Alle er freaking ut om salt, så her er det du trenger å vite

Du har nesten sikkert sett overskriftene om hvordan et krus med varm sjokolade inneholder mer salt enn en pakke chips. Når du plukket kjeven din opp av gulvet og ble over sjokket, tenkte du selvfølgelig: Hva inneholder ellers merkelig høye nivåer av salt? Hva trenger jeg for å unngå?

Den siste salt furoren kommer som et resultat av forskning fra kampanjegruppens konsensushandling på salt og helse (CASH), som fant at Galaksens Ultimate Marshmallow Hot Chocolate-pulver inneholdt 0,6 g salt per 25 g servering. Dette er, så mange meldinger som er lyst påpekt, saltere enn havet (så lenge det er baltisk eller svartvann som du bruker til sammenligning).

Varm sjokolade var bare en av de mange produktene CASH ble funnet å være over frivillige saltmål satt av Public Health England. Disse saltreduseringsmålene er delt inn i 28 kategorier, inkludert drikkevarer, hermetisert fisk og grønnsaker, og bearbeidede puddinger, og er ment å være oppfylt innen utgangen av 2017. Hittil har bare én kategori - brødruller - møtt sitt mål.

For å demonstrere mengden salt som finnes i lignende produkter, brukte CASH FoodSwitch UK app til å lage to kurver av lignende mat med drastisk forskjellig saltinnhold. Den "usunde" kurven inneholdt 57g mer salt enn sin "sunne" motpart. Viser seg at det virkelig lønner seg å sjekke ut merkingen når det gjelder salt.

NHS-retningslinjene anbefaler at voksne ikke spiser mer enn 6g salt om dagen, men briter spiser 8g i gjennomsnitt. Å redusere gjennomsnittet til 6g vil resultere i 14.000 færre dødsfall i året, ifølge CASH, og spare NHS 3 milliarder kroner.

Det høres ut som et verdifullt mål, så for mer informasjon om helserisikoen forbundet med å spise for mye salt, og noen råd om hvordan å kutte inntak, snakket vi med Susan Short, en diettist med British Dietetic Association.

Hvilke helseproblemer er knyttet til å spise for mye salt?

Salt er en viktig del av kostholdet vårt. Våre celler krever at det fungerer, det hjelper med å transportere vann rundt kroppen og det hjelper til og med å bære meldinger fra hjernen til resten av kroppen. Men gå overbord og det begynner å gjøre mer skade enn godt.

"For mye salt i kostholdet vårt kan føre til vannretensjon, forhøyet blodtrykk og så til slutt en høyere risiko for å ha hjerteinfarkt, nyresykdom og slag," sier Short.

Hvilke matvarer inneholder høye mengder salt?

Kanskje den viktigste grunnen til at hotchocolategate rystet landet til kjernen var at det var et overraskende sted for salt å bli funnet. Heldigvis kan du normalt smake når en mat inneholder bekymrende mengder salt (fordi det er helt deilig).

"Vanligvis kommer det meste av saltinntaket fra salt tilsatt til bearbeidede matvarer," sier Short.

Vær spesielt oppmerksom på følgende:

  • Behandlede kjøttprodukter: skinke, bacon, pølser, pâté og salami
  • Snacks som crisps, popcorn og kjeks
  • Klar mat, ferdige supper og pasta sauser
  • Pizza og takeaways generelt

"Selv krydder som ketchup, soyasaus og majones kan være høy i salt," sier Short, "samt lager kuber og saus pulver."

Seks tips for å redusere saltinntaket

Du vet hvorfor det er dårlig og hvor det er funnet. Prøv nå disse seks tipsene fra Kort om hvordan du reduserer saltet i kostholdet ditt.

  • Bruk lite eller ikke salt i matlaging - bruk urter, krydder eller hvitløk i stedet.
  • Smak maten før du legger til salt så ofte det kan legges ut av vane heller enn for ekte smaksårsaker.
  • Kutt ned på saltbehandlet mat og ferdigretter - prøv å lage mat fra bunnen av med ferske ingredienser i stedet.
  • Sjekk matetiketter og velg lavere saltalternativer. Mindre enn 0,3 g per 100 g betyr at et produkt er lite salt, 0,3 g-1,5 g er en middels mengde og mer enn 1,5 g betyr at produktet er høyt i salt.
  • Spør i restauranter og takeaways for ikke tilsatt salt.
  • Vær forsiktig med gourmetsalter og saltsubstitutter som hevder å være sunnere (ting som rosa eller havsalt). De kan høres bra ut, men de fleste legger fortsatt salt til kostholdet ditt.
Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar