Hvordan velge løpesko

Innholdsfortegnelse:

Hvordan velge løpesko - øVELSER 2023
Hvordan velge løpesko - øVELSER 2023
Anonim

Hvis du skulle sette deg ut på en 500 kilometer trek i morgen, hvor nøye vil du vurdere det par skoene du vil ha på det venture? Svært nøye, vi antar, fordi en sko som ikke føles helt riktig ved mil, kommer til å forlate føttene og underkroppen i alle slags problemer ved mil 487.

Du kan forvente å få minst 500 miles av bruk ut av et par løpesko, ofte langt mer, noe som betyr at du bør sette en god del av tanken i hvilke du kjøper. Løping er usedvanlig bra for deg, men legger kroppen under stress, og hvis du ikke har et komfortabelt par sko som fungerer bra med din kjørerestil, kan det virkelig ta glede ut av sporten - for ikke å nevne å sette deg i fare for skade.

Hvis du er ny til å løpe, er forskjellene mellom sko sannsynligvis langt større enn du kan tenke deg - pris, pute, støtteform, vekt og mye mer - og det er ikke lett å oppdage forskjellene for det uopplærte øye. Og det faktum at stort sett hver sko på markedet er utgitt med en stor mengde fanfare som forkynner at den er den beste noensinne laget, gjør det ikke enklere å velge mellom dem.

For å hjelpe deg med å velge ditt neste par løpesko, enten de er din første eller din 50, snakket vi med menn som bærer dem, sammenligner dem og bruker tusenvis av timer med å teste dem. George Anderson er en trener og grunnlegger av runningbygeorge.com, Chris Brisley er en ekstern avstandsleder og grunnlegger av takeachallenge.org.uk, Simon Callaway er europeisk teknisk leder hos Saucony, og Harrison Foster er produktledelse på sportsshoes.co.uk. Mellom dem kjenner de et par ting om å kjøpe trenere.

Se relaterte The Best New Road Running Shoes for 2018The Best Stability Running Shoes for overpronationThe Best Trail-Running Shoes for 2018

Hva er den vanligste feilen folk gjør når de kjøper løpesko?

Harrison Foster Blant nye løpere kommer den vanligste feilen ikke forbi et skos utseende. En person kan finne den perfekte skoen som passer til deres krav, men hvis det ikke går med sitt sett, vil de se etter et kompromiss.

George Anderson Å tro at prisen er en indikasjon på kvalitet. Instinkt forteller oss å tro på dette, men en topp-of-the-range bevegelsesskoen kan være et raskt spor til skade hvis du faktisk trenger noe mer polstret. Det er også ofte en feil å kjøpe samme modell som du erstatter på grunnlag av at "hvis det ikke er bra, ikke fikse det". Denne strategien vil ofte fungere til fordel for deg - men merkene har vært kjent for å tilpasse sine modeller når de lanserer nye versjoner, og den nye versjonen passer kanskje ikke til deg som du forventer. Sjekk anmeldelsene for å se om det har vært noen store oppdateringer siden du sist kjøpte et par.

Simon Callaway Få dem fra en generisk sportsbutikk. En løpesko er veldig spesielt designet for løping og forskjellige produkter passer til forskjellige løpere. Gå til en spesialforretning, hvor du vil bli sett i bevegelse for å vurdere de beste skoene for deg. Andre feil er å kjøpe feil størrelse. En løpesko må tillate foten å utvides når den trener, da blodstrømmen øker og foten øker i størrelse. Til slutt, mange løpere lytter til vennene deres for mye. Bare fordi en merkevare eller sko passer til foten betyr det ikke at det passer til din.

Chris Brisley Mye av beslutningsprosessen i å velge en sko har ikke endret seg de siste 20 årene - detaljister vil vanligvis bruke en rekke spørsmål, for eksempel hvor erfarne du er, hva er forventet ukentlig kjørelengde, hva slags terreng du? Jeg skal dekke og så videre. Hovedforskjellen er at spesialforretninger nå tilbyr slags "ganganalyse" i butikkene som tidligere kun var tilgjengelige for elitutøvere, som involverte biomekanisk analyse.

Hva er det viktigste å se etter?

CB Det avhenger av budsjettet ditt. Hvis du har masse penger å ligge rundt, finn en løpende lab som gir en proaktiv service, en du kan komme tilbake til og justere kjører, virkelig lære å kjøre trygt og hyggelig. Men hvis ikke, besøk din lokale løpebutikk, snakk med salgsrepresentanten om å kjøpe et komfortabelt par nøytrale løpesko du har råd til og ta det enkelt. Bygg forsiktig, lytt til kroppen din og behandle den med respekt. Hvis du ikke allerede vet hvordan du kjører forfoot [slår bakken med den fremre delen av foten først], ikke dykk inn i minimalistiske sko, løp handler om progresjon og nyter prosessen.

SC Det viktigste i en løpesko er passformen og følelsen. Hvert merke vil passe litt annerledes og selv innenfor et merke, vil hver sko passe litt annerledes. Den beste sko er skoen som passer så godt du ikke kan føle det. Når du kjøper en løpesko, er det også viktig å ha pute, ikke bare i hælen, men forfoten også hvis du øker avstanden din.

GA Det er passformen. Det er alltid best å spille trygt og prøve dem før du kjøper.

HF Finne en sko som passer dine behov. Lag en liste over hva du leter etter, ettersom jeg kjører på vei, overpresterer jeg [ruller foten innover når den rammer jorden], jeg gjør 50 + kilometer i uken. " I det tilfellet ville du trenge en godt polstrede støttesko.Når du har funnet en sko / merke du liker, er det best å holde fast i det merket som de passer til foten din, og du er kjent med passformen.

