En psykolog forklarer hvordan man blir bedre med penger

Tenk absolutt, ikke relativt

Flere studier har vist at jo mer en vare koster, jo mer uforsiktig har vi en tendens til å være om prisen. Lyder feil for deg? For å illustrere dette, forestill deg at du er på en ferie på kysten, og du bestemmer deg for å leie en sykkel for å sykle langs kysten. Du går langs promenaden og sjekker ut prisene. Den første leiebutikken du finner, koster £ 25 per dag, men du ser et skilt for en annen butikk som tilbyr en sykkel for bare £ 10 per dag. Den andre butikken er en ti minutters spasertur unna, men med en prisforskjell som det, er det kanskje verdt å sjekke ut de billigere syklene. Så lenge de ser trafikkverdige, kan du leie en av disse i stedet og gratulere deg selv med å spare £ 15, nok til å betale for en annen dags sykling eller en fin lunsj i en kafé på klippene.

Forestill deg nå at du er hjemme og kjøper en ny bil. Den første forhandleren har en du liker for £ 10,010. Du vil sørge for at du får en god avtale, slik at du går til et annet showroom, som har samme bil for £ 10,025. Er det verdt å gå tilbake til første plass for å spare 15 kroner? Du vil nesten helt sikkert bestemme at det ikke er det. Men summen du kan spare er den samme som i sykkelutleieeksemplet.

Utallige studier har vist at vi dømmer som dette, ser en besparelse som en andel av den totale kostnaden, i stedet for en faktisk sum penger med en bestemt utgifterskraft. Dette kalles relativ tenkning og er spesielt vanlig blant mer velstående mennesker.

Betal alltid med kontanter, ikke et kort

Når du kan, bruk faktiske penger for dine kjøp. Forskere i USA overvåket matkjøpene på 1000 husstander i seks måneder. Med hensyn til alle mulige faktorer, fant forskerne at når folk betalte med kreditt- eller debetkort, pleide de å gjøre mer impulsive kjøp av usunn mat som kaker eller sjokolade. Det ser ut til at vår tilbøyelighet til å hengi seg til skyldige fornøyelser øker når vi ikke trenger å overføre penger. Så det virker som om kontaktløs kan utvide våre linjer mens du slanker ned på bankkontiene våre.

Når vi bruker et kort, endrer vår tenkning. Vi er mindre tilbøyelige til å huske beløpet vi betalte og mer sannsynlig å legge til et større tips. Vi er enda mer sannsynlig å bruke mer på de samme produktene, som et psykologieksperiment ved Massachusetts Institute of Technology viste. Studentene måtte by på hvor mye de ville være forberedt på å betale for en basketballspill. Halvparten av dem ble fortalt at de måtte betale kontant og den andre halvparten ble fortalt at de kunne betale med kort. Så hvor mye ville de tilby for billettene? Forskjellen var slående. De betalende kontantbudene var i gjennomsnitt $ 28, men kortbetalerne var forberedt på å tilby mer enn det dobbelte beløpet - $ 60.

Hvorfor splitte regningen er ikke rettferdig

Ingen liker det litt på slutten av en gruppe måltid i en restaurant når du trener hva alle hadde og hva de alle skylder. Men å gjøre det på den måten kan være den mest økonomiske måten å spise ute, ifølge økonomen Uri Gneezy. Han utførte en studie hvor han delte studenter i grupper på seks og ga dem muligheten til å gå ut på middag. Studentene ble fortalt på forhånd hvordan regningen skulle beregnes. Når de ble instruert om at hver enkelt skulle betale for hva de bestilte, pleide de å velge et rimelig måltid fra menyen. Men hvis de visste at regningen ville bli delt like, så syntes de dyrere elementene på menyen tiltalende.

Prisen er ikke lik kvalitet

Ideen om at et produkt er overlegen fordi det er dyrt, ble utforsket i en studie publisert i Journal of Marketing Research hvor to grupper av studenter ble fortalt å kjøpe energidrikker som ble annonsert for å forbedre konsentrasjonen. Begge gruppene ble solgt til samme drikke, inkludert de samme ingrediensene. Den eneste forskjellen var at en gruppe ble belastet $ 1,89 for en boks, mens den andre ble fortalt at fordi universitetet hadde klart å skaffe en bulkkupongrabatt, ville de bare bli belastet $ 0,89.

De to gruppene ble deretter gitt en liste over anagrammer for å løse, og gruppen som betalte den høyere prisen for sine drinker, løst mer. Hvorfor? Forskerne konkluderte med at jo dyrere drikken, desto mer vil forbrukerne tro på at de antatte fordelene - i dette tilfellet bedre konsentrasjon - er ekte.

5 tips for pengene lagring

  1. Tenk i kontanter for å spare penger. Når du skal kjøpe noe på kredittkort, kan du tenke deg å ta samme penger ut av en minibank. Vil du fortsatt bruke det? Bare hvis du skulle skulle du gå videre og kjøpe varen.
  2. Bryt den negative syklusen. Hvis du vil bli bedre til å spare, er det ikke noe som bare sier at du vil veksle et nytt blad. Oppskatt at de samme mønstrene gjentar seg og finner en ny måte å gjøre det i stedet.
  3. Vær objektiv når du selger. Hvis du setter pris på noe du vil selge, tenk at du ikke eier det.
  4. Start alltid en forhandling. I forhandlingene må du alltid kjenne prisen før den andre personen gjør det, med mindre du virkelig har ingen anelse om hva som passer.
  5. Se etter de små gledene. Hvis du plutselig finner ut at du er millionær, ikke gå straks for de beste pengene kan kjøpe. Hvis du gjør det, vil hverdagens glede begynne å bli blek i sammenligning. I stedet kjøpe mange små avlatninger.

Mind over Money av Claudia Hammond (£ 9,99, Canongate) er ute nå, kjøp på amazon.co.uk

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar