Slik overfører du trygt til Barefoot Running

Innholdsfortegnelse:

Slik overfører du trygt til Barefoot Running - øVELSER 2023
Slik overfører du trygt til Barefoot Running - øVELSER 2023
Anonim

Folk har kjørt barfota helt siden, vel, for alltid, noe som kan få deg til å tro at du kan bøte på dine høyt polstrede sko, glidende wafer-tynn minimalistisk eller bare barfotspark, gå ut for en jogge og la naturen gjøre ting. Men dette ville nesten helt sikkert være en stor feil fordi det er lett å bli skadet hvis du skynder forandringen. Det tar de fleste mennesker lang tid å gjøre overgangen til barbent sko fordi føttene er vant til de dype og smale tåkene av de mest moderne løpeskoene.

Hvis du vil prøve barfot å kjøre uansett grunn - om du blir skadet mye i vanlige sko eller nettopp ferdig med å lese Født til å løpe - Sjekk deretter anbefalingene nedenfor fra Mark Esteban, trener på barefoot-sko merkevaren Vivobarefoot. Og hvis du ikke blir skadet eller opplever andre problemer med polstrede løpesko, så fortsett som du er - å holde fast i det som har fungert tidligere, er en gylden regel som de fleste løpere ville ha nytte av å følge.

Hvordan er barbent sko forskjellig fra andre løp og livsstilssko?

Enkelt sagt, er barefoot sko designet for å sette så lite sko mellom bakken og føttene som mulig. Barefoot sko er forskjellig fra andre løp og livsstilssko - de er brede, tynne og fleksible. For eksempel har nesten alle Vivobarefoot sko en 3 mm sål, noe som betyr at de ikke har polstring sammenlignet med vanlig livsstil eller løpesko.

Tykke, polstrede såler tillater ikke føttene å føle bakken, og reduserer sensorisk tilbakemelding til hjernen, noe som kan resultere i klumpet, ugjennomtrengelig bevegelse. Men tynne punkteringsresistente såler gir nerveenden i føttene for å gi hjernen din den sensoriske tilbakemeldingen du trenger for å bevege deg med dyktighet.

Barefoot sko har også en bred tå boks - foran på skoen - som gjør at tærne kan splay. De fleste løpesko og livsstilssko er tåravert der skoenes ende vender oppover. Dette løfter tærne fra bakken og er vanligvis kombinert med en konisk, smal eller spiss tåboks.

Hvor lang tid tar det å overgang til barfote? Kan alle kjøre barfodet?

Det er veldig forskjellig for alle. Det er ingen gjennomsnittlig tid og det er noen mennesker som aldri vil kunne kjøre barfodet, mens andre vil tilpasse seg ganske enkelt og raskt. Dette avhenger av omfanget av effekten av sko på fotformen og fleksibiliteten eller bevegelsesområdet. Det viktigste er at dette aldri blir tvunget eller rushed, og at folk hører på kroppene sine.

Det er viktig å merke seg at barefoot sko ikke bare er for løpere, og om du er løper eller til slutt vil løfte, krysse, svømme eller delta i hinderløp løp, er salvådene å gå før du løper. Med andre ord bør barefoot sko være skoene du bruker mest tid på - står og går.

Så bør du begynne å gå i barfota livsstilssko?

Absolutt. Bli kvitt stolen din hvis du kan på jobb - stå opp rett og tilbringe så mye tid på føttene som mulig for å la tyngdekraften gjøre ting. Ved å gå i disse skoene og være barfot hjemme eller på kontoret, legger du i hovedsak føttene dine gjennom rehab - kondisjonerer føttene og forbedrer mobiliteten. Prøv å bruke barbent sko i fem dager ut av uken.

Image
Image

På bildet: Vivobarefoot Gobi II Eco Suede Mens (£ 125)

Hvilke potensielle problemer og skader bør du passe på når du begynner å bruke barbent sko?

Noen mennesker finner at de i utgangspunktet har litt ømhet i føttene. De kan få vondt litt, fordi du vekker opp muskler som har blitt svekket over tid ved å kramme dem inn i stive, polstrede sko som ikke lar føttene bevege seg. Tenk på å ta skoene dine av eller erstatte dem med et par barbent sko som litt som å ta føttene til treningsstudioet. Det vil ta tid for dem å justere, for ikke å snakke om å tilpasse løpestilen din, men over tid vil de langsiktige fordelene oppveie noen opprinnelig ømhet eller ubehag. Bare husk at folk ikke bare skal bytte til barefoot sko og begynne å løpe med en gang.

Hva skal du se etter i ikke-barefoot sko når det gjelder lignende funksjoner?

Du bør se etter så liten sko som mulig, og en som er så nær foten som mulig. Hvis du vil bli i en polstrede verden, så få en sko med en bred tåboks og flatsåle - noe som betyr nullfall. Du bør unngå sko med tåbokser vendt oppover eller en smal, avsmalnet passform.

Hvor mye plass skal du ha mellom tærne og skosiden?

Å få god passende råd er en viktig del av å kjøpe en sko fordi du sørger for at føttene har nok plass er nøkkelen. For at føttene dine skal begynne å skifte, trenger du mellom en liten fingers bredde og en tommel bredde på plassen på enden av skoen din - din montør kan gi deg råd. Jeg anslår at rundt 80% av oss har på seg sko som er for små. Fotformen din vil ikke forbedre eller fungere hvis tærne er mot slutten av skoen. Dine føtter trenger plass for å bøye og rekylere.

Er det lettere å overgå til barfote som kjører på stier enn det er på veier?

Dette avhenger av overflaten og hvor vanskelig det er. I motsetning til populær tro, er løpere mer sannsynlig å skade seg på myk grunn, fordi dette reduserer effektiviteten av vår elastiske rekyl på grunn av overdreven muskelaktivitet. Som det sier: "Hvis du ikke griper, glir du!" Fottøyet har stor innflytelse når du kjører på mykere grunn.For eksempel er våre Primus Trail SG sko (£ 120, bildet ovenfor) designet for å gi nok grep for å forbli stabil når føttene knytter seg til bakken.
Dette avhenger av overflaten og hvor vanskelig det er. I motsetning til populær tro, er løpere mer sannsynlig å skade seg på myk grunn, fordi dette reduserer effektiviteten av vår elastiske rekyl på grunn av overdreven muskelaktivitet. Som det sier: "Hvis du ikke griper, glir du!" Fottøyet har stor innflytelse når du kjører på mykere grunn.For eksempel er våre Primus Trail SG sko (£ 120, bildet ovenfor) designet for å gi nok grep for å forbli stabil når føttene knytter seg til bakken.

Det er overgangsmessige fordeler å kjøre off-road å gjøre med overflatens variasjon som deler og endrer lasten mens du flytter. Begynn med å gradvis legge til i en rekke overflater mens du går over, og hvis det er lerig, bruk en sko med god grep og ta en kortere skritt.

Populært emne