Hvor viktig er en god selger?

CB Det er bare viktig hvis du ikke vet noe om å kjøre. Jeg anbefaler en nøytral sko fra begynnelsen, noe som burde gjøre det til en mye enklere prosess. Men en lidenskapelig og kunnskapsrik selger vil alltid gjøre prosessen med å gjøre det riktige valget morsommere.

GA Det er virkelig verdt å snakke med en kunnskapsrik selger når du kjøper trenerne dine. Hvis du bare oppgraderer, kan du komme unna med å gjøre bare de grunnleggende kontrollene og prøve på den nye versjonen, men hvis du har hatt skade eller endring i løpende teknikk, så er råd gyllen. Det er ikke et perfekt system, for ingen kommer til å vite nøyaktig hva den beste skoen for deg skal være - men en erfaren løper som jobber med trenere hver dag, holder seg på de nyeste modellene og deres fordeler og ulemper, og med engang en Modicum av biomekanikk og ganganalyse trening, kommer til å gi deg et mye mer raffinert utgangspunkt. Muligheten til å ha et erfarent sett med øyne, ser på måten du kjører på og kryssrefererer at med deres database med tilgjengelige trenere er uvurderlig.

HF Det hjelper absolutt, men hvis du ikke har tilgang til en kvalifisert selger, er det mange verktøy du har til rådighet for å hjelpe. Prøv "våtfotavtrykk" -testen - legg foten i en bolle med vann, stå på et mørkt stykke papir eller en manila-konvolutt. Jo mer du prater, jo mer av foten din vil du kunne se i oversikten.

Når trenger du å tenke på å skifte skoene dine?

SC Et par løpesko varer i gjennomsnitt 350-500 miles [560-800km]. Dette avhenger av løperens gang, vekt, teknikk og overflate de kjører på - tredemølle, gress, vei og så videre. En liten løper vil klare flere miles enn en 120kg rugby spiller, for eksempel.

HF En typisk løpesko har en tendens til å vare mellom 500-600 miles, så en svært grov guide for å jobbe med er hvis du kjører 20-25 miles per uke, de varer ca. seks måneder. Den beste måten å øke levetiden på sko på er å sykle et par par.

CB Produsentene vil vanligvis sitere fra 300-500 miles, men jeg har løpt opp til 1.000 miles i en sko, det var en skikkelig sko og det tjente meg godt. Selvfølgelig, hvis du ikke kutte tåneglene dine nok eller ikke snørre og lukte skoene riktig, ser du kanskje hull i dem etter noen hundre miles.

GA Merker som oss å tro at vi bør bytte trenere hver 500 miles eller minst en gang i året. I virkeligheten, selv om materialene vil nedbrytes med miles og måneder, er de fortsatt sannsynlig å kunne betjenes lenge etter at disse milepæler har gått.

Er det åpenbare indikatorer på at ditt nåværende par er på vei ut?

CB Det vil være mange faktorer som tyder på at det er på tide å dele med et trofast par løpesko. Skoens overkant støtter ikke lenger hælen. Spør deg selv: hvor støttende er den polstrede sålen? Hvis det ikke lenger føles fast, men presset når du trykker på det, er det på tide å si farvel. Har du fortsatt grep på skoene? Hvis det er borte, er det på tide å pensjonere dem.

GA Sjekk om slitasje på såler og overdeler regelmessig, og følg hvordan du føler. Utbruddet av en niggle betyr ikke nødvendigvis at det er tid for en tur til din lokale løpebutikk, men gamle trenere er definitivt på listen over mistenkte.

HF En vanlig feil folk gjør, venter på at skoene deres lettere faller av føttene sine. Det første som forverres i løpesko er pute rundt midsolen - ytre sålen og øvre kan se i ganske anstendig tilstand, men det er i mellomsåle der de største avskrivningene oppstår. Skoene vil føle seg vanskeligere under føttene, da de støtabsorberende egenskapene til skoen vil ha blitt redusert, og dette kan føre til skader som skinnesplinter og knesmerter.

SC Jeg er enig med Harrison - det er ofte flekker i skummet rundt mellomsåle når skoen nærmer seg slutten av livet. Hvis du ikke føler forskjellen, prøv på et nytt par - forskjellen vil gi deg følelsen av hvor mye pussing er igjen i dine gamle sko.

Det virker som når jeg finner en modell av sko jeg liker, stopper produsentene dem. Hva skjer?

CB Det er konkurranse fra andre merker som skaper tvungen forgjengelighet - men du trenger ikke å følge trendene. Hold deg til nøytrale sko og du får det bra.

HF Varemerker forsøker stadig å upå hverandre, så søken etter det neste beste er konstant. Hvis en merkevare bestemmer seg for å forlate en sko, hvordan den er - uansett hvor populær - de risikerer å falle ved veikanten. I skotøyindustrien regjerer innovasjon over konsistens.

GA Selv når produsenter produserer en flott trener, vil det alltid være noe de kan finjustere. Nye materialer, limningsmetoder og teknologioverføringsteknologi kan alle tilby bedre kvalitet og resultater. Men en sko-boffin som blir over opptatt av ny trenerteknologi, kan føre til unødvendige endringer og en helt annen følelse. Dessverre, ikke alle endringer kommer til å være bra for deg som løper.

SC Som et innovativt merke slipper vi en ny versjon av skoen en gang i året. Det handler om å presse teknologien fremover.

Populært emne