10 prevensjonsalternativer og hva de kan gjøre for deg

51% av svangerskapene i USA er utilsiktede, og abort- og STI-rentene øker. Hvordan kan vi stoppe dette? Sikre sex er svaret!

Ifølge Guttmacher Institute, en organisasjon som fremmer seksuell og reproduktiv helse og rettigheter gjennom forskning, politikkanalyse og offentlig utdanning, er mer enn halvparten av svangerskapene i USA utilsiktet. Dette er et svimlende antall, da det er over 6,6 millioner svangerskap i året.

Instituttet fortsetter med å si at fødsler som skyldes utilsiktede graviditeter, er forbundet med uønskede materielle og barns helseutfall. Eksempler er forsinket prenatal omsorg, tidlig fødsel og negative fysiske og psykiske helseeffekter for barna.

Fra februar 2015 rapporterte Guttmacher-instituttet også at den gjennomsnittlige amerikanske kvinnen bruker fem år av sitt liv gravid, enten postpartum eller forsøk på å bli gravid, mens tre tiår er brukt for å unngå en utilsiktet graviditet. Dette utgjør nesten tre fjerdedeler av hennes reproduktive år.

Statistikk utgitt på nettstedet viser også at ved 45 år, vil mer enn halvparten av alle amerikanske kvinner ha opplevd en utilsiktet graviditet, og tre av 10 vil ha hatt abort. Like viktig som det er at kvinner har rett til å velge om hun ønsker å gå gjennom graviditeten, er det ikke nødvendig med noe av dette hvis det tas trygge sextiltak.

Hvilken prevensjonsmetode passer for deg?

Vitenskapen har kommet langt i å hjelpe kvinner med å forhindre utilsiktede graviditeter, som alle kommer i form av prevensjon. Med informasjon hentet fra Planned Parenthood, er her 10 av de enkleste og mest populære alternativene som er tilgjengelige på markedet.

# 1 P-pillen. Det finnes utallige alternativer på markedet. Også kjent som oral prevensjon, er det en pille som kvinner tar på daglig basis for å unngå graviditet. Disse pillene inneholder østrogen- og progestinhormoner og fungerer ved å holde eggene i eggstokkene. De fører også til at cervical mucus tykkes, noe som gjør det langt vanskeligere for sædene å kjempe seg mot egget.

Du må være veldig flittig når det gjelder å ta det, skjønt. Det må forbrukes på samme tid hver dag for at den skal være effektiv. Mange kvinner stiller alarmpåminnelser på sine telefoner og tar det første om morgenen eller rett før sengetid.

Oppside: Du vil legge merke til at perioder er kortere og lettere. Du kan også bli behandlet for klarere hud, lite eller ingen menstruasjonskramper, og en nedgang i premenstruelle symptomer.

Ulemper: Avhengig av hvordan kroppen din reagerer på hormonene, kan du oppleve noen bivirkninger som kvalme, svimmelhet og blødning i mellom perioder. Det kan også redusere libido. [Les: 7 kvinner? Problemer? Ned der? Det bør aldri bli ignorert]

# 2 IUD. En intrauterin enhet (IUD) er en liten T-formet enhet som settes inn i en kvinnes livmor for å hindre graviditet. Det er to typer for deg å velge mellom, nemlig typen kobber eller hormonetypen. IUD fungerer ved å påvirke måten sæden beveger seg, slik at den ikke kan møte egget. På samme måte som pillen, tykker den hormonelle lUD også cervical mucus, noe som gjør det så mye vanskeligere for sædene å gjøre veien til egget.

Upside: Når lUD er satt inn, trenger du ikke å bekymre deg for å bli gravid i opptil 12 år. Dette avhenger selvfølgelig av kroppen din og hvilken type lUD du velger. De er en av de minst kostbare og mest hensiktsmessige former for prevensjon, og de er svært effektive for å forhindre graviditet.

Ulempen: En medisinsk profesjonell må sette inn enheten for deg. Noen kvinner har klaget over bivirkninger, for eksempel spotting mellom perioder, tyngre perioder, kramper og mild smerte når lUD er satt inn.

