Gluten: 5 ting som du trenger å vite

Innholdsfortegnelse:

Gluten: 5 ting som du trenger å vite - øVELSER 2023
Gluten: 5 ting som du trenger å vite - øVELSER 2023
Anonim

Sikkert har du møtt noen som hoppet på den trendy glutenfrie bandwagonen som synes å rulle rundt i byen for øyeblikket. Det er veldig mye et tilfelle av 'som eskalert raskt'; som folk har flyttet fra å ha ekte gluten allergi til å tenke at det er den siste dietten fad å hjelpe dem å miste vekt. Et eller annet sted blant masshysterien ser det ut som at mange av de viktigste næringsinnstillingene som kommer med gluten, og forskjellen mellom å ha en allergi og bare ikke spise den å gå ned i vekt, har gått tapt i oversettelsen. Dette vil rydde opp ting for deg:

1. Hva er gluten og hvor er det funnet?

Det er et ganske bredt begrep for en rekke proteiner kjent som prolaminer. Hver av kornene inneholder sin egen spesifikke prolamin. Det er prolamiene som finnes i hvete, (gliadin), rug (secalin) og bygg (hordein) som er ansvarlig for den dårlige allergiske reaksjonen hos noen mennesker. Gliadin fra hvete er den viktigste troublemakeren for de som har glutenintoleranse. Studier har funnet ut at hordein og secalin fra bygg og rug også har kjemiske sammensetninger som er like nok til at gliadin forårsaker den samme reaksjonen i kroppen.

For de som har en alvorlig intoleranse mot gluten, kan havre også utløse et svar. Det har også blitt funnet at forskjellige stammer av quinoa har varierende prolamininnhold, noe som gjør bare noen få typer quinoa glutenfri.

2. Glutenfri mat kan også behandles

Mange mennesker har en tendens til å være under forutsetning av at alle usunn behandlede matvarer må inneholde gluten, mens glutenfrie produkter ikke blir raffinert eller behandlet, men dette er ikke tilfelle. Som glutenfri livsstil har eksplodert i popularitet, har markedet blitt oversvømt av flere GF-produkter enn noensinne, hvorav mange er svært bearbeidet eller laget med raffinerte versjoner av glutenfrie korn, som hvit ris. Ikke la deg lure til å tro at alt GF er sunt.

3. Det du spiser når du er GF, er like viktig som det du ikke spiser

Den åpenbare tingen å konsentrere seg om når du går GF, blir kvitt mat, men for å balansere kostholdet ditt og sørge for at du tar et bredt spekter av næringsstoffer, er det også veldig viktig å legge vekt på hva du spiser. Det er nok næringsrik fullkorn som er naturlig glutenfri. Så hvis du er vant til å sette pasta ved siden av kjøtt og grønnsaker som go-to-side parabolen, kan du erstatte den med de fleste fullkornstrakter (brun, rød, svart eller vill) eller stekt organisk mais, ikke bare kutte ut den maten gruppen sammen.

Friske grønnsaker og frukt, bønner, linser og nøtter er også glutenfri, så hvis du brukte å bite på kjeks, pretzels, eller informasjonskapsler, bytte dem for sunne snacks, som grønnsaker med hummus, bær med nøtter, eller ristede kikerter. En av de viktigste fordelene ved å vedta et glutenfritt kosthold er at det er en mulighet til å gjenoppfinne måten du spiser. Ta det på det ved å søke etter superfoods, så i tillegg til å bli kvitt gluten, vil du også omfavne et bredt spekter av næringsstoffer som vil hjelpe deg til å se og føle deg best.

4. Ikke å spise gluten kan hjelpe de som ikke har cøliaki å føle seg bedre

Selvfølgelig er personer med keliacsykdom medisinsk nødvendig for å eliminere gluten fra kostholdet helt, da det kan utløse symptomer som ekstrem magesmerter eller oppblåsthet.

Dette skjer fordi i mennesker med celiac, forårsaker gluten immunforsvaret å skade eller ødelegge villi, de små, fingerlignende utvoksene som danner tynntarmen som en mikroskopisk plysj teppe. Sunn villi absorber næringsstoffer gjennom tarmveggen inn i blodet, så når de blir skadet oppstår kronisk underernæring, som vanligvis ledsages av vekttap og utmattelse. Hos personer med denne diagnosen er å unngå gluten den eneste måten å reversere skaden på.

Imidlertid kan personer som tester negativ for Celiac, også dra nytte av å gå glutenfri hvis de opplever en tilstand som kalles glutenintoleranse, eller glutenfølsomhet. Selv om det ikke er det samme som kiasiacsykdom, kan forbruker gluten forårsake plagsomme bivirkninger hos mange mennesker, inkludert influensalignende følelser, oppblåsthet og andre gastrointestinale problemer, mental tåke og tretthet.

5. Levende glutenfri vil ikke få deg til å gå ned i vekt for visse

Det er mange mennesker som vedtar GF-livsstilen for å gå ned i vekt, som en måte å kontrollere mengden karbohydrater at de spiser. Denne taktikken har vært kjent for å helt tilbakefire imidlertid, og resultere i at folk faktisk går opp i vekt i stedet for å slippe den. Det er fordi de inntar glutenfrie pakkede produkter som ofte er like høyt innhold av mettet fett, sukker og natrium i form av andre junk mat, og disse produktene inneholder ofte høye glykemisk raffinerte ingredienser som hvit ris mel eller fyllstoff som potetstivelse som kan påvirke blodsukker og utløser cravings.

Hvis hovedmålet ditt med å gå GF er å gå ned i vekt, prøv å unngå de ferdigpakket GF-produktene. I stedet, prøv å legge til ekstra frukt og grønnsaker til måltidene dine som erstatning for glutenbaserte produkter.

Populært emne