Kan Glutenfri øke risikoen for diabetes?

Kan Glutenfri øke risikoen for diabetes? - øVELSER 2023
Kan Glutenfri øke risikoen for diabetes? - øVELSER 2023
Anonim

Det er ingen bevis for at det går glutenfritt eller reduserer forbruket av stoffene, noe som kan gi noen langsiktige helsemessige fordeler - og likevel folk som ser på å overhale kostholdet deres, er fortsatt gravide mot lavgluten-alternativer med alarmerende regelmessighet.

Det kan ikke sies nok: Med mindre du har autoimmun lidelse cøliaki (eller cøliaki, som det er kjent i Nord-Amerika), eller har hatt en følsomhet for gluten diagnostisert av en medisinsk faglig, er det ingen fast fordel å gå på lavgluten eller glutenfri. Faktisk tyder ny forskning på at hvis det er noe, kan det til og med sette helsen i fare.

En Harvard University studie studerte medisinske data fra nesten 200 000 pasienter over en 30-årig periode, og fant at de som spiste et lavgluten diett, hadde en økt risiko for å utvikle type 2 diabetes.

Forskningen fant at de som spiste mest gluten hadde en 13% lavere sjanse for å utvikle type 2 diabetes enn de som spiste minst.

Det er noen viktige ting å merke seg om denne undersøkelsen. For det første er det en observasjonsstudie, og som sådan viste det seg ikke en sammenheng mellom lavgluten dietter og økt risiko for type 2 diabetes. Den mulige årsaken bak foreningen kan skyldes andre næringsstoffer som er tilstede i matvarer som også har gluten i dem: Fiberrike wholegrains, for eksempel, er allerede forbundet med redusert risiko for type 2 diabetes.

Lengden på den 30-årige studien tar også hensyn til at glutenfri er blitt populært ganske nylig, så data om trendige glutenabstanser er begrenset. Faktisk så studien ikke spesielt på glutenfri dietter i det hele tatt, men sammenlignet de høye og lave i gluten.

Imidlertid bør takeaway-meldingen utvilsomt forbli at for de aller fleste mennesker er det ingen påvist fordel for å gå glutenfri. Det, og du bør spise mer fiber. Alle bør spise mer fiber - 30g om dagen, for å være mer nøyaktig.

Her på Trener Vi har slått av fiberrommet lenge, hovedsakelig på grunn av alle helsemessige fordelene forbundet med å spise nok av det, inkludert redusert risiko for hjertesykdom, enkelte kreftformer og - ja - vår gamle venn type 2 diabetes. Fiber kan også hjelpe med vektstyring, da det gjør at du føler deg fullere i lengre tid uten å legge til en mengde ekstra kalorier.

Så fortsett å spise gluten, spis mer fiber, lev lenger (sannsynligvis).

Populært emne