# 3 Kondomer for dudes. Du har valget mellom latex og polyuretan. Latex kondomer er de vanligste for å komme over, billigere, mer fleksible og mer smurt. De fungerer som en tettsittende hanske som går over penis, og de er den mest effektive måten å forebygge graviditet og spredning av seksuelt overførbare sykdommer.

Upside: Denne form for prevensjon er billig og allment tilgjengelig. Noen organisasjoner gir deg selv ut gratis. De kommer i forskjellige størrelser, stiler og smaker, noe som gir en morsom tid mellom arkene. Mange smøres enda med spermicid, noe som gjør det mer effektivt for å forhindre utilsiktede graviditeter.

Ulempen: Mange menn misliker seg med kondomer og beskriver det som: «Å ta en dusj med en regnfrakke på.» Det er også risiko for at kondomen rives, eller enda verre, ikke plager å sette den på i varmen til øyeblikk. Vi har alle vært der, så la oss ikke late som det ikke skjer. [Les: Kondomtyper og hvordan de kan forbedre sexlivet ditt]

# 4 Kondomer til kyllinger. Jeg vedder på at du ikke engang vet at de gjør kondomer til kvinner, eh? Vel, de gjør det, og de er veldig effektive. Den kvinnelige kondom er en pose med fleksible ringer i hver ende og er satt inn dypt inn i vagina like før samleie. Ringen på toppen holder posen i skjeden, og ringen i den andre enden forblir utenfor vaginalåpningen under samleie. De samler sæden og hindrer at sæd kommer inn i skjeden.

Upside: Kvinner kondomer er trygge og veldig enkle å bruke. Mange kvinner sier selv at den eksterne ringen stimulerer klitoris under samleie, noe som gjør kjærlighet enda mer spennende enn det vanligvis er.Dessuten er effektiviteten i å holde seg på plass ikke bestemt av mannens ereksjon.

Ulemper: Det må settes inn og fjernes før og etter samleie. Noen kvinner har klaget over det som et ark som gjør sex mindre følsomt. For noen kan det forårsake irritasjon og ubehag.

# 5 Membran. I likhet med en kvinnelig kondom er en membran en gjenstand som settes inn i skjeden for å blokkere livmorhalsen. Laget av silikon, det ser ut som en grunne kopp, og en membran kan vare i opptil et par år. Det er lett å anskaffe og kommer billig.

Upside: Det er enkelt å bruke og kan være toted rundt i vesken din, klar til å bli busted ut for uventede quickies. Hvis du planlegger å gjøre gjerningen, kan du også planlegge fremover og sette den inn i skjeden din før. Siden det ikke frigjør noen hormoner, påvirker det ikke ditt naturlige system eller din libido.

Ulemper: Det må settes inn og fjernes før og etter samleie. Avhengig av seksuell stilling og hvor hardt partneren din støtter, kan den falle ut av plass og må justeres. Du må også være sikker på at du setter den riktig inn og at livmorhalsen din er ordentlig dekket.

# 6 Plasten. Plasten ser ut som en liten Band-Aid som du holder på armen din. Det ser veldig ut som et nikotinplaster, og på noen måter virker det på samme måte, men i stedet for nikotin, frigjør det østrogen og progestinhormoner i kroppen din. De holder eggene fra å forlate eggstokkene og gjør cervical mucus tykkere. Du må legge en lapp på huden en gang i uken i tre uker, og deretter gå patch-fri i en uke før du gjentar syklusen.

Oppside: Som pillen får plagget noen kvinner til å ha kortere og lettere perioder, lite til ingen menstruasjonskramper, mindre PMS og klarere hud.

Ulemper: Avhengig av hvordan kroppen din reagerer på hormonene, kan du oppleve noen bivirkninger som svimmelhet, spotting mellom perioder, kvalme og verste av alt, en nedgang i seksuell lyst.

# 7 Ringen. Som navnet antyder, er ringen en liten, fleksibel ring som legges inn i skjeden en gang i måneden. Den varer i tre uker før den blir fjernet, og kvinnen går ringfri i en uke før en ny tar sin plass. Som pillen og lappen, frigjør den østrogen og progestinhormoner for å gjøre cervical mucus tykkere og å holde eggene fra å forlate eggstokkene.

