Baby Helse A-Z: Gulsott

Ta tak i gulsot, en av de vanligste sykdommene for å påvirke nyfødte: hvor lenge varer det, hvorfor det gjør babyens hud gul og når du trenger å behandle det

Hvis din vakre baby begynner å ligne litt på en Simpson, ikke vær panikk. Det betyr nok bare at den lille har gulsott.

Det ser ikke pen ut, men det er veldig vanlig hos nyfødte og trenger sjelden medisinsk hjelp til å helbrede seg selv.

Hva er det?

Gulsot er vanligvis ufarlig hos babyer og oppstår fordi babyens blod har et overskudd av bilirubin - en gul substans produsert når røde blodlegemer brytes ned.

Det er veldig vanlig hos nyfødte med om lag to tredjedeler av fullfødte babyer som utvikler den på sin andre eller tredje dag. Dette er fordi de har flere røde blodlegemer enn voksne og deres leverer virker ikke så fort.

"Hvis det ikke blir sendt ut av kroppen som avføring, vil det føre til at huden og hvittene i babyens øyne blir en gul farge," forklarer professor Mitch Blair fra Royal College of Pediatrics and Child Health

Babyer som blir født for tidlig, opplevd blåmerker i løpet av fødselen, har en blodtype som er forskjellig fra din, og de som ammer er mer utsatt for gulsott.

Hva er symptomene?

Det mest gjenkjennelige tegn på gulsott er en gul tinge til babyens hud og muligens også for hans øyne.

Hold øye med blekt farget poo og mørkgult urin, begge indikatorene at det er litt alvorligere enn vanlig.

Hvor lenge varer det?

Heldigvis varer det ikke lenge - det skal gå om lag 14 dager. Men det kan vare i opptil tre uker i for tidlig og ammende babyer.

- Bare en av 10 babyer vil fortsatt ha gulsott når de er en måned gammel, sier professor Blair.

Hvordan behandler du gulsott?

Med mindre alvorlig gulsott er en av de babyforholdene som vil rydde opp av seg selv. Du kan knuse prosessen langs ved å sørge for at du ofte mater bubben din, noe som vil hjelpe bilirubinen til å komme ut i blæren.

'Hvis du ammer, bør du fortsette å amme barnet ditt regelmessig, og vekke dem til føder hvis det er nødvendig,' sier professor Blair.

Når skal du se lege

Det er sjelden at barnet ditt trenger medisinsk hjelp, men det er noen få tilfeller der det er best å se lege.

"Hvis gulsottet varer i over to uker, så er det verdt å få det sjekket ut, sier professor Blair. 'Ta også barnet ditt til legen dersom det ikke startet før syv dager etter at barnet ditt ble født, eller hvis barnets avføring er kalkaktig hvit i fargen.'

Oftere enn ikke gulsott er en helt vanlig baby sykdom - det er en del av din lille som tilpasser seg livet utenfor livmoren og lærer å ta seg av seg selv.

Bare hold et øye på ham og ikke la det stoppe deg fra å nyte de dyrebare første ukene.

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar