Glutenfri mat er ikke sunnere, men de er dyrere

Glutenfri mat er ikke sunnere, men de er dyrere - øVELSER 2023
Glutenfri mat er ikke sunnere, men de er dyrere - øVELSER 2023
Anonim

Med mindre du er en massiv fan av kjeks, spiser glutenfri (GF) alternativer til vanlig mat et mindre sunt og langt dyrere alternativ, ifølge ny forskning fra University of Hertfordshire.

Studien, publisert i Journal of Human Nutrition and Dietetics, sammenlignet 1724 matvarer over ti kategorier, ser på næringsinnholdet og kostnaden. Med unntak av krakkekategorien ble GF-alternativer funnet å inneholde mer fett, salt og sukker, og mindre fiber og protein enn deres glutenholdige motstykker.

Vi bør tydeliggjøre på dette punkt at GF mat er uten tvil det sunnere valget for personer med celiaki, da skal GF være det eneste behandlingsalternativet som er tilgjengelig. Men hvis du ikke lider av cøliaki eller en følsomhet for gluten som har blitt diagnostisert av en medisinsk faglig, tyder studien på at det ikke er noen ernæringsmessig fordel å spise GF matvarer. Tvert imot, faktisk. Median totalt fettinnhold av GF hvite og brune brødprodukter var for eksempel mer enn det dobbelte av vanlig brød.

Se relaterte Kan Glutenfri være dårlig for hjertet ditt? Glutenfri øl: Lyder feil, er DeliciousDoes Cutting Wheat virkelig hjelper deg å miste vekt?

Spise GF vil også treffe lommeboken hardt, med studien at GF-matvarer var 159% dyrere enn deres vanlige ekvivalenter. For de som velger GF diett som livsstilsvalg, er det en utgift de kan velge å svelge eller ikke, men for kriminelle pasienter er det et langt viktigere problem, fordi det kan gjøre det vanskeligere å opprettholde en GF diett .

"Vi fant ut at glutenfri mat var betydelig dyrere enn vanlige elementer, noe som er veldig knyttet til å gi bevegelsen mot å stoppe glutenfrie forskrifter for personer med celiaki, sier Dr Rosalind Fallaize, forsker i næring og dietetikk på University of Hertfordshire.

Forskjellen mellom GF og vanlig brød stod ut, medens mediankostnaden for GF hvitt og brunt brød viste seg å være over fire ganger det med vanlige ekvivalenter.

I mars i fjor oppdaget en Harvard-universitetsstudie av mer enn 200 000 mennesker over 30 år at de som spiste mest gluten hadde en 13% lavere sjanse for å utvikle type 2-diabetes enn de som spiste minst. Selv om det var en observasjonsstudie, så det ikke viste seg å være en sammenheng mellom lavgluten dietter og en større risiko for type 2 diabetes, antydet det at klistring med gluten fremdeles synes å være det smarte valget, med mindre du er celiaci, hvis bare for å hjelpe deg med å få nok fiber i kostholdet ditt.

Populært emne