Oppside: Som det er hormon-orientert, hjelper ringen lysere og forkorte perioder. Det reduserer også menstruasjonskramper og PMS, og rydder opp akne.

Ulemper: Avhengig av hvordan kroppen din reagerer på hormonene, kan du oppleve noen bivirkninger som svimmelhet, spotting mellom perioder, nedsatt seksuell lyst, kvalme, økt vaginal utslipp og til og med infeksjon.

# 8 Hormon skudd. Dette er kanskje en av de enkleste former for prevensjon som tilbys til kvinner. Alt som trengs, er et besøk til legen hver tredje måned for en progestin hormoninjeksjon. Det virker ved å holde eggene i eggstokkene og gjøre cervical mucus tykkere, noe som gjør det vanskeligere for sperma å komme til egget.

Upside: Det er enkelt og veldig praktisk. Ikke bare det, det er veldig langvarig og effektivt.

Ulemper: Uregelmessig blødning er den vanligste bivirkningen som kvinner opplever, særlig innen det første året av innføringen i systemet. Noen klager selv om deres perioder stopper helt. Andre bivirkninger inkluderer depresjon, håravfall, migrene og kvalme.

# 9 Fertilitet bevissthet. Selv om det er den mest risikable, er denne form for prevensjon den sikreste for kroppen din, da den ikke roter med hormonene dine, og det avhenger helt av at du er på toppen av spillet når det gjelder å se på kalenderen. Du må i utgangspunktet være oppmerksom på når du eggløsning, slik at du kan unngå tydelig beskyttelse i løpet av de få dagene, da du er mest fruktbar. Du kan enten gjøre det på den gamle skolens måte ved å merke kalenderen din eller dra nytte av de utallige smarttelefonprogrammene der ute.

Upside: Denne metoden er gratis og veldig trygt. Det være seg hormoner eller en enhet, du setter ikke noe inn i kroppen din, og du blir så naturlig som mulig.

Ulemper: Du er helt avhengig av deg selv, og du kan kaste det opp hvis du ikke er forsiktig. Dette avhenger også av hvordan samarbeidspartneren din er, og om han er villig til å akseptere ditt valg om å avstå fra ubeskyttet sex når du eggløses. Dette er heller ikke en god metode hvis du er noen som opplever uregelmessige perioder. [Les: De vanligste STDene og deres symptomer]

# 10 Abstinens. Hvem driller vi? Hvis du leser denne listen, er det en stor sjanse for at du allerede har sex eller i det minste tenker på det. I all rettferdighet er avholdenhet den beste måten å forhindre graviditet på, fordi hvis du ikke gjør gjerningen, er det ingen måte at oppfattelsen vil skje. Det er ingenting galt med å slå bena og vente på den rette personen å komme med. Faktisk, forestill deg hvor flott det vil være når du er klar til å hoppe tilbake i sekken etter en lang ventetid. [Les: Å trekke ut er trygt og annet dårlig sexrådgivning du har hørt]

Ting å huske på med hensyn til prevensjon

Det er viktig at du får alle fakta fra en lege før du tar en informert beslutning. Ingen mengde onlineforskning og trolling medisinske nettsteder vil kunne gi deg så mye nøyaktig informasjon som legen din. Pass på å snakke med ham eller henne før du bestemmer hvilken form for prevensjon å gå med.

Uansett hvilken form for prevensjon du velger, husk at de bare vil hjelpe til med å forhindre utilsiktede graviditeter, og at de ikke vil beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner og andre sykdommer som hepatitt og HIV. Selv kondomer garanterer ikke 100% beskyttelse, da selv hud på hudkontakt kan overføre STIer som kjønnsvorter og HPV. Hvis det er mulig, fjern det fra en nattstativ, bli testet ofte, og så ubehagelig som mulig, spør din seksuelle partner for å bli testet også.

[Les: 10 måter å subtly be partneren din om å bli testet]

Bortsett fra den beste orgasmen noensinne, slår ingenting av å ha ro i sinnet når du har en tromme mellom arkene. Så sørg for at du har en mindre ting å bekymre deg for når du har sex, ved å holde deg informert om de prevensjonsalternativene som er tilgjengelige for deg.

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar