10 ting du bør vite om solen

Innholdsfortegnelse:

10 ting du bør vite om solen - øVELSER 2023
10 ting du bør vite om solen - øVELSER 2023
Anonim

1. Det gjør D-vitamin, trådløst

Lurking like utenfor det synlige lysspekteret er ultrafiolett stråling, som trengs gjennom huden din og omdannes til vitamin D. Dette får deg til å sørge for at du ikke har myke bein eller utvikler rickets, og hjelper med å beskytte mot diabetes. Snarere klokt, det er umulig å få for mye "D" fra sollys - når kroppen din har nok, blir den nedbrutt i samme takt som den er omgjort.

ANBEFALT: Hvor mye tid skal du bruke i solen for å få vitamin D

2. Det har aldri mistet en stjernekonkurranse

Alle som noensinne har brukt øynene, har funnet ut den vanskelige måten å se direkte på solen, er dårlig for deg, men overdreven UV-stråling er også antatt å være en stor medvirkende faktor for utviklingen av grå stær. Det er her proteiner klumper sammen på linsen til en eller begge øynene, noe som fører til overskyet syn, tap av fargeoppfattelse eller større følsomhet for blending. I andre nyheter: visste du at snøblindhet er i hovedsak hornhinner i øynene som blir solbrent?

Det er viktig å velge solbriller som vil beskytte øynene dine fra katalogen av katastrofer UVA og UVB stråler kan forårsake. Se etter sunnier som har en CE eller UV 400-tetning av EU-godkjenning for å sikre at ikke mer enn fem prosent av UV-stråler når dine delikate øyne, og vær forsiktig med å kjøpe utenlands der reguleringen ikke er så streng. Unngå mørkere linser: Elevene dine vil utvide, la i flere stråler, og de er også en drivende risiko. For full beskyttelse øye eksperter anbefaler wraparound nyanser som stopper pesky UV stråler sneaking i rundt sidene.

ANBEFALT: De beste sportsolbrillene

3. Det kan gjøre deg syk

Vedvarende eksponering for UV-stråling - ja det igjen - kan ha en skadelig effekt på kroppens immunsystem. Etter at du blir solbrent, endres dine hvite blodlegemer i fordelingen fra deres optimale innstilling, noe som kan øke risikoen for infeksjon. Feltet for fotoimmunologi (studien av effekten av lys på immunsystemet, kryssordfeste) er en ung, men det ser allerede ut som et åpent og lukket tilfelle. Dette er grunnen til at noen mennesker får en oppblussing av forkjølelsessår etter at de har vært ute i solen lenge.

4. Det ødelegger DNA

Dessverre er for mye UV-stråling i lys skadelig for kroppen din - det er en form for stråling, tross alt. For en så vanlig tilstand som solbrenthet, blir språket skummelt ganske raskt. Din hud er betent, men det som skjer er faktisk direkte skade på cellens DNA. I et forsøk på å forhindre at det sprer seg, utfører kroppen din i det hele tatt en kontrollert nedrivning på de berørte hudcellene, som deretter skreller av - en prosess som kalles apoptose.

5. Det kan øke hastigheten på tiden

Hvis du noen gang har vært hvor som helst i nærheten av en strand, og vitne til hvordan solbadre i en viss alder ligner på en skinnvarersalg, vil du vite at ødeleggelsen i solen kan virke på huden. UV-stråling ødelegger kollagen - proteinet som holder kroppen sammen - og over tid fører dette tapet til rynker, mindre elastisitet til hud og leverflater. Dette trenger ikke engang å være etter en solbrent episode - solen vil få deg til slutt.

6. Det er en sovende pille

Menneskene er naturlig døgnlige - som i er vi bygget for å gjøre ting om dagen. Kroppens hormoner regulerer søvn ved å overvåke lys eksponering - kort sagt, kroppen føles lys, det er på tide å stå opp, og føles mindre lys, omvendt. Dette har mer vært et tilfelle av kroppen som utvikler seg rundt solens daglige syklus enn omvendt, selvfølgelig, men å få mer sollys er en vanlig løsning på søvnløshet, da det hjelper å kalibrere den naturlige sovesyklusen.

