4D-skanning: hva er det og hvordan fungerer det?

Hvem vil ikke se barnet deres i HD, før han eller hun er født? 4D-skanninger er en populær metode for å gi foreldrene et 3D-bevegelsesbilde av deres baby.

Men hvordan er de forskjellige fra normale skanninger? Er de gratis? Og er det noen ulemper? Vi har alt du trenger å vite om 4D-skanninger her:

Hvordan fungerer en 4D-skanning, og hvordan er det forskjellig fra en vanlig skanning?

Skanningen kan være en av de mest spennende tider med graviditeten: du møter babyen din for første gang. Men det er 2D-, 3D- og 4D-skanninger - hva er forskjellen mellom dem og hvordan fungerer de alle?

"Ultralydsøk, enten 2D, 3D eller 4D, fungerer på samme måte," sier Rachel Fitz-Desorgher, jordemor med 30 års erfaring med spedbarnsfødning, aktive fødsler og samarbeid med foreldrene.

4D-skanningen er som en 3D-skanning, men gir deg et realtids tredimensjonalt bevegelsesbilde.

"Helt enkelt sender skanningssonden ut høyfrekvente lydbølger som er rettet mot babyen. Disse lydbølgene banker inn i babyen og spretter deretter tilbake som et ekko og samles inn og blir til et bilde av babyen av en datamaskin.

"En 2D-skanning (den som brukes mest på sykehus) sender lydbølgene rett på babyen fra en vinkel og ekkoet kan bygges inn i et stilldimensjonalt bilde.

"3D-skanningen sender bølger fra mange forskjellige vinkler for å gi et still tredimensjonalt bilde, og 4D-skanningen er som en 3D-skanning, men gir deg et realtids tredimensjonalt bevegelige bilde."

Når skal jeg ha en?

Ifølge Fitz-Desorgher er det ingen tid du burde eller ikke skulle ha en 4D-skanning, da de ikke anses medisinsk nødvendige, men er heller klassifisert som "rekreasjon", "reassurance" eller "keepsake" -scanning.

"Det er ditt valg om du skal ha en og så du kan bestille når du vil," sier hun. "For å få mest mulig ut av en 4D-skanning, sikter du på å bli sett mellom 26 uker og 30 uker gravid.

"På dette stadiet bør det være nok fett på babyen din at ansiktet hans ikke ser for benet ut, og han eller hun ikke har begynt å gå ned i bekkenet og forsvinne fra utsikten."

Hva kan jeg se?

Når du booker inn for 4D-skanningen, vil du forståelig nok være ivrig etter å se babyens ansikt - men hvor mye du vil se, avhenger av hvilken måte barnet ditt står overfor.

"Hvis barnet ditt vender ut mot navlen din, vil du se mer enn om han eller hun vender mot ryggen din," sier Fitz-Desorgher.

"På samme måte hvis hans eller hennes hode allerede har flyttet ned i bekkenet ditt, ser du kanskje ikke ansiktet i det hele tatt. Noen ganger blir babyen presset mot morkaken og kan se ganske merkelig ut, eller du kan ikke få et fullt utseende. "

Det er også andre faktorer som kan gjøre det vanskelig å få et godt syn på babyen din. For det første, hvis du er klumpet rundt magen din, og for det andre, hvis det ikke er mye fostervann rundt barnet.

Men selv om du ikke får en flott utsikt, kan du fortsatt se deler av babyen din, ifølge Fitz-Desorgher.

"Selv om babyen din er sjenert om å vise ansiktet sitt, vil du fortsatt kunne se fingre og tærne vri og armene og beinene vifter og sparker," sier hun. "Med mindre barnet ditt har bena fast krysset, bør du kunne se kjønnsorganene."

Plus, hvis du ikke kunne få et godt bilde av babyen din, kan du være kvalifisert for en ny skanning. "Noen selskaper tilbyr deg en gratis andre skanning hvis den første ikke er veldig bra, og noen gjør det ikke, så sjekk før du bestiller," legger hun til.

Hvilke fordeler og ulemper?

Det er mange fordeler med en 4D-skanning, men også et par ulemper, så gjør din forskning før du bestiller en.

Fitz-Desorgher sier at fordelene kan omfatte ekstra liming med babyen din, ikke bare for foreldrene, men også for den bredere familien.

"Fordi en 4D-skanning er gjort bare for din glede og ikke å lete etter problemer, finner noen par opplevelsen mer avslappende enn rutinemessige skanninger som er gjort for medisinske formål," sier hun.

"Noen sier at å se barnet deres så klart, hjelper dem å binde før fødselen, noe som kan være nyttig hvis en kvinne har vært ambivalent om graviditeten eller ubehagelig bekymret og så slitt for å føle seg lykkelig med barnet.

"Mange klinikker tillater familiemedlemmer å komme sammen for skanningen, og hvis de ikke kan komme seg, kan de nyte å se på DVDen som vanligvis tilbys i prisen på skanningen."

Men for alle fordelene er det noen ulemper å huske på også.

"Fordi flere detaljer er nødvendig for å bygge det bevegelige bildet i en 4D-skanning, kan skanningen ta mye lengre tid - noen ganger så mye som 45 minutter," legger hun til. "Dette betyr at babyen blir utsatt for de meget intense lydbølgene lenger, og mer av kroppsoverflaten blir rammet av bølgene.

"Ultralydbølger forårsaker vibrasjoner og svakt oppvarming i kroppens vev, som, når en så intens skanning fortsetter lenger enn det er medisinsk, kan forårsake skade. Av denne grunn har NHS ikke godkjent bruken av 4D-skanninger eller tilby dem til medisinsk bruk. "

NHS har ikke godkjent bruken av 4D-skanninger eller tilbyr dem til medisinsk bruk.

Bortsett fra disse bekymringene, sier Fitz-Desorgher at skanningen også kan bekymre foreldrene avhengig av babyens stilling.

"Noen par finner ikke bildene som beroligende i det hele tatt, som om babyen ikke ligger i den riktige stillingen, kan han eller hun se litt sløv og bisarre," sier hun.

"Husk at bildene i de blanke blader er de aller beste. Dine bilder ser kanskje ikke ut som søte. "

Hun reiser også bekymringer for at skanningen kan fremheve noe som unødvendig kan bekymre foreldrene. "Selv om 4D-skanninger er gjort for glede i stedet for medisinske grunner, ser sonografene noen ganger ting som klumper eller cyster," sier hun.

"Selv om disse ofte er ufarlige og kanskje til og med forsvinner i tide, blir foreldrene bekymret, og når de oppdager at deres NHS-sykehus ikke er villig til å gjøre en beredskapssøk på grunn av bekymring forårsaket av 4D-skanning, kan de tilbringe resten av graviditeten fretting. Tenk veldig hardt før du bruker pengene dine på en 4D-skanning. "

Kan jeg få en 4D-skanning gjort på NHS?

Mens du blir tilbudt skanning under graviditeten din på NHS, er disse ikke 4D.

"Det enkle svaret på spørsmålet om å få 4D-skanninger på NHS er nei," sier Fitz-Desorgher. "Det er NHS-sykehus som nå tilbyr 4D-skanninger som" rekreasjonsskanninger ", men disse er ikke gratis. Den medisinske skanningen du vil bli tilbudt under graviditeten din, er ikke 4D. "

Hvor mye koster en 4D-skanning?

Hvis du er fast, vil du ha en 4D-skanning, sørg for at du forsker på forhånd for å være sikker på hva pakken inneholder.

"Som med alt varierer kostnadene fra pakke til pakke, klinikk til klinikk og fra by til by, så handle rundt," forklarer Fitz-Desorgher. "Husk å spørre om prisen inkluderer en DVD, og ​​om du vil bli tilbudt en gratis andre skanning hvis babyen er sjenert første gang. Forvent å betale mellom £ 50 for en rask titt uten frills, til nesten £ 300 for en topp hakkpakke med mange bilder, en DVD og andre gaver. "

Rachels første bok Din baby hud til hud: Lær å stole på barnas instinkter i det første året er ute nå. (£ 12,99 White Ladder Press).

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar