10 fantastiske fakta om din nyfødtes hjerne

Det er så mye som skjer i babyens hode akkurat nå, det er tankegang!

Du tror kanskje at alt ditt nyfødte barn gjør er å spise, sove og trenge blærenes skifte.

Men hun er opptatt med å gjøre noe annet utrolig viktig - hun vokser sin hjerne med en utrolig hastighet. Disse første dagene, ukene og månedene av babyens liv er en viktig tid for hennes hjerneutvikling. Og det hun lærer - starter når hun fortsatt er i livmoderen - vil forme henne for resten av livet.

Hennes hjerne virker vanskeligere enn din

"Over tid har menneskene blitt smartere, og det betydde at hjernene ble større - til vi nådde et punkt hvor det ville være vanskelig å få barn til å bli født," forklarer dr. Suzanne Zeedyk, forsker og utviklingspsykolog (connectedbaby.net).

"Så menneskelige spedbarn er født på et tidlig stadium i utviklingen."

Resultatet er at babyens hjerne fortsatt har mye voksende å gjøre. "Hennes hjerne vokser raskere mellom fødsel og alder av tre enn det noen gang vil igjen," sier dr Suzanne.

"Det dobles i størrelse i sitt første år, og i tre år har det allerede nådd rundt 80 prosent av størrelsen det vil være når hun er voksen. Og i løpet av denne tiden er det mer aktiv enn en voksnes hjerne. '

Under hvert sekund av babyens første måneder, vokser tusen nevrale synaps - banene som dannes av minner om erfaring - vokser i hjernen hennes.

Hun er født med minne

«Mødre innser ofte ikke at deres baby kommer til verden allerede knyttet til henne,» sier dr Suzanne.

"Hennes hjerne har utviklet seg i livmoren og hun kan høre verden rundt deg begge fra tredje trimester. Dette betyr at hun kommer til å kjenne stemmen din og den som er den andre i din verden hver dag. '

Så selv om hun bare kan se en avstand på rundt 30 cm ved fødselen, kjenner hun stemmen din og finner det trøstende å høre at du chatter når hun ikke kan se deg.

Hun kan ikke stille noe ut

Noen gang lurt på hvorfor babyen din er så lett over-stimulert? I hennes bud om å vokse alle synapsene, til hun er tre, vil hun legge merke til hver eneste ting rundt henne.

«Din baby vet ikke hva du skal tune ut fordi hun ikke vet hvordan verden fungerer ennå,» sier dr Suzanne. «Akkurat nå må hun legge merke til alt for å danne alle synapser.»

Så mens du nyter en kupp i en kafé med henne, tar hun de andre kundene, kaffemaskinene, bildene på veggen ... listen fortsetter.

Og du ville bli over-stimulert hvis du gjorde det hele tiden!

Hun er et lite språkgeni

For voksne er det vanskelig å lære et fremmedspråk. Men for din baby, er det en doddle.

"En hjerne går gjennom ulike utviklingsvinduer når det er grunn til å legge merke til bestemte ting," sier Dr Suzanne, "og den optimale perioden for å lære språk er fra tre måneder før fødselen til omtrent fem år."

For øyeblikket er hjernen hennes innstilt i rytmene og nyansene til alt du sier, og legger merke til forskjellige lyder, som vi tenker på som ord, som brukes på forskjellige måter.

Hun er besatt av å imitere henne

Barnet ditt er født og forventer en forbindelse med folkene rundt henne, og hun vil bruke imitasjon for å finne den.

«Hun er født med en hjerne som allerede er interessert i andres ansikter: hun skal ta hensyn til dem, lese og tolke dem,» sier dr Suzanne.

'Og hun vil se etter mønstre fra fødselen - for eksempel, hvis hun stikker tungen ut, vil hun legge merke til om du svarer ved å etterligne henne. Hun vil eksperimentere: Hvis hun utvider øynene, vil noen kopiere det? Hun er alltid på jakt etter et svar fra deg, så hvis du kopierer henne, vil du snart finne at hun begynner å "skifte" med deg. "

Hun hjelper deg ikke først

Falt noe på gulvet? Vel, ikke forvent din lille til å plukke den opp for deg - ideen vil ikke engang krysse hennes hjerne! Det er ikke før hun når 14 måneder, at hennes evne til å lese meningen i dine handlinger begynner.

Men når det gjøres, blir hun i økende grad i stand til å lese hva din intensjon eller mål er, og begynner å hjelpe deg, for eksempel ved å løfte henne bum når du tar henne av bleie.

Hennes hjerne er sakte å kontrollere kroppen sin

Første gang babyen ruller over er et magisk øyeblikk ... men hun kan ikke rulle igjen i flere uker!

Et område på baksiden av hjernen hennes, cerebellum, er ansvarlig for bevegelse og muskel koordinering.

Inntil den er tilstrekkelig utviklet, har hun ikke den typen kontroll et eldre barn har.

«Din baby må lære å bruke kroppen sin,» forklarer dr. Suzanne.

«Hun lærer ikke bevisst å rulle, nå, krype, gå eller bruke vokalordene sine. Etter hvert som musklene i kroppen utvikler seg, begynner hun naturlig å gjøre disse.

Hennes hjerne sporer deretter kroppens mønstre og følelser, og neurale veier utvikles for å gi henne kontroll over kroppen hennes. '

Hennes meltdowns er bare en del av læringskurven

Neste gang din lille har en nedsmelting eller en tantrum, husk at hun ikke har en fullstendig hjerne til hun er to - og litt hun trenger for å unngå at tantrum i utgangspunktet nettopp ikke er ferdig med å vokse ennå.

"Rundt to år begynner hjernens frontale cortex å utvikle seg," forklarer Dr Suzanne.

Det er den delen i pannen som hjelper henne med å håndtere motstridende følelser og oppførsel. Og til den er utviklet, har hun rett og slett ikke de nødvendige nevrale veiene i hjernen for å håndtere mange følelser samtidig. '

Hjerneveksten brenner halvparten av hennes kalorier

Med all denne aktiviteten og rask vekst, er det noe rart? Hennes vekst i hjernen bruker halvparten av sin energi til hun er omtrent fem år gammel, mens din sammenligner bare bruker omtrent en fjerdedel av din energi.

Hun har ingen anelse om at du kittler henne

Det er et favorittspill for mange smårollinger, men kittling kan være forvirrende for babyen din i de tidlige dager.

"Forskere har utarbeidet at før du er fire år gammel, når du kile babyen din, vet hun ikke hvor den følelsen kommer fra," sier dr Suzanne.

Dette skyldes delvis hennes begrensede syn. «Hun kan ikke engang se tærne hennes godt ennå,» sier Suzanne.

"Så når du går å kile dem, føler hun det bare og forbinder det med stemmen din. Hun har ennå ikke hjernemønstre på plass for å innse at stemmen din er festet til hendene som berører tærne som gir følelsen av å bli kittret. Med tiden setter hun alt sammen og vokser synapsene som lar henne lære hvordan kildespillet spilles. Og det forutsigbarhet og forventning er det som til slutt gjør det morsomt. '

Redaktør Og Forfatter.

Del Med Vennene Dine
Forrige Artikkel
Neste Artikkel

Skrive Inn Din Kommentar