7. Det er en gigantisk anti-depressant

På plussiden har sollys vist seg å korrelere direkte med produksjonen av serotonin hos rotter. Dette er i hovedsak kroppens velvære kjemikalie - det regulerer humør og appetitt, sammen med mye annet. Nedgangen i dette som høsten vender seg til vinteren antas å være et viktig tilfelle av sesongmessig påvirkningssykdom. Mer sol er lik en lykkeligere deg.

8. Det øker fruktbarheten

Solskinn øker testosteronnivået hos menn - så du er mer sannsynlig å tenke i de sunnier månedene. En studie i Tyrkia fant at kvinner som får mindre enn en time sollys i uka, når overgangsalderen syv til ni år tidligere.

ANBEFALT: Hvordan øke testosteronnivåene dine

9. Før du ødelegger huden, kan det først være snilt å det

Den negative siden til UV-stråling kan være brutal - men det har også gjentatte ganger vist seg å være gunstig når det gjelder å behandle en rekke hudforhold. Psoriasis, eksem og gulsott (så vel som rickets) har alle reagert positivt på UV-behandlinger, ledende leger til å foreskrive kontrollert eksponering for solen for å hjelpe.

10. Det er et kreftfremkallende middel

Hudkreft er den vanligste formen for kreft i verden, og er hovedsakelig forårsaket av langvarig eksponering for sollys. De fleste tilfeller er det som kalles basalcellekreft og kan lett behandles. Se etter om du får en ny muldvarp fordi en liten minoritet er melanom, som er sint, rødt, irritert og kan bløde - og kan føre til døden.

Kontroller molene dine med Hud Smart Scanner, tilgjengelig fra indiegogo.com. Dette er en medisinsk klasse linse som du legger til på smarttelefonen.Du snapper molen som er mest skremmende for deg, og sender den via en app som skal mediteres av en medisinsk profesjonell som, for en liten avgift, vil dele sine tanker.

"Jeg trodde aldri det ville skje med meg"

Loti Jackson, som kontrakt melanom på 27, i 2012, er en av mer enn 100 000 nye britiske hudkreftlidere som får si det over hvert år …
Loti Jackson, som kontrakt melanom på 27, i 2012, er en av mer enn 100 000 nye britiske hudkreftlidere som får si det over hvert år …

Hva var de første tegnene som var noe galt?

På den tiden jobbet jeg med PR for et falskt tan-merke, og jeg skrev pressemeldinger om hva jeg skulle se etter og hvem som var mer utsatt. Jeg skjønte at jeg tikket mange av boksene, så jeg dro til legen min og en muldvarp på venstre kinn viste seg å være en bekymring.

Det må ha vært et sjokk

Jeg hadde aldri trodd det ville skje med meg. Jeg er fair-skinned, og jeg har alltid vært forsiktig i solen. Jeg hadde bare to solsenger i livet mitt.

Var det nytt eller hadde du alltid hatt det?

Ser tilbake på barndomsbilder, jeg tror ikke jeg hadde det. Det var bare en liten mole. Det ble mørkere og mer oppvokst. Jeg tror det ble bløt, men det falt sammen med meg å få en valp, så jeg trodde det kunne ha vært fra grov og tommel med hunden.

Hva var behandlingsprosessen?

De fjernet en bladformet del av huden, så du trenger en annen operasjon for å sjekke at den er borte. Mitt melanom vokste oppover, heller enn ned i kroppen min. Hvis det gjorde det, kunne det ha kommet inn i mitt lymfesystem, og det kan være dødelig.

Hva var den andre operasjonen som?

Jeg var vettskremt. Det var en sjanse jeg kunne bli forlatt permanent disfigured. Jeg var heldig å ha noen av de beste omsorgene mulig. Nå trenger jeg regelmessig sjekking, men jeg har vært klar siden 2013.

Er det en leksjon du vil at andre skal tegne av din erfaring?

Eventuell kreft kan skje med deg når som helst. Hvis du har noe du ikke er sikker på, kan du definitivt sjekke. Kjenn kroppen din og vær årvåken - hvis noe endrer seg litt, få det sjekket. Det reddet livet mitt, og det kunne redde ditt.

Loti snakket til treneren via British Skin Foundation

Populært emne