Fem-en-side Førstehjelp: Utover den magiske svampen

Innholdsfortegnelse:

Fem-en-side Førstehjelp: Utover den magiske svampen - øVELSER 2023
Fem-en-side Førstehjelp: Utover den magiske svampen - øVELSER 2023
Anonim

Nesten to millioner mennesker i Storbritannia spiller fotball minst en gang i uken. For noen er det den eneste muligheten til å utøve og oppveie kostholdsoverskudd, men det er ofte årsaken til skader - opp til mellom ni og 35 av dem per 1000 fotball i voksne, physioroom.com estimater, noe som kan bety en hamstring dukket opp eller ankel rullet hvert 29 spill.

I de fleste tilfeller gir førstehjelp av en lagkammerat ditt beste håp om utvinning, men 43% ville ikke være trygg nok til å utføre det. Tracey Taylor fra Det britiske Røde Kors forklarer hva du burde og ikke burde gjøre. Ta tak i den magiske svampen, det er på tide å lege …

dehydrering

Hodepine, kramper og svimmelhet er fortrolige tegn. Hvis du klarer å fange det tidlig, kan du fortsette etter isotonisk forfriskning med væsker, elektrolytter og salter. Men hvis kroppen din overopphetes til farlige nivåer, vil organene dine begynne å stenge, du vil slutte å svette og bli uforsvarlig.

Taylor sier: Hvis det utvikles for å varme utmattelse, vil hodepine være alvorlig, de kan være svimmel, forvirret, veldig blek og svett. Flytt dem i skygge og få dem til å fylle opp væsker - isotoniske drikker er best, men vann, te eller melk er bedre enn ingenting. Eventuelle bekymringer, ring NHS ikke-nødnummer 111.

Krampe

Disse er ikke livstruende, men kan koste deg på slutten av en stram kamp. En søm er kramper av membranen. Hvis spilleren trekker opp med en tett kalv, får de ikke å spenne muskelen. Det kommer til å gå i krampe; du vil chuckle, de vil forbanne deg.

Taylor sier: Hjelp dem til å strekke muskelen og massere det forsiktig.

Forstuet ankel

Til tross for de bowlinggrønne overflatene av moderne fem-a-side-plasser, er det fortsatt den nest vanligste fotballskade som ruller, svinger eller vrider en ankel. De kan ballon opp i sekunder som noe ut av The Elephant Man. Prøv å ikke gifte seg i horror. Hvis de ikke er i for mye smerte, hjelp dem til sidelinjen.

Taylor sier: Få is på det for å redusere hevelse og smerte. Ikke la dem spille på eller ta av seg skoene og sokkene for å undersøke det. Hvis du tror det kan bli ødelagt, hold det fortsatt og støttet.

Dead Leg

Påvirkningen, typisk fra knær til en overjordisk motstander, har sannsynligvis knust muskelen mot beinet, noe som forårsaker en tåre i den eller skjeden som omgir den. Mobilisering av muskelen vil gi mer blod til området, mer hevelse og ofte mer smerte.

Taylor sier: Hvis det er for smertefullt å løpe, ta dem av banen. Påfør is og kompresjon.

Brukket ben

Sammensatte frakturer, hvor huden er gjennomboret, kan være mareritt. Det er fare for medisinsk sjokk, noe som kan skje i lårbenbrudd når mye blod kan gå tapt, frata organer av oksygen. I alvorlige tilfeller kan paramedikere gi dem "gass og luft" som inkluderer Entonox, en smertestillende middel som brukes til kvinner i arbeid.

Taylor sier: Hold lemmen fortsatt og støttet. Om nødvendig, ring for en ambulanse. Hvis det er en dårlig pause, kan de være kalde, så hold dem varme. La dem legge seg ned og løfte det ubesvarte beinet for å omdirigere blod til sine organer. Ikke gi dem mat eller drikke - deres mage vil gjøre somersaults, og hvis de trenger kirurgi senere, er dette ikke klokt.

Vridd knute

Knæbrusk eller menisk tårer er den tredje mest vanlige skaden, uansett tonehøyde eller hvis du spiller i astros, mugg eller studs. I verste fall er det leddbånd. Hvis sistnevnte, ikke la dem kjøre hjem. Deres ben kan fungere som normalt - til de trenger å bremse.

Taylor sier: Spør dem hvordan det skjedde. Hvis - mellom yelps - de beskriver en popping eller snapping sensasjon mens kneet swiveled, har de sannsynligvis skadet ligamentene. Få is på det raskt for å lindre smerten og ta dem til sykehus.

Hamstring Stamme

Den vanligste skaden i spillet var 185 i sesongens sesong i Premier League. Hvis en spiller på banen din trekker opp som om de har blitt skutt (og du er sikker på at de ikke prøver å bli dommer), er det en sjanse for at det kan være en klasse tre-tår. Muskelen er fullstendig revet og det kan være en stor klump av muskelvev bunket opp over rupturen.

Taylor sier: Følg RICE-protokollen. Hvil, is, komfortabel støtte og heve. Hjelp spilleren av banen, bruk isen innpakket i en T-skjorte for å beskytte huden mot isbrenning, i 10-20 minutter for å redusere hevelse og øke benet over hjertenivå.

Head Impact

No-overhead height-regelen bør begrense risikoen for et sammenstøt på hodene, men en spiller kan være like sårbar for en albue.

Taylor sier: Påfør noe kaldt til bump for å redusere hevelse. Trykk på et kutt med en T-skjorte for å tømme blødningen. Spør dem hvordan det skjedde; hvis de er døsige, svimmel, forvirret eller oppkast, kan det være hjerneskade. Ring for en ambulanse. Unngå smertestillende midler - de kan noen ganger maskere en alvorlig hodeskade.

forvridning

Uansett hvor mange episoder av ulykke du har sett, motstå trangen til å stikke den tilbake i deg selv, eller du kan fange nerver, forårsake mer skade, vrede og det langsiktige tapet av en fem-a-side vanlig.

Taylor sier: Hold dem fremdeles og lemmen støttes til en ambulanse kommer. Hvis skulderen, brett opp skjorten sin for å fungere som en improvisert slynge.

Kollapse

Da Fabrice Muamba kollapset i 2012, stoppet hjertet sitt i 78 minutter. Han ble holdt i live av paramedikere og en konsulentkardiolog i mengden.

Taylor sier: De første øyeblikkene er avgjørende. Hvis de ikke reagerer, vipper hodet tilbake og ser, lytter og føler for tegn på å puste. Hvis ingen, få noen til å ringe en ambulanse og hente en automatisert ekstern defibrillator (AED). Start brystkompresjon: trykk opp og ned på midten av brystet på omtrent to per sekund til AED eller paramedikere kommer. Ikke bekymre deg for å puste; voksne bør ha en gjenværende mengde oksygen i kroppen deres for å forsyne sine organer.

Hvis de puster, legg dem i gjenopprettingsposisjonen på deres side med hodet bakover, slik at de ikke vil kvele på oppkast eller spytt.

Det britiske Røde Kors roper fotballspillere på å se og dele #UpYourGame førstehjelpsvideoen. For mer informasjon, besøk sportsfirstaid.redcross.org.uk og last ned førstehjelpen ved hjelp av British Red Cross-appen (iOS, Android, Windows).

Populært emne