om, er faktisk normale mønstre av baby søvn.

Våre babyer gjør rett og slett det de er biologisk forhåndsprogrammerte å gjøre.

Når du vet hva som er normalt for babyen din, så forstår du hva som skjedde når han ber om hjelpen din om natten, hvorfor han trenger deg akkurat nå, og hvordan du kan hjelpe deg å sove igjen.

Og å vite alt om sine vanlige søvnmønstre vil også sørge for at når ungdommen vokser, gjør du ting som støtter utviklingen av søvnen, i stedet for å forstyrre den. For en dag vil han sove som en voksen.

Barnet ditt har kortere sovesykluser enn deg

Babyer sover ikke gjennom natten - og heller ikke voksne. Vi går ikke og legger oss om natten og våkner om morgenen, og sover i en lang del. Hver og en av oss beveger seg gjennom flere sykluser av søvn, som i sin helhet gjør en nattesøvn.

Hver av disse sovesyklusene inneholder to forskjellige faser av søvn. Først kommer ikke-rask øyebevegelse (nREM) søvn.

Dette begynner som en følelse av døsighet eller en lett søvn. Og det blir stadig dypere, mer avslappet og vanskeligere å vekke fra.

I neste fase sover Rapid Eye Movement (REM), er det et høyt nivå av aktivitet i hjernen din, og raskere hjernebølger.

Dette er drømmens fase, og hvis du ser på babyen din når han er i denne fasen av søvncyklusen, ser du kanskje øynene hans dart rundt under hans lukkede øyelokk.

Så, du og din baby begynner begge med nREM søvn og går inn i REM søvn: det er en komplett sovesyklus. Og på slutten av en syklus starter du en ny syklus.

En voksen sovesyklus varer omtrent en og en halv time. Hvis du får åtte timers søvn (vi ønsker!) Vil du bevege deg gjennom fem forskjellige søvnprogrammer.

Men barnas syklus er mye kortere. Ved fødselen varer babyens sove syklus i rundt 45 minutter, og i en alder av en er det rundt 60 minutter.

Disse kortere syklusene betyr at babyer har omtrent dobbelt så mange sykluser per natt som voksne, og en gjennomsnittlig 12-timers natt med spedbarnss søvn kan bety 16 forskjellige søvncykler.

Etter hvert av disse sovsyklusene, vil babyen din gå tilbake til den døsige og muligens våken tilstanden fra starten av en syklus.

Det er opptil 16 anledninger hver kveld når han kan våkne og trenger hjelp for å komme seg igjen.

Hvis han lærer at når han går inn i denne døsige tilstanden, er det egentlig ikke nødvendig å bekymre seg - og det betyr at han finner seg på samme sted hvor han sovnet, og at du vil være der hvis han trenger deg - han blir gradvis kunne knytte disse syklusene sammen uten hjelp.

Babyen din har mer REM søvn enn du gjør

Som voksen består søvsyklusen av ca 80 prosent nREM søvn og 20 prosent REM søvn.

Men en nyfødt har 50 prosent nREM søvn, 50 prosent REM søvn.

REM søvn er lettere, og mer lett å vekke fra. Så, mens babyen din er i denne fasen av søvncyklusen, kan han kanskje vekke lettere som svar på støy, lys eller andre endringer i hans miljø.

Selv noe som er så enkelt som forskjellen i temperatur etter at du sovner i varmen av armene og blir plassert i en babys kulde, kan være nok til å vekke ham fra denne lette REM-søvn.

Så det hjelper virkelig hvis du kan minimere noen stimuli som kan vekke ham, og holde hans miljø uendret, spesielt i de tidlige dagene når denne andelen av lettere søvn er så høy.

All denne ekstra REM søvn betyr også at han vil oppleve flere drømmer. Disse kan forstyrre ham også, og få ham til å våkne. Og da vil han søke beroligelse fra deg, for å berolige følelser av frykt eller angst. Så det er viktig at du gir ham den trøsten han trenger hvis han skal lære å sove godt.

Babyen din ble født uten kroppsklokke

Du har en intern "kroppsklokke" som forteller deg når det er på tide å begynne og holde seg i disse søvncyklene, og tid til å avslutte dem, og vær våken.

Dette kalles din "sirkadiske rytme", og det er en kontinuerlig sirkulær rytme som varer i rundt 24 timer, og er basert på kroppens reaksjon på nærvær eller fravær av dagslys.

Når øynene dine er utsatt for dagslys, sendes et signal som utløser hormonet kortisol som skal utskilles, noe som gjør at du føler deg våken og våken. Om natten utløses fravær av lys melatonin til å bli utskilt i stedet, og dette senker kroppstemperaturen, som initierer søvn.

Når du var gravid, mottok babyen din en viss mengde av kortisol og melatonin via navlestrengen, i henhold til dag og natt.

Men da han ble født, mistet han denne "lånte" sirkadiske rytmen. Uten det, kan en nyfødt ikke fortelle om natten fra dagen, og derfor vil han sove uregelmessig over en 24-timers periode uten et merkbart natt- og dagsmønster.

Han utvikler sin egen sirkadiske rytme, men det tar tid.Det er ikke før rundt 12-14 uker, at det begynner å etablere seg, og det tar flere måneder å modne.

For å støtte babyens utviklings kroppsklokke må du sikte på å gi ham så mye naturlig dagtid lys og natts eksponering for mørke som mulig.

Målet er å holde kveldene og nattetidene mørke, for det er ikke bare dagslys som starter kjedereaksjonen som slutter i et løft av våkne hormoner.

Ethvert kortbølget blått lys utløser det, og det kommer også fra energibesparende lyspærer, fjernsyn, tabletter og mobiltelefoner.

Andre lyskilder, som babyens nattlys eller sengetidsprojektor, kan også forstyrre sekresjonen av melatonin og hindre søvn.

Gjør alt du kan for å observere naturlige belysninger i løpet av dagen, og dette inkluderer ikke å gjøre dagen kunstig mørk.

Det er vanlig å bruke blackout persienner, eller sove nyanser for bilseter eller barnevogner, for å stimulere dagtimper. Men under-eksponering for lys på dagtid har vist seg å ha negative effekter på sirkadiske rytmer.

Så om dagen, la blindsene stå opp og la barnets lur i naturlige lysnivåer. Det kan virke motstridende, men utsetter babyen for mer lys på dagtid, vil ha en positiv effekt på sin sirkadiske rytme og dermed hans natts søvn.

Og vær tålmodig også. Du kan gjøre alt du vil for å 'lære' ham forskjellen mellom natt og dag, men du må også vente på de nødvendige biologiske prosessene som skal skje, og for hans kroppsklokke å utvikle seg.

Å ha søvnmønsteret forstyrret natt etter natt er vanskelig, vet vi, men forstår hvorfor babyen din sover som han er, vil virkelig hjelpe deg med å gi ham den trøsten han trenger, og gir deg både på vei til fornøyde netter.

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar