Hva er kolesterol? Plus, hvordan å redusere kolesterol naturlig

Innholdsfortegnelse:

Hva er kolesterol? Plus, hvordan å redusere kolesterol naturlig - øVELSER 2023
Hva er kolesterol? Plus, hvordan å redusere kolesterol naturlig - øVELSER 2023
Anonim

Kolesterol - høyt og lavt, bra og dårlig - har blitt en lynchpin av helse kolonner, med en rekke matvarer, medisiner og andre tiltak knyttet til å opprettholde et sunt nivå av ting.

Likevel, til tross for den konstante dekning, forblir det et gåtefullt tema. For å bidra til å fjerne kolesterolforvirringen, Trener snakket med Christina Merryfield, leder diettist på Bupa Cromwell Hospital, for å finne ut nøyaktig hva du burde - og bør ikke - være bekymret for.

Hva er kolesterol og hvorfor trenger vi det?

Kolesterol finnes i hver celle i kroppen vår, det er så viktig det er. Vi trenger det for å lage vitamin D, og trolig den største funksjonen er å lage alle steroidhormonene (som testosteron).

Hva er forskjellen mellom "bra" HDL og "dårlig" LDL-kolesterol?

LDL og HDL er bærerne av kolesterol, de har to forskjellige funksjoner. LDL bærer den inn i arteriene, men problemet er at det legger det inn der. Over tid kan dette harde innskuddet - ofte kalt kolesterolplakk - potensielt tette opp arteriene og gjøre dem mindre fleksible. Også dersom en koagulat dannes og frigjør, kan den blokkere de smalere delene av arterien, og det er da du får enten et hjerteinfarkt eller et slag. Det er problemet med LDL. Jo mer du har, desto større er sjansen for å utvikle hjertesykdom.

HDL er kjent som bra fordi det gjør det motsatte av LDL. Det tar kolesterol vekk fra arteriene og tilbake til leveren, der det er brutt ned og så slipper vi av det.

ANBEFALT: Hjertesykdommen

Hva forårsaker høye nivåer av LDL?

Et usunt kosthold. En mangel på mosjon også. Jo mer overvekt du er, jo mer sannsynlig skal du ha høye nivåer av LDL og lavere nivåer av HDL. For mye alkohol også. Det er virkelig kosthold og livsstil. Det er også mennesker som er genetisk utsatt for høyt kolesterol, noe som er en arvelig tilstand. Det er noe de ikke kan hjelpe.

Hvordan opprettholder du et sunt nivå av kolesterol?

Et sunt kosthold, rikelig med wholegrains, frukt, grønnsaker. Mer av en plantebasert diett, i stedet for høy i bearbeidede matvarer og mange animalske produkter. Og også trening som kan bidra til å senke eller opprettholde kroppsvekt og kroppsfett, spesielt rundt det sentrale mageområdet.

ANBEFALT: Hvordan miste bukfett

Så det handler om å senke LDL enn å heve HDL?

Det er riktig, selv om det er noen matvarer som øker HDL. Ting som fet fisk og spesielle fettstoffer som monoumettede fettstoffer, finnes i ting som olivenolje.

Opptar mettet fett LDL?

Ja. For mye mettet fett er direkte knyttet til å øke kolesterolnivået og sikkert det dårlige kolesterolet, LDL.

ANBEFALT: Hvor mye mettet fett bør du spise?

Hva med egg?

Egg har ikke mye mettet fett. Det de har, er kolesterol selv, diettkolesterol. Egg er helt fint, i moderasjon selvfølgelig.

ANBEFALT: De største matmytene busted

Må unge mennesker bekymre seg om kolesterol?

Kolesterol nivåer øker over tid, slik at tidligere du kan begynne å spise sunt, bedre, spesielt hvis du har en familiehistorie av hjertesykdom eller høyt blodtrykk. Tenk på det før middelalderen.

Kan du være tynn og ha farlige nivåer av kolesterol?

Du kan være. Overvektige mennesker har større sannsynlighet for høyt kolesterol, men faktisk er folk som er ganske tynne ofte mindre klar over mengden av mettet fett de spiser. De tenker: "Å jeg er tynn, jeg kan spise alt jeg vil". Det som ikke er sant, det som er inne, kan være helt annerledes.

5 matvarer som bidrar til å forbedre kolesterol nivåer

Oljete fisk

Disse glatte tegnene inneholder flerumettet fett, mer spesifikt omega 3 fett, som er bra for hjertet ditt på en rekke måter. Alle flerumettede fettstoffer kan senke LDL-kolesterolet ditt uten å ødelegge HDL-nivåene, mens omega 3-fett også kan redusere triglyseridnivået i blodet (uten å gå inn i detaljene, vil du ha dette) og risikoen for å lide slag og hjerteinfarkt.

Fisken du leter etter er som makrell, sardiner, laks og tunfisk (fersk, ikke hermetisert). Den gunstige effekten de har på hjertet, er hovedårsaken til at NHS anbefaler at vi spiser en eller to porsjoner oljeaktig fisk en uke. Men du gjør det ikke, gjør du? Best bestil laksen i kveld.

Havre

Wholegrains og andre matvarer rik på løselig fiber gjør mye for å bekjempe LDL-kolesterol ved å senke mengden absorbert i blodet via tarmen. Sammen med havre, inkluderer andre gode kilder til løselig fiber hele bygg, puls, aubergine og søte poteter.

ANBEFALT: High-Fiber Foods

Oliven olje

De fleste planteoljer er gode kilder til "sunne" umettede fettstoffer. Olivenolje og rapsoljer inneholder mer enumettede fettstoffer, mens mais, solsikke og soyaoljer er rikere i flerumettede fettstoffer. Bytte mettet fett som smør med en av disse umettede typene bidrar til å redusere LDL-kolesterol og etterlater HDL godt alene. Enten du bruker den i matlaging eller sloshing i sjenerøse gløder når du gjør salat dressing, vil det hjelpe.

avokado

Favorittmatene til Instagram-generasjonen ser ikke bare bra ut i fotografier - det gjør også din ticker bra takket være det høye nivået av enumettede fettsyrer som bidrar til å redusere LDL eller "dårlige" kolesterolnivåer. De inneholder også essensielle elementer kalium, som kan bidra til å kontrollere blodtrykket og magnesium, som har vært knyttet til reduksjon av risikoen for hjertesykdom hos menn.

nøtter

Snacking på en liten håndfull nøtter hver dag gjør underverk for ditt hjertehelse fordi de inneholder store mengder umettede fettstoffer. Hvis du bruker mer av denne type fett, senker du nivåene av LDL-kolesterol samtidig som du øker nivået av den "gode" HDL-typen. Bare vær sikker på at du spiser nøtter i sin naturlige form, og ikke dekket av honning, salt eller sukker.

ANBEFALT: Lav kalori Snacks

Populært emne